Onada de fred polar

Les borrasques ‘Gérard’ i ‘Fien’ arriben a Espanya: així afectarà el temporal de vent, mar i neu

Ratxes de més de 80 km/h, onades d’entre 6 i 8 metres, nevades en cotes mitjanes i un descens molt acusat de les temperatures per a la setmana vinent

  • ¿Quan, com i on afectarà més l’episodi de fred intens a Catalunya?

  • Vòrtex polar: què és i cinc claus per entendre el fenomen

  • ¿Què és una ‘nortada’, el fenomen meteorològic que pot portar fred i neu aquests dies?

Les borrasques ‘Gérard’ i ‘Fien’ arriben a Espanya: així afectarà el temporal de vent, mar i neu

M. Dylan

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La borrasca ‘Gérard’, setena de la temporada, s’avança a la borrasca ‘Fien’ i afectarà aquest dilluns Espanya amb vent, onatge, nevades i pluges, fenòmens que posaran en risc unes 40 províncies de tot el país, segons el pronòstic de l’Agència Estatal de Meteorologia.

En concret, aquest dilluns el vent tindrà en risc important (taronja) la Corunya i Lugo, i en risc (groc) Terol, Saragossa, Astúries, Cantàbria, Balears, Albacete, Conca, Guadalajara, Barcelona, Tarragona, Ourense, Madrid, Múrcia, Guipúscoa, Biscaia, La Rioja, Alacant, Castelló, València, Almeria, Granada, Burgos, Àvila, Lleó, Zamora, Sòria, Valladolid, Segòvia i Palència.

També aquest dilluns la neu afectarà diferents zones, com Osca, que estarà en risc important, igual com Navarra, mentre Saragossa, Burgos, Lleó, Palència, Sòria, Zamora, Barcelona, Girona, Lleida i La Rioja estaran en alerta de nivell més baix.

Temps més advers amb ‘Fien’

El servei meteorològic francès ha validat la setena borrasca de la temporada, denominada ‘Gérard’, tot i que, com assenyala l’Aemet, aquesta tindrà un impacte limitat: «Es deixarà notar el dilluns, quan accelerarà el vent, empitjorarà l’estat de la mar i deixarà pluges i nevades intenses; però al nostre país, la part més adversa del temporal hivernal correspondrà a ‘Fien’, que es formarà a primeres hores de dimarts i vindrà acompanyada de nevades en cotes baixes al centre i a la meitat nord, on fins i tot podrien veure’s flocs al nivell del mar», han detallat.

Ja a partir de dilluns, 16 de gener, la interacció del potent anticicló atlàntic centrat a l’oest de les Açores, juntament amb l’aprofundiment de la borrasca ‘Fien’, al sud de les illes Britàniques, donarà lloc a la intensificació d’un temporal marítim, i de vent i neu, que afectarà bona part de la meitat nord peninsular i es mantindrà bona part de la setmana que ve, segons ha informat la Aemet en un avís especial.

Aquesta situació afavorirà dimarts la irrupció pel nord-oest peninsular d’una massa d’aire d’origen maritimopolar, molt freda, que s’estendrà en dies posteriors a la resta de la Península i a les Balears i que donarà lloc a intensos vents del nord-oest i precipitacions que tendiran a ser generalitzades, que, juntament amb un descens tèrmic acusat, apareixeran en forma de neu en cotes que poden descendir per sota dels 500 metres, amb la possible irrupció dimecres d’una massa d’origen àrtic.

També dilluns, l’arribada d’un front junt i la posterior retenció per vent del nord-oest a l’extrem nord provocaran precipitacions que s’estendran a la resta del terç nord peninsular i que seran persistents en àmplies zones de l’extrem nord-oest, i prendran forma de neu a la serralada Cantàbrica i al nord del sistema Ibèric per sobre dels 900 metres, i també al Pirineu, on en alguns punts es pot arribar a una cota de 700 metres.

Temporal de vent i mar

Les ratxes de vent començaran molt fortes al nord i nord-oest de Galícia i s’aniran estenent a tota la meitat nord, a l’interior de la meitat est peninsular i a les Balears durant el dia.

A Catalunya, a més, la previsió d’un immediat canvi radical de temps que implicarà un acusat descens tèrmic, gelades, neu i forts vents ha fet que la Protecció Civil de la Generalitat hagi activat per aquest dilluns la fase d’alerta del pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya Ventcat davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi amb fortes ratxes de vent entre dilluns i dimarts en bona part del territori.

Així mateix, els forts vents provocaran un temporal marítim a l’àrea cantàbrica amb vents que poden superar puntualment els 80 quilòmetres per hora i onades d’entre 6 i 8 metres. Segons es vagi estenent el vent fort cap al sud-est, el temporal marítim també arribarà a l’àrea mediterrània, especialment a les costes del sud-est peninsular.

Dimarts i dimecres de fred intens

D’aquesta manera, dimarts, 17 de gener, s’espera que les precipitacions es produeixin de manera gairebé generalitzada a la Península i a les Balears, tot i que menys probables a l’àrea mediterrània peninsular, mentre una baixada de les cotes de neu durant el dia farà que les precipitacions arribin en forma de neu per sobre dels 600-700 metres a la meitat nord peninsular. Durant aquest dia continuaran les ratxes molt fortes de vent, que tendiran a remetre al final del dia.

Notícies relacionades

A partir de dimecres, 18 de gener, tot i que amb un alt grau d’incertesa, s’espera que continuï aquest episodi hivernal amb un descens acusat i generalitzat de les temperatures i un descens encara més acusat de les cotes de neu, que donaran lloc a nevades per sobre dels 400 metres en moltes zones de la meitat nord peninsular i per sobre dels 600-700 metres al sud-est peninsular.

Ja cap a dijous, tot i que és probable que continuïn les baixes temperatures, s’espera que les precipitacions tendeixin a remetre, restringides al terç nord peninsular.