Lectures
¿Quina classe de mare abandona els seus fills? 10 llibres sobre maternitats imperfectes
Quan la fotògrafa Moyra Davey va ser mare per primera vegada, no podia entendre que tot allò que estava vivint –l’amor sorprès, al desorientació, l’exigència física i mental, l’ambivalència extrema– no ho hauria llegit abans, ella que tantes lectures acumulava. Així que, amb l’ajuda de les seves amigues, que van començar a enviar-li llibres i fragments sobre la qüestió, va acabar publicant el ja clàssic ‘Maternidad y creación’ (Alba editorial), una recopilació gairebé fundacional d’un gènere, el de l’experiència materna, que ha ampliat mirades i horitzons en l’última dècada. De l’assaig a la novel·la, aquí van 10 llibres que transiten per aquesta complexa experiència que encara té moltes coses a explicar. L’últim, ‘Las abandonadoras’ (Begoña Gómez Urzaiz), va a totes en aquest i mira de respondre a una pregunta desafiadora: ¿quina classe de mare abandona el seu fill?
Maternidad y creación. Lectures essencials
D’autores diverses
Lluny de les guerres maternes, de l’autoajuda i de la transgressió de màrqueting de les autoproclamades males mares, aquest llibre amb fragments d’escriptores com Annie Ernaux, Toni Morrison, Doris Lessing, Margaret Atwood, Lydia Davis i Ursula K. Le Guin s’ha convertit en una abraçada de consol –quan no salvavides– per a una generació de dones. Clàssic ja és el fragment d’‘El nudo materno’, de Jane Lazarre, potser el títol que millor ha sabut recollir l’ambivalència extrema de la maternitat. «Totes aquestes pel·lícules de mares que corren envoltades de camions i bales per salvar els seus fills són certes. Jo prefereixo mil vegades morir abans que perdre’ls. Imagino que això és amor, però ell ha destrossat la meva vida i jo visc només per trobar una manera de recuperar-la».
Alba editorial, 28,50 euros
Las abandonadoras
De Begoña Gómez Urzaiz
¿Quina classe de mare abandona el seu fill? A partir d’aquesta pregunta, la periodista Begoña Gómez Urzaiz recull sense jutjar, sinó amb voluntat d’entendre, les històries de mares que van abandonar els seus fills. Entre elles hi ha escriptores com Mercè Rodoreda i la Nobel de literatura Doris Lessing, actrius com Ingrid Bergman, pedagogues com Maria Montessori i la inqualificable Gal·la Dalí. Totes elles van fer «l’imperdonable», en paraules de Lessing, amb diferent final. Per exemple, Lessing va deixar els seus dos fills i una vida domèstica convencional que l’ofegava i va acabar tenint un tercer fill amb qui va intentar compensar fins a l’asfíxia l’abandonament dels altres dos. Gal·la, en canvi, no va tenir cap remordiment a deixar la seva filla Cécile Éluard, a qui ni tan sols va rebre quan estava al llit de mort. Les seves històries ofereixen una visió poc explicada però necessària de la maternitat.
Editorial Destino, 18,90 euros
Dónde está mi tribu
De Carolina del Olmo García
Publicat el 2013, pocs assajos com aquest, nascut de l’experiència íntima, han servit per assenyalar que vivim d’esquena a la nostra naturalesa vulnerable i que en realitat necessitem cures en totes les etapes vitals. «El problema no són els nostres fills, però tampoc som nosaltres. El problema és una societat amb unes les exigències radicalment incompatibles amb les necessitats dels nadons i també amb les de les persones que se’n cuiden», afirma aquesta filòsofa experta en criança.
Editorial Clave Intelectual, 15 euros
Canina
De Rachel Yoder
El títol original d’aquesta novel·la de la nord-americana Rachel Yoder, ‘Nightbitch (Perra de noche)’, és més descriptiu i explícit del que ho és aquesta obra, que planteja la dualitat de sentiments i la lluita interior d’una dona universitària de classe mitjana atrapada entre la seva faceta de mare d’un nen de 2 anys i la seva necessitat de continuar desenvolupant la seva carrera com a artista, que ella vincula a la seva essència com a persona i a la qual ha renunciat per criar el nen.
Per retratar aquest conflicte, Yoder recorre a canvis físics que la protagonista experimenta (una mata de cabell que li creix al coll, unes dents més afilades i una espècie de protuberància al final de l’esquena que ella identifica com una cua) i que l’acosten a la seva versió més salvatge i primària, la d’una gossa, com ella mateixa defineix.
Blackie Books, traducció Laura Ibáñez, 22 euros
Un trabajo para toda la vida
De Rachel Cusk
Per escriure aquest llibre que ara publica Libros del Asteroide, a Rachel Cusk la van titllar, per descomptat, de mala mare i d’odianens, i fins i tot un cèlebre columnista de l’època va demanar als serveis socials que fessin el favor de treure la custòdia a aquella pèrfida dona que s’atrevia a escriure amb brutal sinceritat sobre l’experiència de maternar. «No el vaig escriure perquè odiés ser mare, perquè odiés la meva filla o odiés qualsevol altre nen –va escriure anys després–. El vaig escriure perquè soc escriptora i l’ambivalència que caracteritza les primeres etapes de la criança em va semblar afí a l’ambivalència fonamental que sent l’escriptor davant la vida, una ambivalència enfosquida per l’organització dels sistemes socials ideats per la comunitat humana i que l’escriptor sempre intenta recupera i resoldre».
Libros del Asteroide, traducció de Catalina Martínez Muñoz, 18,95 euros
Un futuro hogar para el dios viviente
-De Louise Erdrich
Si el que t’agraden són les distopies, fes un cop d’ull a aquesta novel·la de la gran Louise Erdrich. En la seva obra sempre ha aprofundit en les relacions familiars amb dones fortes natives americanes de vides difícils i la maternitat és un tema recurrent. La protagonista aquí, Cedar Hawk, s’enfronta al dilema de protegir el seu embaràs en una societat en què les dones fèrtils són cobejades, però a l’altura del seu personatge hi ha el de la seva mare biològica, que la va abandonar al poc de néixer. Dues formes d’entendre la vida, dos contextos polítics i culturals que xoquen en aquesta ficció sobre la maternitat.
Siruela. Nuevos Tiempos. Traducció de Susana de la Higuera Glynne-Jones. 21,95 euros
Contra los hijos
De Lina Maria Meruane Boza
Despietat i carregat d’humor, qüestiona els discursos culturals que promouen la preeminència del fill i el porten a ocupar l’altar de les llars. Aquest assaig és una provocadora advertència contra el retorn d’un model conservador que pretén tornar les dones a la tancada domèstica. Segons Meruane, torna aquella vella idea de l’«àngel de la llar», aquesta vegada emparat en una retòrica ecologista que fa imperioses crides a la prolongació de la lactància, la criança intensiva i una infinita llista de prescripcions i exigències que només interpel·len les mares.
Literatura Random House, 8,90 euros
Poco se habla de esto
De Patricia Lockwood
Hi ha llibres de tota mena centrats en la maternitat i després hi ha ‘Poco se habla de esto’, una novel·la en la qual un embaràs, el de la germana de la protagonista, sacseja fins als fonaments la seva manera d’entendre la vida. Patricia Lockwood, l’autora, és poeta i això té molt a veure en aquesta especial manera d’explicar la història d’una dona jove immersa en un món de xarxes socials i d’algoritmes que surt del seu aïllament per confrontar les seves decisions, com el seu desinterès per ser mare, amb el difícil embaràs de la seva germana i la seva evolució traumàtica. Maternitats extremes, emocions a flor de pell i grans preguntes que podrien cabre en un tuit.Alpha Decay, traducció d’Inga Pellissa, 19,90 euros
La señora Potter no es exactamente Santa Claus
De Laura FernándezEl misteri de la desaparició de la mare de Billy Randall, el nen que viu en una botiga de ‘souvenirs’ en un poble desplaent, es converteix en aquesta novel·la en el batec que dona vida a un microcosmos de frustracions, decisions difícils, il·lusions i renúncies. La imaginació de Laura Fernández estira la corda que porta a una reflexió enlluernadora sobre la maternitat i les abandonadores, amb un desenllaç inoblidable.
Literatura Random House, 23,90 euros
Prou fred perquè nevi
De Jessica Au
Notícies relacionadesUna dona jove organitza un viatge amb la seva mare al Japó, el seu país d’origen. Aquest fluir de ciutat en ciutat crea una conversa de dos mons molt diferents: són família i alhora dues desconegudes, però les uneix el fil de la maternitat. L’experiència migratòria, la independència dels fills i com encaixar la síndrome del niu buit són temes que apareixen a la novel·la com esbossos d’un tot. La més delicada i emotiva novel·la sobre les relacions imperfectes de mares i filles.
Editorial Més Llibres, traducció d’Albert Nolla, 16,95 euros
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE
- El cas Begoña Gómez
- Macron busca trencar la unió d’esquerres per formar govern
- El Rei alerta Roma de passats que no han de tornar "ni com a caricatura"