Investigació en marxa

‘La manada’ de Castelldefels veia les dones com objectes sexuals que s’havien de compartir

  • Els Mossos aporten un informe amb els missatges del grup que acredita el tracte degradant a les víctimes i l’ús d’imatges robades

‘La manada’ de Castelldefels veia les dones com objectes sexuals que s’havien de compartir
4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels informes dels Mossos d’Esquadra aportats al jutjat de Gavà que investiga ‘la manada’ de Castelldefels ha destacat la manera d’expressar-se dels cinc empresonats per haver violat tres dones a partir del llenguatge que utilitzaven per referir-se a algunes de les víctimes i la seva manera d’actuar amb elles. Són missatges extrets de l’anàlisi dels seus telèfons mòbils i que els sospitosos van redactar i van enviar al grup de WhatsApp K-Team, del qual formaven part. Pels policies permeten «il·lustrar el tracte degradant que utilitzen per referir-se al sexe femení».

A l’informe, els agents destaquen també que al mateix xat comparteixen imatges de contingut sexual, en molts casos, robades, que pertanyen a dones amb qui han mantingut sexe –o que han violat–, una pràctica que qualifiquen d’«habitual». Els fragments mostren, també, que, en paraules de la jutge Laia Boix, els integrants del grup han «normalitzat» l’ús de les dones com objectes de la seva propietat dels quals poden abusar al seu aire i que poden intercanviar «menyspreant-les» i ignorant «la seva voluntat». La togada va ordenar el seu ingrés a la presó el 21 de desembre del 2022, entre altres motius, per evitar que continuessin atemptant contra noves víctimes.

Les frases que destaquen els Mossos són converses que incumbeixen a situacions diferents i que han mantingut al xat de WhatsApp en dates posteriors als fets denunciats per les tres dones, que se situen entre el maig i el juny del 2021. Són les següents: 

1- L’Alejandro, conegut com ‘el cubano’ pel seu origen, retreu al Robert que no hagi ‘compartit’ una dona amb la qual va estar: «Aquí jo aconsegueixo ties i, si no invito, ¿què? ¿Per què no vas invitar tu amb l’alemanya?». Alguns dels investigats atacaven grupalment les dones, que acorralaven després d’emborratxar-les i confondre-les. Si un d’ells mantenia relacions amb una víctima, podia passar que a la trobada es presentessin sorprenentment altres membres de la banda per, com ha ocorregut en almenys tres casos, acabar agredint-la sexualment entre alguns.  

2- L’Orlando avisa al xat que està besant una dona que està borratxa i anuncia que «s’aproxima un trio». El Robert, l’administrador del grup, sol·licita una fotografia de la dona i demana que es facin un ‘selfie’ amb ella.

3- Un dels membres del xat que no ha sigut detingut comenta: «Quan vagi bé borratxa i catxonda és el teu moment de picar a la porta». El comentari és secundat pel Robert, que demana que digui a la dona que si vol «follar» ha de deixar que mirin. 

4- En una conversa, ‘el cubano’ es vanta al grup de WhatsApp d’haver practicat «sexe anal» amb una dona i el Robert respon preguntant per què «no ha convidat» i liretreu que s’hagi tornat «agarrat». A continuació afegeix que segurament l’Orlando estava «escoltant» durant la trobada mantinguda entre ‘el cubano’ i la dona. Una hipòtesi que ratifica un altre membre del grup que alerta que ‘el cubano’ havia deixat una escletxa oberta perquè pogués veure, en al·lusió, creuen els Mossos, a un circuit de gravació instal·lat al domicili

5- El Robert opina que l’Alejandro, ‘el cubano’, tracta la nòvia que té l’estiu del 2021 «com una puta», que l’obliga a fer ‘topless’ i a utilitzar tanga en contra de la seva voluntat, i afegeix que no li agraden aquestes coses. 

6- El Robert comenta: «Em vull follar aquesta porca; és un tros de porca; és ‘megaguarra’». L’Orlando respon que haurà d’emportar-se 20 homes per deixar-la «satisfeta». S’uneix a la conversa el David, que remarca que haurà «de convidar el grup». I, després, dirigint-se de nou al Robert, li recrimina que ell «mai» ha convidat ningú del grup «a fer un trio», que «no ha regalat cap noia per fer una orgia». 

Indicis posteriors

Aquestes són les sis converses que destaquen els Mossos en un informe elaborat a partir de la investigació dels telèfons mòbils dels cinc investigats. Aquesta informació s’ha ampliat amb nous missatges, àudios i vídeos obtinguts en declaracions posteriors a usuaris del grup de WhatsApp K-team que no estan investigats i han col·laborat amb els Mossos citats com a testimonis. 

Un d’ells, en concret, ha donat voluntàriament accés als policies al seu telèfon mòbil i així han obtingut més indicis que faltaven, perquè, entre altres motius, alguns dels cinc implicats al tenir constància que una dona havia presentat una denúncia –cosa que van descobrir a finals de novembre del 2021 perquè van ser citats pels Mossos– van canviar de telèfon o van esborrar converses. 

Notícies relacionades

Així els policies, en un informe posterior, afegeixen a la causa nous fragments que demostren que el grup va continuar atemptant contra les dones i van normalitzar una conducta que consistia a tractar-les com objectes que s’havien de compartir quan es trobaven «borratxes», fins que es van assabentar que una d’elles havia acudit als Mossos. 

Un dels fragments afegit, per exemple, és el que incumbeix a una conversa datada l’11 de novembre del 2021 a la qual el José anuncia que prepara un trio amb una dona que ha aconseguit ‘el cuba’, sobrenom de l’Alejandro, d’origen cubà. Afegeix que la dona «està bé» i que, tot i que li «fallen les dents», és «follable» i «joveneta». El David respon preguntant per l’hora de la cita i dient: «Li farem doble penetració. Mola». També avança que ell ho gravarà «tot» i deixa caure que el Robert també vol acudir a la trobada per donar a la dona «unes gambades».