Investigació en marxa

El grup d’amics de Castelldefels empresonat actuava com ‘La manada’ de Pamplona

  • El jutjat de Gavà ha ordenat que els cinc homes ingressin preventivament a la presó per agressions sexuals comeses contra tres dones

  • Els investigadors han trobat indicis de les violacions en missatges i gravacions dels telèfons mòbils

El grup d’amics de Castelldefels empresonat actuava com ‘La manada’ de Pamplona
6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra van rebre, el maig del 2021, la denúncia d’una dona vinculada a un grup de cinc amics de Castelldefels (Baix Llobregat) que, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, es comportaven de manera similar a ‘La manada’ de la violació grupal de Pamplona, un cas que va indignar la societat espanyola el 2016. Els cinc integrants d’aquesta ‘manada’ de Castelldefels van ser arrestats el 19 de desembre i ahir dimecres, dia 21, van ingressar preventivament a la presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 5 de Gavà. 

El maig del 2021 hi havia fortes restriccions per al sector d’oci nocturn i el grup d’amics de Castelldefels va establir contacte amb la víctima a través d’una aplicació de cites. Segons va relatar aquesta primera dona, va accedir a acudir al domicili d’un dels homes investigats conscient que no estaria sol, sinó en companyia d’un segon amic. Però la víctima desconeixia que hi hauria cinc homes en realitat. La dona va acudir als Mossos a denunciar l’agressió grupal que va patir en aquell domicili. 

El novembre del 2021, els investigadors van identificar els cinc implicats en aquell atac i van requisar alguns dels seus telèfons mòbils. Són homes de Castelldefels, d’entre 30 i 40 anys. Tres són de nacionalitat espanyola, un quart és originari de Romania, i un cinquè, de Cuba. Les inicials dels investigats són A. R. P. C., R. P. P., O. N. M., J. M. M. M. i D. A. C.

Buidatge del grup de WhatsApp

L’extracció de dades dels telèfons mòbils ha suposat un treball laboriós i molt lent per part de la policia catalana. Però finalment ha permès acreditar l’existència d’un grup de WhatsApp, paregut al de ‘La manada’ de Pamplona, i recuperar també missatges, àudios i vídeos que havien sigut gravats d’altres pràctiques sexuals, algunes de les quals, segons els investigadors, poden ser violacions en grup. 

Gràcies a aquestes gravacions, la instrucció judicial de Gavà va poder reunir indicis de dues víctimes més. Segons les fonts consultades per aquest diari, una de les tres víctimes, a més, és una dona especialment vulnerable. El grup d’amics no raptava les víctimes, sinó que acordava trobades, a través de les aplicacions de cites, que podien acabar en violacions en grup. 

La segona víctima va acudir al domicili sota el pretext de participar en una festa amb amics la primavera del 2021. «Aquests amics eren els altres quatre investigats», remarca l’ordre de presó redactada per la jutge Laia Boix, que reconstrueix el que va succeir a l’escrit judicial a partir de les declaracions de la víctima, dels investigats i de les converses obtingudes dels seus telèfons mòbils. «Durant la nit van estar bevent i jugant a la Playstation. En el moment en què la víctima estava molt borratxa, fins al punt que no se sostenia dreta, R. P. P. va començar a besar-la i A. R. P .C. li va començar a ficar la mà per la part del darrere dels pantalons. Aquesta segona víctima els va dir que paressin, que no volia res amb ells en aquell moment. Malgrat això, dos dels investigats la van agafar i la van portar a una habitació. L’havien de sostenir per l’estat etílic de la perjudicada. [...] La van posar de cap per avall a sobre del llit i li van treure les bragues que portava. Llavors els investigats, A. R. P. C., R. P. P., J. M. M. M. i D. A. C., la van posar en posició de quatre potes i van començar a penetrar-la analment i vaginalment, fent torns. La víctima els va manifestar que paressin, que no volia fer aquelles pràctiques; no obstant, els investigats li van fer cas omís i aclamaven: ‘si tu pots; ets una campiona’. La denunciant es trobava presa del pànic per la situació ambiental en la qual es trobava; ha manifestat que estava en xoc i que l’únic que volia era marxar d’allà». Així conclou el relat de la violació grupal denunciada per la segona víctima, un delicte en el qual no va participar directament uns dels cinc amics, que, tanmateix, tampoc va actuar per impedir-lo.

La tercera víctima ha denunciat que, en circumstàncies similars a la segona i a la primera, va acudir a una festa i un d’ells, en presència de dos més, la va obligar a practicar-li una fel·lació.

Missatges comprometedors

La reconstrucció del que va patir la segona víctima es recolza, en part, en el contingut dels missatges compartits a través de WhatsApp al grup. Un dels usuaris s’expressa així sobre el que va passar la nit anterior: «Doncs la tia va començar a beure i a beure; jo no vaig beure tant, jo estava bé, però va començar a beure i ja anava molt borratxa, ja en pla no sé què, i el xxx se la va emportar al llit, però la tia anava molt borratxíssima; hi va haver un moment, tio, en què vaig flipar, just abans d’arribar al dormitori la tia va caure a terra, tio; recordo que la vaig haver d’ajudar a aixecar-se i tot i vaig dir: ‘ui, ui, ui’». Un comentari que un altre usuari respon expressant-se en aquests termes: «Recordo que l’endemà va dir el D. [rialles]: ‘a la xavala aquesta l’hem destrossat, li hem donat al DNI’».

Neguen els càrrecs

Els cinc investigats han negat en seu judicial l’agressió sexual. Donen una versió alternativa dels fets: «reconeixen en tot moment que tant ells com les denunciants van ser a les festes i que hi va haver relacions sexuals, però consentides». «No obstant, aquests missatges [del grup de WhatsApp] existeixen i corroboren la manera d’actuar dels investigats, la captació de les noies per part d’A. R. P .C. i la depredació sexual a què les sotmeten tots ells, aprofitant que es troben soles en una casa amb persones que acaben de conèixer, borratxes i indefenses», remarca la jutge Boix. La jutge afegeix que posteriorment els investigats «mantenen el contacte amb elles a fi de tenir controlades les seves reaccions, que no els denunciïn». 

Sense consentiment

La titular del jutjat de Gavà acaba l’escrit que ha motivat el seu ingrés en presó preventiva remarcant que «de les diligències practicades s’ha evidenciat que es tracta d’un grup organitzat que actua per igual amb les víctimes. Un capta les noies i després els altres s’aprofiten de la vulnerabilitat i les sotmeten a pràctiques sexuals no consentides. D’això es desprèn que en aquesta causa hi ha tres víctimes, però també dels missatges dels mòbils s’infereix que hi ha altres víctimes que no han pogut ser identificades. S’aprecia que la manera d’actuar dels investigats és habitual i l’han normalitzat; menyspreen les dones, les consideren objectes que tenen com a finalitat satisfer els seus desitjos sexuals i infravaloren la voluntat d’elles». 

Notícies relacionades

Fonts de l’Ajuntament de Castelldefels consultades per aquest diari confirmen que els arrestos es van produir al municipi, però, atès que no hi va participar la policia local, no estan al corrent de la investigació.

Les indagacions es mantenen obertes i no es descarten noves detencions d’altres agressors implicats ni tampoc que apareguin noves víctimes atacades per aquesta ‘manada’.