Exclusiva

Veïnes de Castelldefels parlen sobre el Robert, el líder de ‘La manada’: «T’assetjava per Instagram»

  • Robert P. té 36 anys, és l’administrador del grup ‘K-Team’ i és també el més conegut pels veïns d’aquest municipi del Baix Llobregat

Veïnes de Castelldefels parlen sobre el Robert, el líder de ‘La manada’: «T’assetjava per Instagram»

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Vaig ser tonta perquè per no ferir-lo li vaig anar donant excuses i vaig creure que ho entendria. Hauria d’haver sigut clara des del principi», explica una dona de Castelldefels que, com altres, va haver d’acabar bloquejant a Instagram Robert P., un dels cinc homes d’aquest municipi del Baix Llobregat que es troben en presó preventiva des del 21 de desembre per violar tres dones la primavera del 2021.

El Robert és possiblement el més conegut dels cinc membres de ‘La manada’ de Castelldefels. També és l’administrador del grup de WhatsApp ‘K-Team’ que compartien els detinguts. «Alguna cosa li passa, perquè tot i que li demanés que no m’escrigués, ho continuava fent cada dia», continua aquesta dona, explicant una conducta del Robert que, segons expliquen altres dones, era generalitzada.

‘Bullying’ a l’escola

«Era una conversa en què només parlava ell», diu. «Em va contactar per Instagram», prossegueix. «Havíem coincidit un dia al gimnàs i teníem un amic en comú i vaig acceptar per no ser desagradable». A partir d’aquest moment, comentava totes «les històries» que pujava al seu perfil. «Si no deia res, l’endemà tornava a escriure», insisteix. «Em preguntava si volia anar a prendre una copa o a la discoteca. Me’l treia de sobre dient-li que estava cansada», recorda.

La freqüència es va fer tan incòmoda que al final li va deixar les coses clares. «Sé que a ell li van fer ‘bullying’ a l’escola. I jo sempre intento no fer mal, però vaig haver d’explicar-li que no m’interessava». Davant un missatge tan directe, el Robert va respondre que no creia que hagués sigut «pesat». «Li vaig demanar que rellegís els missatges, ho va fer, i es va disculpar. Li vaig posar un ‘m’agrada’ a la seva disculpa. I l’endemà, va començar una altra vegada».

Situacions semblants

Al cap de pocs dies, el Robert es va presentar a l’establiment comercial on treballa aquesta dona. «Va venir quan érem a punt de tancar. Em va preguntar si el coneixia i li vaig respondre, molt seca, que sí», recorda. «Veure’l allà em va espantar perquè me’n vaig adonar que havia vingut a aquesta hora perquè era quan jo sortia», raona. «En vaig parlar amb alguns amics, vaig gravar la conversa per si havia d’anar a la policia i el vaig bloquejar». Això va passar tres mesos abans de la primera violació denunciada.

Després de la detenció del Robert, hi ha hagut més dones que descriuen situacions semblants. Algunes de les companyes del centre de salsa també el van haver de bloquejar perquè amb elles va fer el mateix que amb aquesta dona. Algunes, a més, asseguren que després de bloquejar-lo va continuar escrivint SMS o fins i tot trucant-les per telèfon. Fonts del seu entorn, descriuen el Robert com un home poc agraciat físicament però molt intel·ligent i perseverant. Era qui tenia més ascendència dins ‘La manada’.

Investigació oberta

La causa contra ‘La manada’ de Castelldefels que tutela la jutge Laia Boix, a càrrec del Jutjat d’Instrucció número 5 de Gavà, no es va limitar a investigar la denúncia que va presentar la primera víctima. Conscient que hi podria haver més dones, els agents de la unitat d’investigació de la comissaria de Gavà van buscar si hi havia noves afectades i en van trobar dues més. Actualment, hi ha tres víctimes però no es descarta que acabin aflorant altres denúncies.

Notícies relacionades

Robert P., Alejandro A., Jose M., David A. i Orlando M. Són en presó preventiva per violar tres dones a qui van contactar a través d’aplicacions com Tinder i Badoo durant les restriccions d’oci nocturn dictades per contenir la pandèmia, la primavera del 2021.

Després de la denúncia de la primera dona, els Mossos van investigar el grup de WhatsApp ‘K-Team’, creat pel Robert, i també van seguir el rastre del perfil en les aplicacions de cites que tenia l’Alejandro, el més agraciat físicament i qui es va citar amb les denunciants. Els investigadors escorcollen així mateix els perfils de les xarxes socials dels sospitosos perquè, a través d’aquestes, alguns, com el Robert, intentaven a tota hora citar-se amb dones. La policia catalana mira d’esbrinar si alguna de les que va acceptar quedar va acabar patint una violació múltiple com les investigades.