Investigació en marxa

El missatge que va revelar que hi havia més víctimes de ‘La manada’ de Castelldefels: «El Robert es va portar fatal»

  • Una de les denunciants va declarar que l’havien escollit per la seva discapacitat i que es van aprofitar de la seva vulnerabilitat

El missatge que va revelar que hi havia més víctimes de ‘La manada’ de Castelldefels: «El Robert es va portar fatal»
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra continuen buscant noves víctimes de ‘La manada’ de Castelldefels. Els agents de la Unitat de Investigació de Gavà saben que hi podria haver més dones violades que no han denunciat per vergonya, ja que les emborratxaven per confondre-les. Aquest és el cas de dues de les tres víctimes agredides sexualment per aquests cinc homes. Aquestes dues dones no van acudir a la policia catalana a revelar el que havien patit, sinó que van ser els agents els que van acudir a elles per explicar-los que estaven investigant Robert P., Alejandro P., Jose M., David A. i Orlando M. per violar en grup la primera denunciant i que sospitaven que elles dues també havien passat pel mateix.

A principis del 2022, els Mossos van començar a analitzar els telèfons mòbils dels cinc investigats, membres del grup de WhatsApp ‘K-Team’, que ha arribat a tenir gairebé una quinzena d’usuaris, alguns dels quals també estan sota la lupa judicial. Les investigacions havien arrencat després de la denúncia de la primera víctima presentada a finals del 2021 per fets que van tenir lloc mesos abans, a la primavera.

Després d’aquesta denúncia, que identificava els cinc presumptes agressors, els Mossos els van citar a declarar. I es va escampar el pànic entre els membres del grup ‘K-Team’. Alguns usuaris van deixar el grup, d’altres van canviar de telèfon i la majoria va esborrar material que pogués resultar comprometedor. Va ser en va: el treball d’anàlisi de la policia catalana va trobar en el buidatge dels telèfons prou proves per empresonar-los preventivament. I també el rastre de les dues noves víctimes. 

Captures de telèfon

Al telèfon del Robert, l’administrador del grup, els agents van localitzar una captura de pantalla que l’Alejandro, conegut com el ‘cubà’ pel seu origen, li havia enviat després d’una festa celebrada al seu domicili de Castelldefels. Era la captura d’una conversa que l’Alejandro havia mantingut amb la víctima a través d’Instagram i en què ella li deia que es trobava «molt malament» perquè havia begut molt i que el Robert s’havia portat «fatal». «Em posa el penis i apa i jo me’n penedeixo molt», va escriure. I afegia: «Es va córrer a les meves tetes però a mi em va fer fàstic perquè ell ni m’agrada». 

En la captura s’apreciava el ‘nick’ de la víctima a Instagram i els Mossos van contactar amb ella, que va corroborar els fets i va presentar una altra denúncia en quèe s reflecteix que, mentre mantenia relacions sexuals amb un dels implicats, l’Alejandro i el Robert van entrar a l’habitació i el segon, valent-se de la intimidació ambiental que li procurava el grup, la va obligar a practicar-li una fel·lació, que ella li va fer per por. 

La pista de l’última de les tres denunciants també estava en altres captures recuperades de l’iPhone Xs del Robert. Eren converses en què alguns dels membres del grup al·ludien al cas de ‘La manada’ de Pamplona del 2016 i especulaven sobre la possibilitat de ser denunciats per una dona que, a més, pateix una discapacitat a causa d’una malaltia degenerativa. La fotografia del grup de ‘K-Team’ va ser durant un temps la imatge dels violadors de Pamplona, tal com recullen informes dels Mossos a què ha tingut accés aquest diari.

Tornada a contactar per la policia catalana, la tercera víctima també va denunciar. Segons va declarar, els sospitosos la van emborratxar tant que amb prou feines s’aguantava dreta. En aquest estat, l’Alejandro i el Robert la van conduir a l’habitació i la van col·locar «de quatre grapes», assenyala l’ordre de presó. Després, l’Alejandro, el Robert, el David i el Jose la van violar «vaginalment i analment» sense preservatiu.

L’Alejandro i el Robert, a més, li van introduir el membre a la boca. La dona va aclarir als investigadors que no va donar cap tipus de consentiment i que els va suplicar que paressin. També va remarcar que creu que la van escollir per la seva discapacitat, que es van aprofitar de la seva vulnerabilitat. D’ara endavant, el grup la va batejar com la «discapacitada viciosa». «Qui es fica al llit amb deficients mentals a la presó va. Aneu molt amb compte i que això no surti a la llum», se sent en un àudio, entre rialles, recuperat del telèfon del Robert, en al·lusió a aquesta dona, que té una malaltia degenerativa de la mobilitat.

Nova declaració de la primera denunciant

La dona que amb la seva denúncia ha deixat al descobert que feia molts anys que ‘La manada’ de Castelldefels actuava de la mateixa manera –violant en grup dones que acorralaven quan estaven sota els efectes de l’alcohol– ha tornat a declarar aquest dimecres al jutjat de Gavà. 

Segons la lletrada que defensa el Jose M., l’única que ha atès la premsa, la dona ha caigut en «contradiccions» durant la seva declaració. Les defenses dels cinc homes han aportat àudios a la causa, enviats des del telèfon d’aquesta denunciant, en què afirma estar disposada a practicar sexe amb tots. Segons la lletrada del Jose, la dona no ha reconegut la seva veu. 

La primera denunciant va explicar als Mossos que, després de fer un trio consentit en un hostal del barri de Sants amb l’Alejandro i l’Orlando, va anar dues vegades a festes celebrades a casa del primer a Castelldefels. Aquí va mantenir relacions consentides amb alguns dels homes investigats. Però l’Alejandro, un dels dies, va entrar a l’habitació i li va ordenar que es fiqués al llit amb el Robert, però s’hi va negar. Després de la seva negativa, la dona afirma que entre alguns la van subjectar i la van forçar a practicar-li una fel·lació al Robert. L’Alejandro, segons la seva declaració, també la va gravar sense el seu permís mentre la va forçar introduint una ampolleta de cervesa a les seves parts íntimes.

Difusió de vídeos

Notícies relacionades

Les tres víctimes van ser gravades sense el seu consentiment i les imatges robades van acabar divulgant-se en el grup de WhastApp ‘K-Team’. Aquesta pràctica, la de captar vídeos i fotografies íntimes sense el permís de les dones i la seva posterior difusió, constitueix un nou delicte que s’afegeix als que, suposadament, han comès aquests veïns de Castelldefels contra la llibertat sexual d’almenys tres dones. 

Els telèfons mòbils no només van servir en el cas de ‘La manada’ de Castelldefels com a instruments per delinquir, també s’han convertit en proves que han permès encausar-los i trobar noves víctimes. La investigació encara no s’ha acabat.