Sorteig del 6 de gener

Eufòria a l’Escala i Figueres pel primer premi del Nen: «M’havien tallat la llum i l’aigua. Ara ho podré pagar tot»

  • Un supermercat del barri del Culubret reparteix nou sèries del número 89603

  • Comprova aquí els números premiats en el sorteig de la loteria del Nen 2023

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer premi de la loteria del Nen ha deixat 80 milions d’euros a l’Escala i Figueres, a l’Alt Empordà, després que l’administració L’Anxova Milionària de l’Escala hagi venut íntegrament el número 89603. La majoria s’ha venut per finestreta, però nou sèries s’han repartit en el supermercat Alexis del carrer Ramon Reig del barri del Culubret de Figueres. Les nou sèries, a 200.000 euros el dècim, han desencadenat l’eufòria als barris del Culubret i Sant Joan.

«M’havien tallat la llum, l’aigua, el gas... ara podrem pagar-ho tot», deia un afortunat amb el dècim a la mà.

La mateixa eufòria s’ha viscut a l’Escala, on un centenar de veïns s’ha reunit a les portes de L’Anxova Milionària per celebrar que allà ha caigut el primer premi de la loteria del Nen. Fèlix Pons, responsable de l’administració, ha confessat que estan «desbordats» i «sense paraules». «Hem vingut a treballar com un dia qualsevol, pendents del sorteig, i en el moment que ha sortit el primer premi ja no hem pogut arribar a tot arreu, ni a respondre al telèfon». Parla d’un número «molt repartit» i afegeix que l’ha comprat «gent del poble, de l’entorn i persones que passen el cap de setmana a l’Escala». «Ja era hora que, a part de les anxoves, l’Escala sigui un poble famós per una altra cosa», ha remarcat.

Pons, que gestiona l’administració des de fa més de 30 anys amb la seva germana, ho ha celebrat obrint ampolles de cava. Ha explicat que dels 500 dècims que integren el número, n’han venut 400, i que menys nou sèries que es van vendre des del supermercat Alexis de Figueres, la resta s’ha venut tota per finestreta.

L’administració L’Anxova Milionària és l’únic establiment d’Espanya que ha venut dècims del número guanyador, però no l’ha venut tot: ha repartit quaranta sèries, és a dir 80 milions d’euros en premis. Les 10 sèries que no han venut les van tornar.

Cotxe, reforma i viatge

«Des que ha tocat, han corregut els missatges. La gent s’ha anat assabentant que els havia tocat i han anat venint cap aquí. Hem hagut fins i tot de tallar el carrer», ha explicat l’alcalde, Josep Bofill, que també s’ha acostat a l’administració de loteria. «Tot i que a alguns no els hagi tocat, estan venint igualment a celebrar-ho perquè és un dia d’emoció per al poble», ha assegurat Bofill, que havia comprat dos dècims però no del número guanyador.

Un dels afortunats a qui ha tocat el premi ha sigut Tomás Ramos, un veí de l’Escala de 48 anys. «Estava comprant i la meva germana m’ha trucat per dir-me que havia tocat un premi a l’Escala i que acabava en 3. Jo li he respost que tenia un número que acabava en 3. He anat a casa a comprovar-ho i he vist que m’havia tocat», ha explicat el Ramos des de la festa improvisada al local de L’Anxova Milionària.

Ramos, que va esperar fins dimarts dia 3 per comprar el dècim, rebrà 200.000 euros com a premi –menys el 20% que es queda Hisenda– i ja té algunes idees per gastar-ho: «Em vull comprar un cotxe, reformar casa meva i fer un viatge», ha especificat.

A l’espera del turisme de loteria

L’alcalde Josep Bofill (PSC) espera que aquest premi suposi l’inici d’un nou turisme al municipi: el turisme de loteria. «Sortirem a totes les ràdios i televisions d’Espanya com el poble que ha repartit un primer premi sencer. Així que espero que en els pròxims anys visquem un turisme de loteria de gent que vingui aquí a comprar els seus dècims», ha assenyalat.

També confia que la pluja de milions suposi un impuls per a l’economia de la ciutat. «L’Escala és un poble que es dedica al turisme. Segur que alguns dels afavorits deuen ser propietaris d’allotjaments turístics i amb els diners podran fer reformes o ampliar els negocis», ha apuntat.

Notícies relacionades

Fins ara, el primer premi del sorteig del Nen només havia tocat tres vegades a la província de Girona. El cas més recent va ser el 2021, quan van caure 3 milions d’euros a les comarques gironines. L’administració Merche de Girona va repartir 2 milions del primer premi i una de Lloret, 1 milió més. En aquest cas el número afortunat va ser el 19570.

Les altres dues vegades que el sorteig va afavorir els gironins són dels anys 90. Concretament, el 1996 va caure a Porqueres i el número afortunat va ser el 93561. El 1998, el sorteig va beneficiar Ripoll i el número premiat va ser el 09122.