Crisi del coronavirus

La UE recomana un test de covid negatiu als viatgers que procedeixin de la Xina

  • Els Vint-i-set insten a fer proves aleatòries als passatgers que arribin del país asiàtic

  • També aconsellen seqüenciar les dades de persones positives i les aigües residuals dels aeroports

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea ha recomanat als estats membre que exigeixin als viatgers procedents de la Xina que arribin a territori comunitari una prova de covid-19 negativa feta no més de 48 hores abans de sortir del país asiàtic.

En una reunió feta aquest dimecres, experts de la salut dels Vint-i-set han debatut la situació de la covid-19 a la Xina i han discutit propostes per arribar a un enfocament comú i «adoptar ràpidament les mesures necessàries» després del pic de contagis dels últims dies, segons ha explicat el ministre suec d’Afers Socials i Salut Pública, Jakob Forssmed, al final de la trobada.

«Es recomana encaridament als estats membre que introdueixin, per a tots els passatgers procedents de la Xina (...) el requisit d’una prova de covid-19 negativa feta no més de 48 hores abans de sortir» del país asiàtic, diu un comunicat difós després d’una reunió del grup de Resposta Política Integrada a les Crisis (IPCR).

En aquesta reunió, en què a més dels països del bloc participen les institucions comunitàries i altres experts, la UE ha acordat «un enfocament de precaució coordinat» sobre les mesures a imposar als viatgers procedents de la Xina, tenint en compte la situació del coronavirus en aquest país i «la necessitat de dades suficients i fiables i la relaxació de les restriccions de viatge per part de Pequín a partir del 8 de gener».

Els estats membre han acordat així mateix recomanar a tots els passatgers dels vols cap a i des de la Xina l’ús de mascareta.

A més, s’han compromès a «emetre recomanacions als viatgers internacionals entrants i sortints amb origen o destí a la Xina» i el personal d’avions i aeroports, en relació amb les mesures d’higiene personal i de salut.

S’ha animat també a complementar aquestes mesures amb proves aleatòries dels passatgers a l’arribar a la UE i a portar a terme la seqüenciació de tots els resultats positius, per reforçar la vigilància de la situació epidemiològica. El Ministeri de Sanitat espanyol s’ha avançat i aquest dimarts va anunciar que farà un seguiment de les mostres dels viatgers xinesos que donin positiu.

També s’ha convidat als països a fer proves i la seqüenciació de les aigües residuals dels aeroports amb vols internacionals i aeronaus que arribin des de la Xina.

Nova reunió a meitat de gener

Finalment, la UE ha acordat continuar promovent les vacunes, incloses les dosis de reforç, en particular entre els grups vulnerables.

El grup de Resposta Política Integrada a les Crisis continuarà vigilant la situació epidemiològica a la UE i la Xina per garantir la coordinació europea de qualsevol mesura que es consideri necessària. Els estats membre tornaran a avaluar la situació i revisar les mesures introduïdes a mitjans de gener.

Frenar el contagi

Dimarts, en una reunió d’experts del Comitè de Seguretat Sanitària a Brussel·les, va quedar constància que una àmplia majoria dels estats membre, entre els quals Espanya, França i Itàlia, recolzaven la idea de demanar proves de covid-19 a tots els viatgers procedents de la Xina abans fins i tot que surtin del país.

Notícies relacionades

Els últims dies, diversos països –principalment d’Àsia però també els Estats Units i alguns europeus com Espanya– ja havien començat a exigir un test negatiu de coronavirus o la pauta completa de vacunació per permetre l’entrada dels viatgers procedents de la Xina, on s’ha registrat una explosió de contagis durant les últimes setmanes després de la retirada de la majoria de les restriccions.

Per la seva banda, el Govern de la Xina ha qualificat d’«inacceptables» les mesures que ja han adoptat alguns països per controlar l’arribada de viatgers procedents del país, al·legant que no hi ha arguments científics que justifiquin les restriccions aprovades per governs com el d’Espanya.