Crisi sanitària

La Xina considera «inacceptables» els controls de covid als seus viatgers i amenaça amb represàlies

Diversos països han establert restriccions d’arribada exclusivament per als passatgers procedents del gegant asiàtic

La Xina considera «inacceptables» els controls de covid als seus viatgers i amenaça amb represàlies

Kiyoshi Ota / BLOOMBERG

1
Es llegeix en minuts

El Govern de la Xina ha qualificat d’«inacceptables» les mesures adoptades per alguns països per controlar l’arribada de viatgers procedents del gegant asiàtic, al·legant que no hi ha arguments científics que justifiquin les restriccions aprovades per governs com el d’Espanya. «Alguns països han establert restriccions d’entrada dirigides exclusivament als viatgers xinesos. Això no té base científica i algunes pràctiques són inacceptables», ha declarat Mao Ning, una portaveu del ministeri de Relacions Exteriors, que ha afegit que la Xina podria «prendre contramesures».

Notícies relacionades

Així, Pequín es reserva el dret a adoptar represàlies, en virtut del «principi de reciprocitat» que regeix les relacions internacionals. La portaveu no ha entrat en més detalls sobre aquestes possibles rèpliques. Diversos països –principalment d’Àsia però també els Estats Units i alguns d’europeus– han començat a exigir un test negatiu de coronavirus o la pauta completa de vacunació per permetre l’entrada dels viatgers procedents de la Xina, on s’ha registrat una explosió de contagis durant aquestes últimes setmanes després de la retirada de la majoria de les restriccions.

La Xina manté les fronteres pràcticament tancades als estrangers des del 2020. El país no expedeix visats turístics des de fa gairebé tres anys i imposa una quarantena obligatòria a l’arribada. Aquesta mesura d’aïllament s’aixecarà el 8 de gener, però es continuarà exigint un test de covid de menys de 48 hores abans d’arribar a la Xina. El país està experimentant un fort augment de les infeccions després que el mes passat se suavitzessin sense previ avís ni preparació les severes restriccions sanitàries imposades durant anys.

Temes:

Xina Coronavirus