Exclusiva

Aquests són i així actuaven els membres de ‘La manada’ de Castelldefels, empresonats per violar tres dones

  • Els arrestats pels Mossos són Robert P., Alejandro P., Jose M., David A. i Orlando M., d’uns trenta anys criats en famílies que viuen al centre del municipi

Aquests són i així actuaven els membres de ‘La manada’ de Castelldefels, empresonats per violar tres dones
6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Castelldefels va posant a poc a poc cara als cinc veïns empresonats preventivament per violar en grup tres dones. Una setmana després que es fes pública l’existència d’un grup d’amics d’uns trenta anys d’aquest municipi de 70.000 habitants del Baix Llobregat que actuaven com ho feia ‘La manada’ de Pamplona, pels telèfons ja han començat a circular fotografies d’alguns dels membres, al saber-se algun dels noms o malnoms.

Algun dels rostres que s’han divulgat per les xarxes socials com Instagram, tanmateix, no pertany a cap dels cinc arrestats. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO els detinguts són Robert P., Alejandro P., Jose M., David A. i Orlando M.

‘K-Team’

Els qui els coneixen «de tota la vida» afirmen que «no eren els típics xulos de l’institut, sinó tot el contrari». El Robert, per exemple, l’administrador del grup de WhatsApp ‘K-Team’ que unia els investigats i el més conegut al poble, és «més aviat tímid», explica una veïna que balla salsa en el mateix centre que ell.

O això semblava. Perquè la mateixa dona, tanmateix, afegeix sorpresa que des que ha transcendit la detenció ha anat sabent que «algunes de les seves companyes de ball» havien hagut de bloquejar el Robert perquè no deixava d’enviar-los missatges per Instagram, «a tota hora».

La majoria dels membres de ‘La manada’ de Castelldefels van néixer el 1986, van estudiar en el Col·legi Frangoal i després en centres de secundària com l’Institut Les Marines. Viuen al centre, entre la plaça de l’Església i la plaça de Joan XXIII, i no pertanyen a famílies desestructurades. Només un té fills. No estan casats. Són coneguts al municipi tot i que n’hi ha dos, l’Alejandro i l’Orlando, una mica més grans i d’origen cubà i romanès, respectivament. La resta són catalans. Els veïns els descriuen com a introvertits i, aparentment, inofensius. 

El grup de WhatsApp

El grup d’amics es va forjar amb el pas dels anys i perquè vivien al mateix lloc i compartien aficions com el futbol i, sobretot, els videojocs. El Robert va crear el grup de WhatsApp ‘K-Team’ el 2014. El va anomenar així, pel que sembla, per algun joc de manga. Va arribar a tenir una quinzena d’usuaris. D’aquest grup, al qual els Mossos d’Esquadra han accedit després de requisar els telèfons dels investigats, procedeixen els missatges, àudios i vídeos que han permès empresonar-los abans del judici. La policia catalana no descarta noves detencions d’altres membres implicats en altres episodis sota investigació. 

«Alguns participaven molt i d’altres no parlaven mai», explica a aquest diari una font coneixedora del funcionament del grup. «El Robert podia expulsar-te i tornar a ficar-te quan volia», afegeix, i remarca així que havia aconseguit convertir-se en algú a qui obeïen. «Hi ha gent que l’anomena ‘el lleig’, però és molt intel·ligent i acaba convencent tothom per sortir-se amb la seva», el descriu. El Robert, que no sempre ho va passar bé durant l’educació obligatòria i fins i tot algunes fonts afirmen que va patir bullying, té carrera universitària i màster. Es va especialitzar en economia, i treballa en una gestoria

Assetjament al gimnàs

Una noia, que hi coincidia al gimnàs, va haver de bloquejar-lo a Instagram pel mateix motiu que les companyes del centre en el qual ballava salsa: no deixava d’enviar missatges a tota hora. Al final, el Robert fins i tot es va presentar al seu lloc de treball. «Em vaig espantar», explica. «Vaig parlar amb el gimnàs i també amb amics i vaig guardar la conversa per si feia falta presentar una denúncia», assegura.

Una manada de festa 

«Fa anys que fan el mateix. Estan obsessionats amb el sexe i amb les dones», explica un antic amic del grup que va sortir amb ells de festa en el passat. «Si un es lligava una tia, els altres intentaven grapejar-la», recorda. I sobre les acusacions que els tenen entre reixes abans de judici, citar-se amb dones la primavera del 2021 a través de Tinder o Badoo –quan les discoteques estaven tancades– i violar-les en grup, aquesta font assegura que ho han fet més vegades. «Hi ha més víctimes», adverteix.

Agressions organitzades

Sortien per discoteques com Titus, Arena, Sala Bikini i Bling Bling i anaven «cap a una dona, l’emborratxaven, li menjaven el coco i se l’emportaven a casa d’un o, en ocasions, a un hotel», recorda. Se sent culpable perquè ara s’adona que ho hauria d’haver denunciat temps enrere.

El David, cuiner de formació, és el que, segons aquesta font, grava sempre les trobades sexuals en grup que, en ocasions, són en realitat violacions múltiples. La majoria dels vídeos que han obtingut els Mossos procedeixen del seu telèfon i ara els investigadors busquen les dones per preguntar-los si van ser trobades consentides o forçades. 

Ham i sèxting

«Un d’ells es va ficar al llit amb una noia i després li va dir que havia de fer-ho amb tots o compartiria en el grup fotografies íntimes que li havia fet. Ella s’hi va negar. I ell va compartir aquestes imatges en el grup», recorda. Aquest diari ha mirat de parlar amb aquesta nova víctima però la dona ha preferit no fer-ho. 

A través de les aplicacions de cites van contactar, suposadament, amb les tres víctimes. L’esquer en tots els casos va ser l’Alejandro, que treballa en una farmàcia. D’origen cubà, l’anomenen ‘el cubà’. És el que té un rostre més afavorit i el que va convidar les víctimes al seu domicili durant la pandèmia. 

La primera víctima és una dona que havia accedit a citar-se amb l’Alejandro sabent que hi podria haver algú més al pis. Però el que va acabar passant va ser que va acabar sent violada pels cinc i ho va denunciar.

Va ser aquesta denúncia de principis d’estiu del 2021 la que va permetre a la jutge de Gavà que instrueix aquesta causa, Laia Boix, i als agents de la unitat d’investigació dels Mossos a Gavà, posar la lupa sobre aquest grup i esbrinar si hi havia més víctimes. I en van trobar dues més, que al ser contactades per la policia, van decidir denunciar. 

‘Modus operandi’

En aquests dos últims casos localitzats per la policia, l’Alejandro també havia sigut qui les va convèncer perquè anessin a una festa que feia a casa seva. A la segona denunciant la van emborratxar tant que amb prou feines s’aguantava dreta. En aquest estat, l’Alejandro i el Robert la van conduir a l’habitació i la van col·locar «de quatre grapes», detalla l’ordre de presó.

Notícies relacionades

Després, prossegueix el relat de la jutge, l’Alejandro, el Robert, el David i el Jose la van violar «vaginalment i analment». L’Alejandro i el Robert, a més, li van introduir el membre a la boca. L’Orlando no la va violar, però tampoc la va socórrer quan la dona va demanar que no ho fessin. La tercera denunciant se’n va anar a l’habitació per enrotllar-se amb el Jose però hi va entrar la resta. Segons la seva declaració, el Robert, davant de tots, la va obligar a practicar-li una fel·lació

Si l’Alejandro és el que feia d’ham, el Robert és el que, segons la investigació policial, mantenia en els dies posteriors contacte amb les víctimes, i parlava amb elles, per assegurar-se que no denunciessin. L’Ajuntament de Castelldefels ha anunciat que es presentarà com a acusació contra els cinc veïns.