VIOLÈNCIA MASCLISTA

Desembre negre de violència sexual a Catalunya: un cas cada tres dies

  • L’últim mes de l’any, s’han fet públiques vuit denúncies d’agressions sexuals a Catalunya

  • En total, més de 16 víctimes i 11 presumptes autors, sis dels quals estan en presó preventiva

video 3453535

video 3453535

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos entrenadors que abusaven sexualment de les futbolistes que entrenaven; una ‘manada’ a Castelldefels; una presumpta violació a la clínica Platón de Barcelona i dues investigacions obertes per segrest sexual en una barraca de Terrassa. Aquests són algunes de les denúncies de violacions i abusos sexuals que han emergit a la llum pública a Catalunya durant els 26 dies de desembre. Les acusacions també afecten cares conegudes, com l’exdirector de Catalunya Ràdio Saül Gordillo, i el tenor i director d’orquestra, Albert Deprius. Vuit expedients, amb més de 16 presumptes víctimes, d’edats compreses entre els 13 i els 77 anys. De mitjana, un cada tres dies. Dels 11 acusats, cinc estan en llibertat.

El 3 de desembrepassat, els Mossos van fer públic que havien detingut un entrenador d’atletisme de Cambrils. Es tracta d’home de 60 anys acusat d’haver realitzat tocaments a més de mitja dotzena de nenes del club, tal com apunten les denúncies interposades per part de menors d’entre 13 i 16 anys. Després de declarar davant un jutge, va quedar en llibertat amb càrrecs.

Segrestos sexuals

Dos dies després, el 5 de desembre, acudia als Mossos d’Esquadra una veïna de Terrassa que va denunciar que la seva filla estava segrestada en una cabana en un terreny pròxim al barri de les Fonts des de feia 10 dies. Els Mossos la van alliberar l’endemà, el 6 de desembre, i van detenir el presumpte autor. Ella denuncia que va ser sotmesa a agressions físiques i sexuals. El jutge de guàrdia el va deixar en llibertat amb càrrecs dos dies després. La matinada del 21 de desembre, els Mossos van tornar a ser advertits d’un segrest idèntic al mateix lloc. Aquella matinada van alliberar una segona dona i van detenir el mateix home, que va ingressar a presó l’endemà, 22 de desembre. Aquesta vegada el van acusar d’intent de violació, a més de detenció il·legal i maltractaments.

El 7 de desembre aquest diari va avançar que la fiscalia demanava 17 anys de presó a un entrenador de futbol femení per violar durant tres anys una de les seves jugadores. La menor va patir danys psicològics irreversibles, entre ells dos intents de suïcidi. La noia va explicar en el judici que ell va arribar a amenaçar de matar-la, segrestar-la o deixar-la embarassada si ho explicava. L’entorn de la víctima també va corroborar davant el tribunal l’infern a què estava sotmesa.

El dia abans que comencés aquest judici, el 12 de desembre, els Mossos detenien Albert Deprius, tenor, director d’orquestra i director d’una escola de música a Calella (Maresme). Una exalumna l’havia denunciat per presumptes abusos sexuals quan tenia 14 anys. Segons va avançar el diari ‘Ara’, les agressions es van prolongar durant quatre anys, entre el 2010 i el 2014. El jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs i va imposar una ordre d’allunyament. Aquesta és la tercera denúncia contra l’artista per violència sexual. La primera la va tramitar una treballadora del centre el 2016. La segona va ser el 2019 per part d’una altra exalumna.

Tres casos en un sol dia

El 22 de desembre una jutge de Gavà va enviar a la presó, de forma provisional, cinc homes de Castelldefels (Baix Llobregat) acusats d’actuar com ‘la manada’ de Pamplona. Tres dones els van denunciar per violacions grupals no consentides. Segons la interlocutòria, a través d’un grup de whatsapp planificaven els atacs contra les dones que violarien i posteriorment els comentaven i compartien els vídeos de les agressions. Les primeres denúncies i violacions van ser el 2021, tot i que se sospita que hi ha més víctimes.

El mateix dia que es feia públic aquest cas, els Mossos prenien declaració al director del digital ‘El Principal’ i exdirector de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo. Una redactora del mitjà, de 23 anys, l’havia denunciat per tocaments dins dels pantalons durant la festa posterior al sopar d’empresa del mitjà. Els fets presumptament van passar l’1 de desembre a la discoteca Apolo de Barcelona. L’endemà, una altra periodista del mateix mitjà també va denunciar abusos sexuals per part de Gordillo. Els fets, presumptament, van passar la tornada a casa en cotxe de la mateixa festa.

Notícies relacionades

Aquell 22 de desembre els Mossos també van detenir un infermer per, presumptament, violar una pacient de l’Hospital Plató de Barcelona. La víctima era una dona de 77 anys. El presumpte autor és un home de 33 anys i sense antecedents policials. L’hospital el va apartar del seu lloc de feina de forma temporal.

En total, vuit casos. Un cada tres dies. Tanmateix, hi ha centenars de violacions i abusos sexuals que passen desapercebuts. En molts casos, les víctimes no l’identifiquen com a tal o opten per no denunciar els seus agressors. En molts d’altres, els fets no es converteixen en notícia. Només a la ciutat de Barcelona, l’Hospital Clínic ha atès, de mitjana, 56 víctimes d’agressions sexuals cada mes durant aquest 2022.