Església catòlica

Benet continua «estable» i ha concelebrat una missa des de la seva habitació

El Vaticà emet un nou comunicat sobre l’estat de salut del Papa emèrit

Benet continua «estable» i ha concelebrat una missa des de la seva habitació

Sven Hoppe / POOL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La preocupació per l’estat de salut de Benet XVI, de 95 anys, no s’ha dissipat, però la seva situació tampoc ha empitjorat. El Papa emèrit està greu però estable. Així ho ha comunicat aquest divendres el Vaticà, amb un nou comunicat mèdic sobre les condicions de Benet, el tercer des que dimecres passat Francesc va demanar resar per ell perquè està «molt malalt». 

«Ahir a la nit el Papa emèrit va poder descansar bé», ha dit el portaveu vaticà, Matteo Bruni. «També ahir (dijous) a la tarda ha participat de la celebració de la santa missa a la seva habitació. Ara el seu estat de salut és estacionari», ha afegit Bruni.

El portaveu va confirmar d’aquesta manera que Benet no ha sigut traslladat a un hospital, com havia anunciat la premsa alemanya, i també que el Papa emèrit continua al seu dormitori al monestir Mater Ecclesiae, dins el Vaticà. Una situació que suggereix que en aquests moments no es pot moure. 

Optimisme

Tot i així, a diferència dels dies anteriors, la informació també ha despertat cert optimisme sobre l’estat de salut de Benet XVI. La raó és, segons algunes versions, que el Papa hauria superat una crisi que va tenir després de Nadal i que va fer témer el pitjor desenllaç en un temp molt breu. 

Amb això, els vaticanistes, els experts en informació sobre el Vaticà, molt atrafegats els últims dies, han fet un sospir d’alleujament per una situació que, tanmateix, encara té un final incert. El motiu és també el gran hermetisme al voltant de la salut del líder catòlic que manté el Vaticà, que ni tan sols ha comunicat quins són els símptomes que en aquests moments afecten el Papa.

Això sí, l’empitjorament de la salut de Benet XVI ha posat en marxa una sèrie de cerimònies de l’Església en honor del Papa malalt. Entre aquests actes, va destacar una gran missa que es va celebrar aquest divendres a la basílica de Sant Joan de Letran, a Roma, i oficiada pel cardenal vicari, Angelo de Donatis.

Missa solemne 

Benet es troba «en un moment particular de la seva vida», va remarcar De Donatis durant l’homilia. «Nosaltres som aquí per acompanyar-lo amb les nostres pregàries, i sostenir-lo amb el nostre carinyo», va afegir el cardenal italià.

Notícies relacionades

En una Roma poc atenta per les vicissituds papals durant aquests dies de festa, la cerimònia va comptar amb la participació de diversos sacerdots i monges de la diòcesi de Roma, així com alguns curiosos i turistes de diferents llocs del món. Alguns, tanmateix, semblaven desconèixer completament l’última hora a la capital italiana. 

Com el Greg i els seus quatre amics, viatgers de Texas (Estats Units) que, preguntats pel motiu de la seva presència allà, van respondre, incòmodes, que no sabien res de la malaltia de Benet XVI i el per què de la cerimònia. «Hem vingut perquè estem de vacances i volíem veure aquesta basílica que no coneixem», ha explicat el Greg, des de la cua per passar els controls de seguretat d’accés a l’església.