Església catòlica

El misteri de la salut de Benet XVI: el que passa dins del Vaticà encara és una incògnita

El misteri de la salut de Benet XVI: el que passa dins del Vaticà encara és una incògnita
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Fins a l’agonia i mort (2005) de Joan Pau II, els papes es morien de sobte, sense que se sabés prèviament que estaven malalts. Escriure sobre la salut dels pontífexs també era gairebé un tabú. Joan XXIII va morir en quatre dies. Pau VI, en una tarda. I el món només es va assabentar de la mort de Joan Pau quan van trobar el seu cadàver al llit.

Amb Benet XVI les coses han sigut diferents. Des que Francesc va demanar dimecres resar per ell per l’empitjorament del seu estat físic, el Vaticà ha difós amb comptagotes la informació sobre la salut de Benet. Els comunicats han sigut de poques línies i amb un llenguatge extremadament mesurat. Tot i així, però, diversos observadors i figures pròximes al Papa emèrit han donat detalls sobre el deteriorament de la seva salut. Pistes útils per comprendre la gravetat de la situació, tot i que, amb tota probabilitat, amaguin veritats parcials.

Un dels últims ha sigut el vaticanista Fabio Marchese Ragona, qui, en un dels seus últims directes per televisió, va informar que el Papa emèrit dijous va concelebrar la missa des del seu dormitori al convent Mater Ecclesiae, fet que suggereix que Benet XVI no es pot moure d’allà. 

Problemes respiratoris

El diagnòstic també va coincidir amb les informacions donades pel director de la Sala de Premsa, Matteo Bruni, i Georg Ganswein, el secretari personal de Benet XVI i home més pròxim. Tots dos van informar que el Papa alemany està «estable dins de la gravetat». Bruni també va afegir que Benet XVI encara està «lúcid», detall de no poca importància davant la possibilitat que el Papa hagi de rebre, per exemple, l’extremunció. 

Per la seva banda, l’agència de notícies Ansa va comentar que Benet XVI té «problemes respiratoris» i que la seva situació va empitjorar per un refredat després de Nadal. També és la raó per la qual s’ha debatut sobre la possibilitat de portar-lo a l’hospital Gemelli de Roma (on els papes se solen curar). Aquesta opció, però, va ser descartada, segons va filtrar la premsa alemanya.

En la mateixa línia, el diari argentí ‘La Nación’ ha informat que «les forces vitals (de Benet XVI) estan disminuint, té un bloqueig renal que afecta els altres òrgans i és qüestió d’hores o de dies». La corresponsal del mitjà, Elisabetta Piquè, també ha citat fonts del monestir Mater Ecclesiae que li haurien traslladat que el Papa està en «la seva fase final». 

Afònic

Altres informacions també han sigut divulgades anteriorment. El matemàtic Piergiorgio Odiffredi, que va tenir la possibilitat de veure’l, va dir recentment que l’ancià Papa està «afònic», per la qual cosa la seva capacitat per parlar és compromesa. I el mateix Ganswein va afirmar fa temps que Benet «s’està apagant». 

Notícies relacionades

En les últimes fotografies difoses del pontífex alemany, publicades de fa un mes per la Fundació Joseph Ratzinger-Benet XVI, les seves condicions també apareixen molt precàries. L’ancià prelat es pot veure molt flac, cansat, amb els ulls entreoberts i assegut en una butaca juntament amb Ganswein, l’exportaveu Federico Lombardi, i alguns estudiosos i teòlegs de diferents confessions. 

També aquesta va ser una pista que l’estat de salut de Joseph Ratzinger –nascut a Marktl am Inn, a Baviera, el 16 d’abril del 1927–, havia empitjorat respecte als mesos anteriors. Si bé els temps hagin canviat i la modernitat imposi avui altres codis, el que veritablement passa a l’interior dels murs del Vaticà continua sent un gran misteri