Festa sense risc

Nit de Cap d’Any 2022: els metges demanen més segons entre les campanades per evitar ennuegar-se

  • Els otorrinolaringòlegs recorden que el raïm té la mida perfecta per obstruir les vies aèries, especialment si s’ingereixen amb pressa

  • Els menors de 5 anys no haurien de menjar aquesta fruita per evitar riscos

Nit de Cap d’Any 2022: els metges demanen més segons entre les campanades per evitar ennuegar-se

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Menjar-se els 12 grans de raïm per Cap d’Any en només 36 segons no és una qüestió de bona sort. Més aviat, suposa comprar paperetes per ennuegar-se, i això fins i tot pot acabar amb la mort. La comunitat mèdica té un clar objectiu: aconseguir que les autoritats concedeixin més segons entre campanada i campanada. Uns cinc en lloc de tres. Asseguren que cinc segons és també poc temps, però, almenys, és més que tres.

Ennuegar-se està entre les tres primeres causes de mort no natural

L’alerta dels otorrinolaringòlegs no és cap broma. Ennuegar-se està entre les tres primeres causes de mort no natural. És la primera causa entre els pacients de malalties neurodegeneratives. En menors de 5 anys, menjar raïm és la tercera causa d’asfíxia.

Fa uns anys, la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) va llançar en una plataforma ‘online’ una campanya per demanar l’augment dels segons entre campanada i campanada, i així donar més temps a la gent i evitar riscos.

La SEORL, any rere any, manté viva la petició. «Tant de bo tinguéssim tanta influència com perquè els polítics ens escoltin», explica Pedro Cabrera, otorrinolaringòleg i vocal de la societat. El metge admet que, a casa seva, mengen el raïm. Però sense presses. Cada comensal l’ingereix en el temps que vol i tots acaben uns segons (més aviat, uns minuts) després d’haver arribat l’Any Nou. El raïm de la nit de Cap d’Any, que a Espanya es menja des del segle XIX, també s’ha estès a l’Amèrica Llatina. 

Conscients de les poques possibilitats que tenen perquè les autoritats ‘frenin’ el rellotge de la Puerta del Sol, els facultatius sí que s’adrecen a la població en general per recordar-los que es pot complir amb la tradició del raïm, però evitant riscos. ¿Com? Fugint de les presses, fent cas omís de les campanades, i, sobretot, mastegant molt bé la fruita.

Un nen mort

La nit de Cap d’Any del 2019, un nen de 3 anys va morir a Gijón després d’haver-se ennuegat amb el raïm. Totes les guies de primers auxilis adverteixen que els menors de 5 anys no haurien de menjar aquesta fruita, el mateix que passa amb un altre tipus d’aliments, com la fruita seca, les olives, les salsitxes i les crispetes. «Tenen la mida perfecta per obstruir la via aèria», destaca el doctor Cabrera.

Les societats mèdiques ha impulsat una campanya perquè els restaurants incloguin fullets informatius sobre com actuar en cas que algú s’ennuegui

Al contrari del que passava fa anys, la varietat de raïm que ara mateix omple totes les parades de fruita dels mercats i supermercats no té llavor, però sí una mida bastant gran i una pell bastant dura. Sempre hi pot haver solucions d’última hora. Per exemple, trencar el raïm en trossos més petits o substituir-lo per panses.

Bomba de rellotgeria

El raïm és un aliment perillós per la mida, la forma i la consistència (sòlida i líquida alhora). Si hi afegim les presses amb què es menja per Cap d’Any, la quantitat de gent que hi ha al nostre voltant, les rialles i el molt que parlem, el raïm es converteix en una bomba de rellotgeria.

Els metges posen el límit d’edat en els 5 anys, però la seva alerta està dirigida a tota la població. Especialment, els més grans de 65 o les persones amb algun problema mèdic. Per exemple, no tenir alguna peça dental o tota la dentadura, així com patir disfàgia, una alteració que dificulta el transport dels aliments fins a l’estómac.

«La nit de Cap d’Any és una festa. I això fa que parlem amb molta gent, estiguem molt distrets, rient i en una mala postura. Tot això fa que disminueixi la seguretat mentre mengem»

Pedro Cabrera, otorrinolaringòleg

L’advertència s’estén, en tot cas, a les persones perfectament sanes. «La nit de Cap d’Any és una festa. I això fa que parlem amb molta gent, estiguem molt distrets, rient i en una mala postura. Tot això fa que disminueixi la seguretat mentre mengem», resumeix l’especialista, que treballa a l’Hospital d’Arganda del Rey (Madrid).

Un nen de 8 anys, amb un gotim de raïm

/ David Castro

Què fer

En cas que algun comensal s’ennuegui amb el raïm, la primera reacció ha de ser no entrar en pànic. Tossir és un mecanisme de defensa de l’organisme, així que hrm d’animar a tossir la persona afectada perquè aconsegueixi expulsar l’aliment.

En casos més greus, el més previsible és que la persona afectada es posi les mans al coll. Aquí s’imposa practicar la maniobra de Heimlich. «És senzilla, però s’ha de saber fer», recorda el vocal de la societat mèdica. 

La maniobra consisteix a posar-se dret, darrere la persones que s’ha ennuegat, i abraçar-lo col·locant les mans a l’altura de la boca de l’estómac. S’ha d’agafar un puny amb l’altra mà i fer compressions abdominals, dosificant la intensitat segons el cas, que l’ajudin a expulsar el cos estrany.

Massatge i boca a boca

Notícies relacionades

En el cas dels nens molt petits, la maniobra consisteix a posar-lo de cap per avall i clavar-li uns copets. El doctor Cabrera recomana que, mentre que una persona està fent la maniobra, una altra pot trucar al 112 per guanyar temps.

Si qui s’ha ennuegat perd la consciència, la SEORL recomana obrir-li les vies respiratòries i començar les maniobres de reanimació: posa les mans entrellaçades i col·loca-les al pit de la víctima. Comença a fer compressions toràciques. No paris. Unes cent per minut. És la manera de bombar el cor i fer que l’oxigen arribi al cervell. El cicle ha de ser de 30 massatges cardíacs cada 2 boca a boca durant un minut, fins que arribi l’ajuda professional.