Judici a l’Audiència de Barcelona

«Deia que era el seu tutor»: així actuava l’entrenador acusat de violar la seva jugadora

  • El tècnic va aïllar la menor de tot el seu entorn: es va atorgar el paper de protector legal i es va aprofitar de la incapacitat idiomàtica de la família de la nena

«Deia que era el seu tutor»: així actuava l’entrenador acusat de violar la seva jugadora

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Es presentava com el seu tutor legal: la portava amb cotxe als partits i als entrenaments, exercia com el seu representant legal i tot el que afectava la nena havia de passar per ell». Així relaten com actuava Francisco R. T. –l’entrenador acusat de violar de manera continuada durant tres anys una menor– fonts del Molins de Rei Club de Futbol, al qual l’acusat i la víctima van estar dues temporades. Diversos membres de l’entitat que van tenir contacte amb tots dos durant les temporades 2012-2013 i 2013-2014 parlen d’una situació d’aïllament total que no van saber veure el que amagava. La nena va deixar l’esport el 2016, quan entrenava al CD Fontsanta Fatjó, de Cornellà de Llobregat, i es va atrevir a denunciar-ho. Ell va continuar entrenant noies al Fontsanta fins a aquest mes de maig passat.

Era una situació d’aïllament total. Una asfíxia completament controlada i premeditada que, presumptament, va permetre exercir abusos i agressions sexuals de manera continuada sense que saltés cap alarma. Segons l’escrit de la fiscalia a què ha tingut accés aquest diari, els abusos de l’entrenador van començar el juny del 2013. En aquell moment ella jugava amb el Molins de Rei CF. En concret, en un dels dos equips femenins de la categoria juvenil. En l’altre, Francisco R. T. exercia d’entrenador. «Però ell sempre estava pendent d’ella, tot el que l’afectava a ella havia de passar per ell», expliquen fonts del club.

Tots dos van aparèixer al club de Molins de Rei la mateixa temporada. L’anterior, ell havia sigut el seu entrenador al Llevant les Planes, de Sant Joan Despí. «Quan el vam fitxar, va portar algunes jugadores», expliquen fonts del Molins, entre les quals hi havia la seva víctima. Per no aixecar sospites i poder perpetrar els suposats abusos, va utilitzar la vulnerabilitat de la família. Procedien del Marroc i no sabien parlar espanyol. Els pares li van donar poders perquè pogués tramitar totes les fitxes i la documentació de la jove futbolista. L’aïllament que va exercir, aprofitant-se del seu poder, era tal que la relació entre el club i la família era nul·la. «Ens va dir que era el seu tutor legal i vam donar per fet aquest tracte diferenciat, mai vam conèixer els pares», diuen des del club de Molins.

Relació amb una mare del club

Presumptament, els primers abusos es van perpetrar en aquestes dues temporades. En la primera, ell no era el seu entrenador, però ja controlava tot el que feia. En la segona, els dos femenins de la mateixa categoria es van unificar i ella va passar a dependre directament d’ell, juntament amb un altre tècnic. Com que tenia la total confiança de la família, i a l’exercir aquest rol de fals tutor, els abusos mai van tenir lloc dins les instal·lacions del club, sinó que passaven fora: al cotxe d’ell o, fins i tot, a casa seva. Tan poques sospites va aixecar que va arribar a tenir una relació estable amb la mare de dos nens que també entrenaven al club. «La seva filla té l’edat de la víctima», s’estremeixen avui els membres de la junta.

Després d’aquelles dues temporades, l’entrenador va triar una nova destinació: el CD Fontsanta Fatjó. Es va emportar al nou equip diverses jugadores, entre les quals hi havia la víctima. El club de Molins li va perdre la pista quan van trepitjar la gespa de l’equip de Cornellà. Ella va deixar de jugar el 2016, quan es va atrevir a denunciar tots els abusos. Ell va continuar entrenant al Fontsanta fins al maig passat. És el que revelen les actes de la Federació Catalana de Futbol.

Ha continuat entrenant

Notícies relacionades

Ningú del Molins sabia el que havia passat fins que EL PERIÓDICO es va posar en contacte amb el club. Ni tan sols els Mossos d’Esquadra, en la realització de les seves indagacions policials, els van posar sobre la pista. «¿I al Fontsanta? ¿Com pot ser que quan la nena el va denunciar el mantinguessin com a entrenador?», es pregunta molta gent. Una pregunta que quedarà sense resoldre, ja que ha sigut impossible posar-se en contacte amb els directius d’aquest club esportiu.

És cert que a partir del 2015 els entrenadors, i totes les persones que treballen amb menors, han de presentar un certificat d’antecedents penals. Però, al no tenir una condemna ferma, almenys per aquest cas, és probable que F. R. T. tingués un expedient impol·lut. Tanmateix, avui dia, el contrasentit és clar i evident: aquest presumpte violador ha continuat entrenant i, per tant, tenint estret contacte amb equips de nenes. O bé els Mossos d’Esquadra, coneixedors dels delictes que se li podien imputar, no van avisar els responsables del club del que havia passat, o bé el club de Cornellà es va fer el desentès. Dimarts vinent se celebrarà el seu judici. La fiscalia li demana 15 anys de presó.