Judici per assassinat

L’home jutjat per assassinar Janet Jumillas diu que va ser un desconegut el que la va matar a casa seva

  • Aitor García només va respondre a les preguntes que va formular el seu advocat i es va negar a atendre les qüestions que havien preparat la fiscalia i el lletrat que representa la família d’aquesta veïna de 39 anys de Viladecans

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aitor García, l’home jutjat per assassinar Janet Jumillas, va declarar aquest divendres a l’Audiència de Barcelona. Ho va fer sense mirar els membres del jurat que l’haurà d’absoldre o condemnar per aquest crim, i va fixar la vista en el seu advocat, Toni Gibert. No va voler respondre més preguntes. Ni la fiscal ni el lletrat que defensa els interessos de la família de Jumillas, ni el mateix jurat, es van poder dirigir a ell. La declaració va durar uns deu minuts. No va tremolar i va respondre amb veu ferma mentre va embastar una explicació alternativa a la mort de Janet Jumillas amb la qual va apuntar a una presumpta parella de desconeguts, de la qual no consten indicis de la seva existència i que, segons ell, aquell 13 de març va acudir al seu domicili en companyia de la víctima i la va matar mentre ell era fora de casa.

 

«L’hi he de preguntar», va remarcar el lletrat Gibert al final de la declaració del seu client: «¿Va tenir alguna cosa a veure en la mort o la desaparició de Janet Jumillas?». «No», va respondre Aitor García, sense afegir-hi res més.

 

L’acusat es va aferrar en la seva declaració a un relat alternatiu dels fets diferent del dels Mossos d’Esquadra, la fiscalia i l’acusació particular. Va ser una declaració similar a la que va entregar durant la instrucció de la causa –després d’haver-se negat a col·laborar quan el van detenir o quan va ingressar en la presó preventiva–, tot i que amb alguns elements nous. Segons aquesta versió, la Janet efectivament es va reunir amb ell al domicili d’ell a Cornellà cap a les onze del matí del 13 de març del 2019. Però no s’hi va presentar sola.

 

García va explicar que havien quedat perquè el dia anterior, tal com va declarar la Martina, amiga de Jumillas, ell va acudir també al domicili de la Janet a Viladecans a recollir una mica de marihuana i tots dos, després de l’entrega, es van citar l’endemà a Cornellà perquè ell l’hi pagués.

 

Segons l’Aitor, la Janet es va presentar el 13 de març a l’hora acordada, però ho va fer en companyia d’una parella, un home i una dona, que no coneixia. L’home el va colpejar sorprenentment i va començar a ordenar-li que li donés diners. L’Aitor va respondre que no tenia diners i l’home li va preguntar per la seva cartera. L’Aitor va aclarir que la tenia al cotxe. Segons les seves paraules, l’home va accedir a permetre que l’Aitor sortís del domicili i anés a buscar la cartera i el va amenaçar de fer mal als seus dos gossos si no tornava aviat. A més, segons va afegir en aquesta declaració, l’home es va quedar amb el seu telèfon mòbil.

 

L’Aitor va explicar que, al sortir de casa, no es va allunyar gaire ni va arribar fins on era el cotxe, perquè era conscient que no tenia diners a la cartera i, en conseqüència, no tenia sentit anar a buscar-la. També va dir que va deixar passar uns minuts i després, espantat, va tornar al domicili per mirar de raonar amb la Janet. Però, quan va entrar al domicili, el va trobar buit. Només hi havia els seus dos gossos, il·lesos. Al menjador, va assegurar, es va trobar sang, un vidre d’unes ulleres i una bossa de plàstic amb estris que li va semblar que eren algunes peces de roba. L’Aitor va netejar la sang i es va emportar aquesta bossa al seu cotxe, la va guardar dos dies i després la va tirar. No va dir res del que havia passat a ningú per por i va mirar d’«allunyar-se de tot». Per a ell va ser una sorpresa descobrir que la Janet havia sigut assassinada. «Creia que se n’havia anat a algun lloc», va declarar.

 

L’acumulació de proves

«Janet Jumillas va ser assassinada i l’autor de la seva mort és, sense cap dubte, Aitor García». Amb aquesta contundència, la fiscal María José Río es va dirigir al jurat després de la declaració de l’Aitor. I, a continuació, va recordar el cúmul de proves que acorralen aquest home que compleix presó preventiva des del 7 de maig del 2019.

 

La investigació dels Mossos va aportar la setmana passada al jurat les evidències que es va trobar sang de la Janet al domicili de l’Aitor, que ell va mirar d’ocultar-la netejant amb lleixiu o que es va desfer de pals de fregar amb sang. Els policies també van detallar que l’Aitor es va quedar amb el telèfon de la Janet i que la ubicació d’aquest terminal indica que el sospitós es va dirigir, la tarda del crim, fins al solar del Prat de Llobregat on va aparèixer el cos de la víctima dos mesos i mig després. Un lloc que, a més, és molt prop d’un parc per passejar els gossos que l’Aitor freqüentava.

Notícies relacionades

 

Per contra, els policies no van trobar cap indici de l’existència dels dos desconeguts que acompanyaven la Janet el 13 de març del 2019 al matí que l’Aitor pretén responsabilitzar de la seva mort.