A l’Audiència de Barcelona

Judici al presumpte assassí de Janet Jumillas: «Es va carregar una família sencera»

  • El processat per matar la veïna de 39 anys de Viladecans ha sentit familiars i amics descriure la víctima com una dona que es cuidava dels seus pares, dels seus germans i que, per damunt de tot, criava dos fills de 8 anys i 4 anys

fcasals47743354 sociedad concentraci n en viladecans por la desapararecida j190413130714

fcasals47743354 sociedad concentraci n en viladecans por la desapararecida j190413130714

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Aitor, l’home jutjat a l’Audiència de Barcelona per l’assassinat i desaparició de Janet Jumillas, s’ha mantingut aquest dilluns immòbil al banc dels acusats, capcot i amb les mans juntes sobre les seves cuixes, mentre ha durat la successió de familiars i amics d’aquesta veïna de 39 anys de Viladecans (Baix Llobregat). Així, l’Aitor ha hagut de sentir que, si va ser ell qui la va matar, no només va treure la vida a una persona: «Es va carregar una família sencera» i, per damunt de tot, va deixar sense mare un nen de 8 anys i una nena de 4 anys. L’Aitor, que fa tres anys i mig que està en presó preventiva, no ha aixecat la mirada de les seves mans. 

La Janet va desaparèixer a Cornellà (Baix Llobregat) el 13 de març del 2019 i l’Aitor va ser arrestat per matar-la i desfer-se del cos el 7 de maig d’aquell mateix any, gairebé dos mesos més tard. El cadàver de la dona va ser trobat dues setmanes després, el 22 de maig, semienterrat en un solar del Prat de Llobregat. La família va estar setmanes angoixada sense saber on era la Janet, perquè sabia que no abandonaria els seus fills sense un bon motiu. 

La vida de la Janet 

«¿Creus que hauria deixat la meva filla amb la Janet si no fos una bona persona?». Així respon la Jésica al sortir de la seva declaració aquest dilluns al matí quan se li pregunta com era la seva amiga Janet. La descriu com a algú incapaç de no prestar ajuda si algú la demanava i també com una dona que vivia compromesa amb el deure de cuidar els seus: els seus dos fills, un germà malalt i la seva mare, diabètica i amb la mobilitat reduïda. 

La família Jumillas va arribar a Viladecans procedent del municipi Torreperogil, ubicat a prop de Jaén, fa més de 50 anys. El matrimoni va tenir cinc fills. La germana gran, la María, va morir el 2018 i la seva mort va agreujar el pes que carregava la més petita, la Janet. Quan la Janet ja havia desaparegut, va morir també el germà més gran. Al cap de poques setmanes, es va saber del trist desenllaç que havia patit la Janet. Des del crim que va cometre suposadament l’Aitor, la mare és «una morta en vida», segons descriuen els dos fills que li queden.

L’últim any de la Janet havia sigut complicat. Havia hagut de rebutjar una feina en una empresa de neteja perquè la rigidesa d’un horari laboral estable li impedia portar i recollir els seus fills de l’escola i atendre el seu germà i la seva mare. Vivia amb el germà de qui s’encarregava i molt a prop dels seus pares, al carrer de Catalunya del barri de Sales de Viladecans, un veïnat de cases baixes que va acollir la migració andalusa de la dècada dels 50, 60 i 70 i, després, la primera remesa de població marroquina que es va mudar a Catalunya a principis dels 80. La Janet sobrevivia acceptant les feines que li sortien: de cangur de la filla de la Jésica, fent massatges a veïns ‘contracturats’ o netejant cases. Últimament, es deia que també venia marihuana. 

Els últims dies de la Janet 

La insistència de la fiscalia i de l’advocat Lluís Costa, que defensa l’Aitor, a mirar de saber si la Janet venia o no venia marihuana al llarg de la sessió d’aquest matí ha incomodat els familiars que seguien la sessió des del pati de butaques. La fiscalia pretén dilucidar si per aquest motiu es va citar el matí del 13 de març del 2019 amb l’Aitor. El lletrat Costa, possiblement, el que perseguia era situar la Janet dins d’un món més fosc, més susceptible de posar-la en contacte amb altres candidats a matar-la. 

No és veritat, segons la Jésica i la seva família, que la Janet es mogués per aquest territori de mala vida. De fet, la seva amiga ha declarat que quan va saber que es comentava que traficava es va afanyar a renyar-la i a demanar-li que ho deixés si era cert perquè això no anava amb ella. «¿I de què menjaré?», recorda la Jésica que va respondre la Janet, sense negar-ho. Esgotada econòmicament i angoixada per la tasca de cuidar-los a tots, la Janet s’havia animat des de feia poc a tenir cites amb algunes persones que coneixia per Facebook. Era mare de dos nens concebuts en dues relacions diferents, totes dues ja extingides. Però encara era jove.

Per això la visita nocturna que es va presentar per sorpresa a casa seva a les 23.00 hores del 12 de març, un dia abans de la seva desaparició, va estranyar la seva família però no va disparar cap alarma. Era l’Aitor, el presumpte assassí, que va trucar a la porta a aquella hora. La Janet no estava sola a casa: el seu nebot i una altra amiga, la Martina, han declarat aquest dilluns que van veure l’Aitor entrar al domicili. Recorden que l’Aitor va dir a la Janet ‘Toti’, l’apel·latiu que utilitzaven les persones més pròximes per referir-se a ella, tot i que ni el nebot ni la Martina l’havien vist abans, ni tampoc la Janet els havia parlat mai d’ell. 

L’Aitor, que vestia un xandall desgastat, va abraçar la Janet i va mantenir amb ella una breu conversa durant la qual li va mostrar una fotografia d’un Mercedes que afirmava haver comprat de segona mà a un futbolista. Després es va acomiadar de la Janet citant-se amb ella l’endemà a la seva casa de Cornellà. 

La desaparició

La Janet va anar el 13 de març a casa de l’Aitor. Segons un amic de l’Aitor, va anar a vendre-li marihuana. Segons el seu nebot, a recollir una bomba d’aigua que l’Aitor hauria furtat aprofitant la seva feina en la distribuïdora Amazon. L’Aitor, segons la fiscalia, va atacar la Janet amb un ganivet. Després, es va desfer del seu cos en un solar. El telèfon mòbil de l’Aitor va desfer la seva coartada. A més, els Mossos d’Esquadra van trobar restes biològiques de la Janet al seu domicili, que va repintar després del brutal assassinat. L’acusació demana 19 anys per matar-la i per la seva desaparició, que va durar fins que uns operaris la van trobar fortuïtament al solar del Prat.

Notícies relacionades

La Jésica va tornar de la feina aquell 13 de març i se’n va anar a recollir la seva filla. Va entrar a casa dels pares de la Janet i va trobar la seva filla amb la petita de la Janet, que aquell dia estava malalta i no havia anat a l’escola, al sofà. La mare de la Janet, molt preocupada, va dir a la Jésica que no sabia res d’ella. La Janet no havia tornat de Cornellà per portar al metge la petita ni per avisar que no arribava a recollir el més gran. La Jésica li va enviar un missatge pregant-li que donés senyals de vida. Sabia que tenia motius per preocupar-se perquè la Janet mai s’havia oblidat dels seus fills.