Judici per assassinat

Els indicis que fracturen la coartada del presumpte assassí de Janet Jumillas

  • Els Mossos compten amb escoltes telefòniques, geolocalitzacions, rastres de sang, empremtes dactilars i una declaració inconsistent per convèncer el jurat que l’Aitor és la persona que va matar la veïna de 39 anys i es va desfer del seu cadàver

Els indicis que fracturen la coartada del presumpte assassí de Janet Jumillas
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la sessió d’aquest dimarts els investigadors dels Mossos d’Esquadra han explicat al jurat de l’Audiència de Barcelona per què creuen que l’Aitor és la persona que va assassinar Janet Jumillas. Compten amb evidències biològiques –rastres de sang de la Janet i empremtes dactilars de l’Aitor–, escoltes telefòniques i una declaració inconsistent de l’acusat que es contradiu amb la ubicació del seu telèfon mòbil el dia dels fets per convèncer el jurat que aquest home va ser qui va matar la veïna de 39 anys de Viladecans i es va desfer del seu cadàver.

Tant els Mossos com la fiscal sospiten que l’Aitor va citar la Janet al seu domicili de Cornellà el 13 de març del 2019 al matí, la va matar a punyalades i després va abandonar el seu cos en un solar del Prat de Llobregat. Creuen que per treure el cos del domicili va muntar una coartada enredant el seu amic Christian –que va arribar a ser detingut i després descartat– i la seva llavors nòvia, Eli

Segons la tesi dels Mossos, l’Aitor va citar el Christian al seu domicili hores després de matar la Janet i, aprofitant un moment en què el seu amic estaria entretingut, va acostar el seu cotxe a la porta de casa seva, va treure el cadàver i el va introduir al maleter. Després, va demanar al Christian que l’acompanyés a buscar la seva nòvia, que treballa al Prat. Els dos homes van pujar al cotxe els dos gossos de l’Aitor i van sortir a recollir l’Eli. Amb la dona a bord, l’Aitor va conduir fins a un pipican que es troba molt a prop del solar en el qual va ser trobat dos mesos i mig més tard el cos de la Janet. Els investigadors consideren que mentre l’Eli i el Christian es van quedar amb els gossos, l’Aitor, que tenia ascendència sobre tots dos, va marxar un moment i va abandonar el cos de la Janet –enrotllat en plàstics, una cortina de bany i amb les cames lligades amb un cable pels turmells– en un forat del solar.

«Fes-te el tonto»

En les intervencions telefòniques, els Mossos van captar l’Aitor donant-li instruccions al Christian sobre què havia d’explicar a la policia sobre aquella tarda del 13 de març quan tots dos van ser citats a declarar. Havia «de fer-se el tonto», va remarcar l’Aitor, i explicar que aquell dia havien estat fumant marihuana en una associació cannàbica de l’Hospitalet de Llobregat en la qual també van veure el partit de Champions que aquella nit van disputar el F.C.Barcelona i l’Olympique de Lió.

Els Mossos creuen que el Christian no es va assabentar del que va passar aquell dia realment i que, a causa del consum de marihuana, l’amic creu que aquella tarda van fer el que l’Aitor diu que van fer. L’Eli, que es va negar a declarar, segons els Mossos, tampoc va sospitar que hauria participat de la maniobra de l’Aitor per desfer-se del cos de la Janet. 

Dos mesos i mig amagat

L’Aitor, com dilluns, s’ha mantingut aquest dimarts immòbil al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona amb la vista fixa a terra mentre han parlat els agents de la Unitat Central de Persones Desaparegudes, els policies que es fan càrrec de casos com el de la Janet: una desaparició d’origen criminal. L’Aitor, per contra, sí que ha aixecat la mirada per a a la pantalla de televisió que s’ha muntat a la sala les duríssimes imatges del cos de la Janet, en avançat estat de descomposició, que el metge forense Ignasi Galtés ha projectat per explicar l’autòpsia: la dona presentava tres punyalades i un tall al coll, una ferida defensiva al tors de la mà i una sisena incisió executada amb un ganivet de serra diferent al que va causar les altres cinc ferides. 

De l’examen forense –que va haver d’esquivar la dificultat de treballar amb un cos en mal estat»– no pot desprendre’s si l’assassí va atacar la víctima per l’esquena ni tampoc si hi va haver un segon homicida. L’autòpsia va descobrir així mateix que la Janet va rebre un fort cop amb un objecte contundent que li va trencar el pòmul i que pot ser que la deixés atordida o inconscient. Galtés ha assenyalat que la Janet va morir dessagnada

Les empremtes dactilars

Els Mossos van trobar restes de sang de la Janet al domicili de l’Aitor. També van descobrir en un contenidor els pals de fregar amb què l’havia netejat, que a més tenien les empremtes dactilars de l’Aitor. En aquestes escombraries els investigadors van recuperar una lent que havia pertangut a unes ulleres que la Janet havia comprat en una òptica d’un centre comercial pròxim a Viladecans, on residia, cuidant el seu germà, de la seva mare i, per sobre de tot, criant els seus dos fills de 8 anys i 4 anys. 

Notícies relacionades

La geolocalitzacions dels telèfons de l’Aitor mostren que aquell dia es va desplaçar al Prat i no a l’associació cannàbica de l’Hospitalet de Llobregat. L’Aitor va ser l’únic dels interrogats de l’entorn de la Janet que va caure en contradiccions. A més d’afirmar que era en un lloc en el qual no era, va dir que treballava a Amazon, quan en realitat havia perdut aquesta feina mesos abans per absències injustificades. L’Aitor és de Mataró, es va traslladar a viure al Prat –on està el solar en el qual va abandonar presumptament la Janet– i, finalment, es va instal·lar a Cornellà, al domicili en el qual la Janet va ser apunyalada mortalment.

L’Aitor, després del seu arrest, tampoc va revelar on es trobava el cos de la Janet, una cosa que va afegir dolor a la família durant dues llargues setmanes més, el temps que va transcórrer des de la seva detenció i fins que va ser trobat al solar del Prat casualment per operaris. Fa tres anys i mig que està en presó preventiva i afronta una condemna de 19 anys. Manté que és innocent.