Judici per homicidi

Google acorrala l’home jutjat per assassinar Janet Jumillas

  • Els investigadors van accedir a un compte associat al telèfon de la dona malgrat que mai es va trobar l’aparell

  • El presumpte assassí va portar amb ell el mòbil de la veïna de Viladecans 24 hores després de la seva mort

fcasals47743354 sociedad concentraci n en viladecans por la desapararecida j190413130714

fcasals47743354 sociedad concentraci n en viladecans por la desapararecida j190413130714

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aitor García, l’home jutjat a l’Audiència de Barcelona per l’assassinat de Janet Jumillas, es va quedar amb el telèfon mòbil de la víctima després del crim, segons els Mossos d’Esquadra. El va guardar al seu cotxe, sense apagar-lo, i va deixar així un rastre que ha permès a la Unitat Central de Persones Desaparegudes de la policia catalana reconstruir les 24 hores posteriors al crim d’aquesta veïna de Viladecans de 39 anys i mare de dos fills. Estava previst que l’Aitor declarés aquest dijous però l’explicació d’aquests investigadors ha durat tant, gairebé tres hores, que la jutge, pendent durant tota la setmana que l’atenció del jurat no acusi les sessions massa llargues, ha optat per cancel·lar-la i portar-la a terme aquest divendres. 

Els investigadors policials han extret dades dels telèfons mòbils de la Janet, de l’Aitor i de dues persones més: un amic de l’Aitor i la nòvia de l’Aitor. Després han contrastat aquesta informació amb les càmeres de seguretat municipals i d’establiments comercials de Cornellà i del Prat de Llobregat

Els Mossos mai van trobar el telèfon de la Janet però van poder accedir a un compte de Google vinculat a aquest telèfon que contenia l’històric de la seva terminal. És a dir, han explicat els policies deixant bocabadats els presents en aquesta sala, Google va facilitar als policies la informació d’on s’ubicava el telèfon de la Janet cada pocs minuts i de quines operacions es van portar a terme amb aquest telèfon. 

Moviments detallats

Així, els agents van saber que el 13 de març del 2019 la Janet va arribar a Cornellà abans de les onze del matí, que es va posar amb el seu Renault Megane en un aparcament públic pròxim al domicili de l’Aitor, que va trucar a l’Aitor i que va mantenir amb ell una conversa breu, que l’Aitor després de la trucada va acudir a l’aparcament on era la Janet i va treure el seu Seat Ibiza d’una de les places perquè pogués aparcar la Janet i que després ell va conduir fins a la seva plaça d’aparcament i la Janet va caminar fins al domicili de l’Aitor i va esperar que aquest tornés del garatge prenent un cafè al bar El Paso. En aquell instant, la Janet va utilitzar la calculadora del seu telèfon. Potser va ser perquè, ja que venia marihuana a l’Aitor, segons els Mossos, va voler calcular quant li devia. 

Cap a les onze, l’Aitor i la Janet van entrar junts al domicili de l’Aitor i els Mossos creuen que va ser llavors quan l’Aitor va acabar apunyalant la Janet. A un quart de dotze la Janet va enviar un àudio al seu nebot: és l’última prova de vida de la dona. Després, des del telèfon es va efectuar una trucada que els policies desconeixen si va ser efectuada per la Janet i, a partir d’allà, el terminal va rebre nombroses trucades que no va atendre. Es va apagar, al consumir-se la bateria, durant la tarda de l’endemà, 14 de març, cap a les cinc de la tarda. 

Quatre telèfons junts

L’informe dels Mossos compta amb la tarifació dels telèfons de l’Aitor, el seu amic i la seva parella que, sense tenir la precisió de Google, quadra amb el recorregut que segueix el dispositiu de la Janet a partir de llavors. Els investigadors estan segurs que aquell migdia, ja que el domicili era buit, l’Aitor va enrotllar el cos de la Janet, el va ficar al maleter del seu Seat Ibiza i va deixar el telèfon de la Janet dins del vehicle. Després, va carregar els seus dos gossos i se’n va anar a recollir la seva nòvia a la feina i el seu amic. 

A l’informe s’aprecia que els quatre telèfons estan junts aquella tarda: el de la Janet, el de l’Aitor, el de la seva nòvia i el del seu amic. Aquests dos últims ignoraven, segons els Mossos, que al maleter l’Aitor havia amagat el cos de la Janet. I els policies afirmen que l’Aitor va deixar els gossos en un espai habilitat per a gossos del Prat de Llobregat amb el seu amic i la seva nòvia i ell es va dirigir a continuació a un solar ubicat molt a prop del ‘correcà’ en el qual es va desfer del cos de la Janet, que va ser trobat per un operari de neteja el 21 de maig del 2019, dos mesos i mig després. 

Cap trastorn greu

En la sessió d’aquest dijous s’han dirigit també al jurat tres psiquiatres que han avaluat l’Aitor, de qui han detallat que es tracta d’un home de 35 anys que no presenta cap trastorn greu, que consumeix marihuana i que és fill d’una família normalitzada malgrat que es va criar sobretot amb la seva àvia i que no va conèixer el seu pare fins temps després d’haver nascut. 

L’Aitor, han explicat, tendeix a magnificar els aspectes més positius de la seva personalitat, no presenta cap tret ansiós o depressiu i parla de forma coherent tot i que pel que fa al crim de la Janet sempre es va mostrar evasiu en les xerrades mèdiques assegurant que ho feia per consell del seu advocat. L’Aitor va néixer a Barcelona, es va traslladar d’adolescent a Mataró, per cursar l’ESO. Va tornar a Barcelona, després va marxar a viure al Prat de Llobregat –on freqüentava molt el ‘correcà’ ubicat al costat del solar en el qual es va trobar el cos de la Janet– i el 2018 va llogar amb la seva nòvia l’apartament de Cornellà en el qual va ser assassinada la Janet. 

Notícies relacionades

Les pèrits han explicat que havia treballat de repartidor d’Amazon –un lloc del qual va ser acomiadat per absències injustificades–, de soldador, d’operari en una fàbrica i a l’aeroport de Barcelona. 

Aquest dijous, a diferència dels dies anteriors en què es va mantenir capbaix, l’Aitor ha mirat el policia dels Mossos que ha reconstruït els passos que va fer durant les 24 hores posteriors al crim de la Janet, en un gest que gairebé ha semblat de curiositat. Aquest divendres declararà finalment i, en principi, continuarà defensant la seva innocència, tot i que després d’escoltar els Mossos necessitarà aclarir també davant el jurat què feia amb el telèfon de la Janet.