Lloc d’un presumpte segrest sexual

Terrassa va iniciar sense èxit un expedient per desallotjar les barraques de les Fonts: «¿Què més ha de passar?»

  • El consistori explica que, al no comptar amb la col·laboració dels propietaris, el procés iniciat aquest estiu es pot allargar

  • Els veïns clamen per un desallotjament urgent per motius de salubritat i seguretat: una dona ha denunciat que va estar segrestada allà, i el lloc ja va ser escenari d’un altre segrest sexual fa tres anys

A1-161539968.jpg

A1-161539968.jpg / ANNA MAS TALENS (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Terrassa ha obert un expedient disciplinari urbanístic per desallotjar les cabanes del barri de les Fonts, escenari on fa tres anys ja es va produir un segrest sexual i que ara està sent investigat per un altre presumpte rapte, després de l’alliberament, aquest dimarts, d’una dona que va dir que havia sigut víctima d’un tancament. Fonts municipals expliquen, tanmateix, que el procés es pot eternitzar perquè no compten amb la col·laboració del propietari del terreny. Els veïns fa «molt temps» que reclamen una actuació d’urgència i critiquen «la desaparició» de l’ajuntament en aquest problema. El govern local es compromet a «estar pendent» del que passi en aquesta zona. Els actuals residents, per la seva banda, es resisteixen a abandonar el lloc.

Fa anys que els veïns del barri de les Fonts (Terrassa) es queixen de la presència de diverses cases de llauna, fusta i lona, autoconstruïdes als afores boscosos d’aquest municipi i ubicades en una zona inhòspita. Les queixes no són només per l’acumulació de brutícia. També al·ludeixen a motius de seguretat evidents. En tres anys, dues dones han sigut segrestades i agredides sexualment en aquestes cases autoconstruïdes. L’última víctima va ser alliberada dimarts passat, 6 de desembre, i el seu agressor va quedar en llibertat amb càrrecs dijous, 8 de desembre.

Reunions amb els veïns

El consistori manté que la policia local de Terrassa coneix bé la sensació d’inseguretat dels veïns i que s’hi reuneix sovint. «En moments puntuals hem detectat situacions concretes, com per exemple actes incívics», expliquen fonts municipals. Expliquen que, després d’aquest presumpte últim segrest, es tornaran a reunir amb els veïns i a treballar sobre el terreny. «¿Què més ha de passar? ¿Quina altra desgràcia ens espera?», insisteixen els egarencs amb les mans al cap. Les crítiques dels veïns a aquest lloc són ja conegudes pel consistori. «Ho hem avisat moltíssims cops; l’ajuntament ho sap i no fa res. Que el desallotgi i desmunti aquest sarau», imploren.

Notícies relacionades

El consistori egarenc explica que el juliol del 2022 els tècnics municipals van inspeccionar el lloc i van obrir un expedient disciplinari urbanístic per desallotjar les cabanes per motius de salubritat. «El problema és que no comptem amb el permís de la propietat del terreny», justifiquen des de l’ajuntament. Això pot provocar que el desallotjament s’eternitzi, tot i que afirmen que continuaran el procediment imposant multes i sancions fins a acabar expropiant-la. «Hi estarem pendents», es comprometen.

Tanmateix, els habitants del lloc es resisteixen a anar-se’n. En una cabana viuen la Ramona i el Juan Ramón, un matrimoni d’uns 50 anys que fa menys de quatre es va instal·lar en aquest lloc. L’altre resident, l’Iroy, està acusat de segrestar aquesta setmana la seva exparella durant deu dies i de sotmetre-la a agressions sexuals. La Ramona i el Juan Ramón viuen en una parcel·la de terra, protegida per lones, amb algunes parets fetes de maó. Tenen gallines, plaques solars per il·luminar-se i cinc gossos de raça perillosa lligats als arbres que lladren i corren sense parar quan hi arriba un intrús. «Nosaltres d’aquí no marxarem i, si ens volen fer fora, que ens donin un pis», adverteix el Juan Ramón, l’inquilí. Diu, a més, que disposa del permís del propietari del terreny per viure en aquest tros de muntanya. La parella admet a EL PERIÓDICO que va ser declarada copartícip de l’anterior segrest sexual. El seu fill va ser condemnat a sis anys de presó per aquest cas.