Reforma de la llei d’interrupció de l’embaràs
Els metges no objectors no seran relegats a practicar només avortaments
Els grups parlamentaris acorden en el Congrés que els professionals sanitaris no siguin discriminats per motius de consciència
La reforma de la llei de l’avortament avança sense fer soroll al Congrés dels Diputats. Ja s’han celebrat dues reunions de la ponència designada a debatre a porta tancada les esmenes i en principi els grups han acordat una esmena transaccional que indica que «s’adoptaran les mesures organitzatives necessàries per garantir la no-discriminació dels professionals no objectors per evitar que es vegin relegats en exclusiva a la pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs», segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.
La nova disposició parteix d’una esmena de Bildu i, segons fonts parlamentàries, té prou suport per ser incorporada a la reforma legal destinada a eliminar les restriccions a l’avortament i blindar aquest dret en la sanitat pública. Per això es crearà un registre de professionals sanitaris objectors de consciència, de caràcter individual, per impedir que, com passa actualment, hospitals o unitats senceres practiquin l’objecció i, com a conseqüència, el 84% dels avortaments es realitzin en clíniques privades concertades.
Ara bé, hi havia el temor en l’àmbit mèdic que els professionals sanitaris que amb la nova regulació es declarin no objectors siguin relegats a practicar exclusivament avortaments si en la seva unitat, per exemple, tots els altres facultatius s’oposen a realitzar aquesta prestació sanitària per motius de consciència. L’esmena acordada i que podria ser incorporada definitivament vol impedir aquesta situació i també la inversa: els professionals objectors no podran patir cap «discriminació» derivada del seu desig de no realitzar interrupcions voluntàries d’embaràs.
L’avortament per motius mèdics
Ara bé, Unides Podem ha presentat una altra esmena que també podria ser incorporada al text legal i que estableix que els professionals objectors no formin part dels comitès clínics que autoritzen o deneguen els avortaments per motius mèdics a partir de la setmana 22 de gestació. Són les unitats les que decideixen si la mare o el fetus pateixen «anomalies incompatibles amb la vida» que s’hagin detectat a partir de la segona meitat de l’embaràs i que permetin l’avortament. En moltes ocasions es considera que la malaltia, tot i que sigui greu, no és incompatible amb la vida i es denega la prestació, per la qual cosa gairebé un centenar d’espanyoles acudeixen cada any a avortar Brussel·les, un país amb una legislació més laxa.
Més enllà de l’objecció de consciència, entre les esmenes presentades pels partits en destaca una del PSOE que no té res a veure amb l’avortament, sinó amb la prostitució. I és que la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva, tot i que no sigui una de les seves principals finalitats, canvia la legislació en publicitat i la modificació implica que s’eliminarà la prohibició dels anuncis de prostitució que està vigent des que a l’octubre va entrar en vigor la ‘llei del només sí és sí’. Perquè això no passi i no decaigui la limitació, els socialistes han presentat una esmena per canviar-ho.
La violència obstètrica
Notícies relacionadesAixí mateix, Unides Podem mirarà d’incorporar el terme «violència obstètrica» a la norma, que va quedar fora perquè desperta recels en l’àmbit mèdic, de manera que l’ala socialista del Govern va preferir no citar-la. Els morats defineixen la violència obstètrica com aquella «acció o omissió que causi mal a la salut física o psíquica de les dones durant la pràctica sanitària relativa a l’atenció ginecològica i obstètrica, especialment la relativa a l’atenció a l’embaràs, el part i el puerperi».
Malgrat les esmenes presentades, existeix consens en la majoria de la reforma de la llei de l’avortament, que també posa fi a la necessitat que les joves de 16 i 17 anys necessitin el permís patern per avortar i incorpora baixes laborals de tres dies per a les dones amb regles doloroses. Per això hi ha la possibilitat que la norma sigui aprovada pel ple del Congrés abans que finalitzi l’any.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova estació Comença l’hivern meteorològic: l’Aemet explica per què no serà normal
-
Ofert per
- Metro Mor un home atropellat per un tren a l’estació del Clot de Barcelona
- Sentència judicial Una empresa obligada a pagar a un treballador acomiadat la diferència entre l’atur i el seu sou
- Vinculat a Corea del Nord Detingut a Madrid Alejandro Cao de Benós
- Girona 2-València 1 Stuani allarga l’increïble somni del Girona en una remuntada heroica
- Astronomia VÍDEO | L’aurora boreal que s’ha pogut observar des de Catalunya durant aquesta matinada
- Futbol femení L’últim nyap de la selecció femenina: Tomé surt amb 10 i Itàlia l’empata
- Cimera del clima Els EUA anuncien a la COP28 una aportació de 3.000 milions al Fons Verd per al Clima
- Duraran un any Barcelona inicia les obres per crear un parc de 6.000 metres al Poble-sec