Salut sexual i reproductiva

Aquestes són les claus de la llei de l’avortament que aprovarà avui el Congrés

  • La reforma blindarà l’avortament a la sanitat pública i preveu que les joves de 16 i 17 anys puguin interrompre el seu embaràs sense permís patern

Aquestes són les claus de la llei de l’avortament que aprovarà avui el Congrés
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Set dies després que el Tribunal Constitucional avalés la llei de l’avortament que consagra la possibilitat d’interumpir lliurement l’embaràs fins a la setmana 14 de gestació, el Congrés aprovarà la reforma legal que va néixer amb l’objectiu de blindar aquest dret a la sanitat pública i ampliar els drets sexuals i reproductius.

Notícies relacionades

La negociació entorn de la modificació de la llei de salut sexual i reproductiva en el si del Govern va ser complexa, però la tramitació parlamentària ha sigut fàcil, de manera que aquest dijous la norma serà aprovada definitivament per la Cambra baixa, junt amb una altra de les lleis estrella del Ministeri d’Igualtat, la ‘llei trans’.

Aquestes són les claus de la reforma:

Les mesures sobre avortament

Per garantir l’avortament a la sanitat pública, on amb prou feines es practiquen interrupcions d’embarassos, la llei crea un registre d’objectors, similar al que ja hi ha en l’eutanàsia, a fi d’identificar quins serveis tenen més objectors i cal reforçar amb altres sanitaris. En la tramitació parlamentària, s’ha introduït, a més, un precepte que garanteix que els professionals que no es neguin a practicar avortaments no siguin relegats en exclusiva a aquesta pràctica.

D’altra banda, la norma elimina les tres jornades de reflexió i l’entrega d’un sobre amb informació com a requisit d’accés. I per impedir que algunes administracions territorials coaccionin les dones com va voler fer Vox a Castella i Lleó al proposar la possibilitat que escoltin el batec fetal o una fotografia en 4D abans de sotmetre’s a la intervenció, al Senat es va acordar una esmena que preveu el lliure exercici del dret a Espanya.

Així mateix, la reforma legal permet que les joves de 16 i 17 anys puguin avortar sense permís patern. A més, garanteix que els centres de salut distribueixin la píndola de dia després, que ara val uns 20 euros, de manera gratuïta.

Salut menstrual

La reforma incorpora mesures que no tenen a veure amb l’avortament, de manera que, per primera vegada, una llei espanyola dedica un capítol íntegre als drets relatius a la salut menstrual. Allà es crea una baixa laboral a la qual podran acollir-se dones amb regles doloroses. Aquesta incapacitat temporal l’haurà de prescriure el metge i serà finançada íntegrament per l’Estat. Així mateix, es creen dos permisos més, un d’universal per a dones en la setmana 39 de gestació i un altre quan el metge estimi que la dona no està en condicions de treballar després d’un avortament, tant voluntari com involuntari.

A més, es repartiran gratuïtament compreses i productes d’higiene femenina en instituts, presons, centres socials i organismes per mirar d’aturar la pobresa menstrual.

Violències reproductives

L’avantprojecte contempla com violències reproductives la gestació subrogada i l’esterilització, l’embaràs i l’avortament forçós. Així mateix, la norma intenta acabar amb algunes pràctiques de violència obstétrica a les sales de parts i les consultes ginecològiques; tot i que davant el rebuig que va generar en l’àmbit mèdic el propòsit del Ministeri d’Igualtat, finalment aquest terme no s’inclou en el projecte legal, però sí que s’insta el personal sanitari que actuï d’acord amb el part respectat. Així mateix, s’exigeix obtenir consentiment informat de la dona abans de qualsevol pràctica invasiva en un part.

En aquest context, la llei preveu també l’elaboració d’un protocol comú i la formació dels professionals en el part respectuós i no intervencionista.

Educació sexual

La reforma contempla que s’imparteixi educació sexual en totes les etapes educatives, com ja va fer la ‘llei Celáa’ o la ‘llei sí és sí’. A més, preveu que es reparteixin de manera gratuïta anticonceptius als centres educatius i penitenciaris. Es crearan centres d’atenció especialitzats salut sexual; una línia d’atenció telefònica i es formaran professors, funcionaris de presons i treballadors públics.

A més, les píndoles d’última generació tornaran a estar finançades per la Seguretat social.