Anticoncepció

Podem vol que la llei de l’avortament garanteixi a qualsevol persona major d’edat un lligament de trompes o vasectomia

Entre les seves esmenes a la reforma de la llei de l’avortament també hi ha l’extensió de la vacuna del virus del papil·loma

Podem vol que la llei de l’avortament garanteixi a qualsevol persona major d’edat un lligament de trompes o vasectomia
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Unides Podem vol que per accedir a un mètode anticonceptiu definitiu, com un lligament de trompes o una vasectomia, només s’exigeixi la voluntat i la majoria d’edat de la persona, i no s’hagi de tenir en compte si ja ha tingut descendència o no. Així ho ha plasmat la formació morada en una de les esmenes presentades al projecte de reforma de la llei de l’avortament.

Unides Podem vol anar més enllà en la modificació de la llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs, ja que considera que el que havia consensuat amb el seu soci de Govern queda curt i ha utilitzat les esmenes per incorporar-hi mesures que van quedar fora de l’acord.

Entre les seves propostes, que la llei impedeixi que es limiti al dret a l’accés al lligament de trompes a determinades dones segons la seva edat i nombre de fills, cosa «vigent en algunes comunitats autònomes», i inclogui aquestes prestacions a la cartera de serveis comuns.

També pretenen que amb la norma es garanteixi el finançament públic i dispensació de la vacuna del virus del papil·loma humà a la població tant femenina com masculina «en els trams d’edat corresponents», tant per a joves com per a adults.

En una altra esmena recullen que la situació especial d’incapacitat temporal per embaràs comenci el primer dia de la setmana 37, i no de la 39.

Violència obstètrica

A més, miraran d’incorporar la violència obstètrica en la llei, un punt que va suposar una de les renúncies més grans del Ministeri d’Igualtat en la negociació amb el PSOE i que el Consell Fiscal va recomanar introduir.

La formació morada defineix la violència obstètrica com a «acció o omissió que causi mal a la salut física o psíquica de les dones durant la pràctica sanitària relativa a l’atenció ginecològica i obstètrica, especialment la relativa a l’atenció a l’embaràs, el part i el puerperi» i la considera com «una forma de violència contra les dones, una vulneració del dret al més alt nivell de salut, així com dels drets sexuals i reproductius».

Planteja formació en l’àmbit ginecoobstètric per a l’erradicació d’aquesta violència i exigeix als serveis públics que garanteixin a les dones «l’accés i la prestació de serveis de salut lliures de qualsevol forma de violència física o psicològica».

Per a això, Unides Podem vol que es destinin esforços especials a l’eliminació d’actes no apropiats o no consensuats com: episiotomies, cesàries i altres intervencions invasives sense consentiment, intervencions doloroses sense analgèsia, l’obligació de parir en una determinada posició o la medicalització excessiva i innecessària que pogués generar complicacions greus.

També aposta per l’eliminació de la violència psicològica i el maltractament verbal durant les pràctiques obstètriques, incloent-hi el llenguatge despectiu, els insults o el tracte humiliant i autoritari; per eliminar les separacions innecessàries de les persones nounades de les seves mares o les decisions «que substitueixin la forma d’alimentació triada per als nounats per les seves mares sense consentiment».

Amb l’objectiu de la reparació de la violència, Unides Podem pretén que els centres sanitaris comptin amb protocols d’assessorament de les víctimes que estableixin cursos per a possibles reclamacions.

Notícies relacionades

En l’apartat d’interrupció voluntària de l’embaràs, la formació política ha presentat una esmena per evitar que els comitès mèdics que han de dictaminar si s’interromp una gestació per diagnòstic de risc fetal estiguin integrats per professionals objectors de consciència –o que ho hagin sigut en els tres anys anteriors– i una altra perquè la dona pugui recórrer a la via judicial quan no estigui d’acord amb la decisió adoptada per l’esmentat comitè.

Bateria d’esmenes pactades amb el PSOE

A més de les esmenes registrades pel grup confederal de Unides Podem, la formació morada també ha presentat una bateria d’esmenes de la mà del soci de Govern.