Avortament

El Regne Unit confirma la legalitat d’avortar fetus amb síndrome de Down fins al moment del part

Rebutja el recurs d’una dona que té aquest trastorn genètic i d’una mare d’un nen que també el té

El Regne Unit confirma la legalitat d’avortar fetus amb síndrome de Down fins al moment del part
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal britànic d’apel·lació ha confirmat aquest divendres la legislació que permet l’avortament de fetus amb síndrome de Down fins al moment del naixement, després de rebutjar un recurs presentat per una dona que té aquest trastorn genètic i una mare d’un nen que també el té.

Heidi Crowter, una dona de 27 anys natural de Coventry (Anglaterra) que té síndrome de Down, i Marie Lea-Wilson, mare d’un nen, l’Aidan, que també té aquesta afecció, van presentar la demanda contra el Ministeri de Sanitat i Cura Social amb l’esperança que s’elimini una secció recollida en la llei de l’avortament a l’entendre que es tracta d’un exemple de «desigualtat».

Si bé a Anglaterra, Gal·les i Escòcia l’actual legislació permet avortar sempre que es faci dins de les primeres 24 setmanes del període de gestació, la llei també permet l’avortament fins al moment del naixement quan hi ha un «risc substancial», «si el nen té anomalies físiques o mentals o si presenta minusvalideses greus», que inclouen la síndrome de Down.

El setembre passat jutges britànics es van comprometre a trobar un equilibri entre els drets del nonat i els de la dona i aquest cas en concret es va incloure en una audiència judicial celebrada el juliol passat.

Segons han determinat avui els magistrats de la Cort d’Apel·lacions, la legislació no interfereix amb els drets dels «incapacitats que estan vius».

Al rebutjar el recurs d’aquesta dona, els jutges han admès que «aquesta cort reconeix que molta gent amb síndrome de Down i altres discapacitats se sentiran disgustades i ofeses pel fet que aquest diagnòstic de discapacitat greu durant l’embaràs es reculli a la llei com a justificació per a l’avortament, i que podrien considerar-ho com que implica que les seves pròpies vides valen menys».

El juliol passat, l’advocat Jason Coppell, que va representar Crowter i Lea-Wilson, va considerar que el llenguatge que es fa servir en aquesta llei era considerat per algunes persones «ofensiu i inacceptable».

Notícies relacionades

«Estic molt disgustada pel fet que els fetus que tenen síndrome de Down puguin ser avortats fins al moment de néixer. Això em diu que no se’m valora i que valc molt menys que una persona que no tingui síndrome de Down», ha dit avui Crowter al conèixer el veredicte.

La dona, que no descarta elevar el cas fins al Tribunal Suprem –màxima instància judicial del país– ha assegurat que continuarà «lluitant» per aquesta causa perquè considera que ja ha aconseguit «informar i canviar els cors i ments i canviar les opinions de la gent sobre la llei».