Dades dels Mossos

Les violacions a dones èbries s’han multiplicat aquest estiu a Catalunya

  • Fins al juny hi havia una denúncia cada dos dies mentre que en el període estival la freqüència va ser de tres per dia

  • En els mesos del terror a les punxades, els casos de víctimes drogades en contra de la seva voluntat s’han desplomat a un 2%

A1-156327822.jpg

A1-156327822.jpg / ZOWY VOETEN (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les denúncies policials de dones agredides sexualment mentre es trobaven adormides per l’alcohol o altres drogues s’han disparat durant l’estiu del 2022, segons les dades recollides pels Mossos d’Esquadra. L’increment multiplica per sis les xifres de denúncies recollides fins al juny. Però aquest augment tan dramàtic ha de relativitzar-se per dos motius. El primer és que l’anterior balanç incumbia a un període encara subjecte a les restriccions per contenir la pandèmia i el segon és que no fa tant que policialment es pren en consideració l’estat físic de la víctima i, en conseqüència, encara queda lluny tenir, dades en mà, una radiografia real de la gravetat d’aquest problema.

La policia catalana va fer públic per primera vegada un recompte de casos denunciats de víctimes de la violència sexual sota sedació química el juny del 2022. Segons aquest balanç, que sumava les denúncies de dones que afirmaven haver sigut atacades mentre es trobaven adormides pels efectes d’alguna substància –estupefaent, alcohòlica o farmacològica–, s’havien registrat 288 casos entre el gener del 2021 i el 12 de juny del 2022. És a dir, un cada dos dies

En el mateix sentit, l’últim informe sobre violència sexual de l’Hospital Clínic assenyalava que al llarg del 2021 els sanitaris d’aquest centre mèdic –el de referència per a qualsevol víctima de Barcelona i corona metropolitana que sigui major d’edat– havien atès 486 dones de les quals un terç havien declarat que l’agressor les havia violat quan es trobaven sota els efectes d’alguna droga. Aproximadament això suposa una mitjana d’una dona atesa cada dos dies

Aquesta freqüència coincident entre Mossos i Clínic s’ha multiplicat durant l’últim estiu. Segons va informar aquest dilluns la Conselleria d’Interior, els Mossos han pres declaració a 227 dones que han assegurat haver sigut atacades sexualment mentre es trobaven sota sedació química al llarg de l’estiu del 2022. Aquesta suma significa que hi ha hagut a Catalunya tres víctimes cada dia.

Més vulnerabilitat, menys submissió

Una altra dada que resulta igualment destacada és que, segons les denúncies d’aquest últim estiu, el 98% de les víctimes no denuncien haver sigut drogades contra la seva voluntat –cosa que policialment es qualifica de submissió química–, sinó que declaren haver sigut atacades quan es trobaven adormides pel consum d’alcohol o altres drogues que elles havien ingerit per voluntat pròpia –cosa que encaixa dins del supòsit de vulnerabilitat química. 

En altres paraules, aquest estiu la immensa majoria de casos es corresponen amb violadors oportunistes que s’han aprofitat de l’estat d’embriaguesa de les dones. I, en sentit contrari, no hi ha hagut a penes denúncies de víctimes que hagin declarat que algú els va posar droga a la beguda sense que se n’adonessin per tal de doblegar la seva voluntat i acabar atacant-les sexualment.

Judicialment les dues conductes delictives poden considerar-se com a factors agreujants per a una condemna. Així ho va corroborar recentment una sentència recent dictada per l’Audiència de Barcelona contra els tres autors que van perpetrar una violació grupal a Sant Boi de Llobregat. El tribunal va castigar que els tres homes abusessin d’una dona que tenia «deteriorades» les facultats «intel·lectives i físiques» a causa del consum de cocaïna, haixix i alcohol, que havia pres voluntàriament, i sense engany dels seus violadors.

Resulta destacat el percentatge que el 98% no denuncia submissió química sinó vulnerabilitat química perquè el balanç anterior –l’únic fins aquesta setmana– era completament diferent. En aquell, que incloïa 288 casos registrats des del gener del 2021 fins al 12 de juny del 2022, el 58% de les dones van declarar que algú –possiblement el seu abusador– els havia posat alguna cosa a la beguda i la resta, un 42%, va manifestar que el violador havia aprofitat el seu estat d’embriaguesa per abusar-ne. És a dir, la tendència s’ha invertit per complet. 

Punxades sense violacions

Notícies relacionades

Des de principis d’estiu els Mossos han recollit 206 denúncies de dones que van declarar haver sigut punxades a l’interior de locals d’oci nocturn. Davant l’eclosió d’aquest fenomen, la policia catalana va contactar amb cossos d’altres països, com el Regne Unit i França, que havien travessat per una moda similar. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, cap d’aquestes denúncies està relacionada amb delictes sexuals posteriors. En cap cas ha resultat possible acreditar policialment que la motivació de l’agressor per punxar les dones, gairebé sempre molt joves, tenia per objectiu sotmetre la víctima per després abusar-ne sexualment.

Durant l’últim estiu les denúncies per delictes contra la llibertat sexual de les dones ha crescut en un 28% amb relació al mateix període del 2019, últim anterior a la pandèmia. La portaveu de la policia catalana, la inspectora Montse Escudé, ha remarcat que en un 60% dels casos les dones no coneixien el seu violador. L’agressor sexual més comú a Catalunya és el de l’aventura d’una nit que, sovint, s’aprofita de la situació de vulnerabilitat química de la víctima, però no algú que la droga sense que se n’adoni.