Violència sexual
L’agressor sexual més comú a Catalunya és l’aventura d’una nit
Les denúncies obtingudes el 2022 no posen el focus en l’entorn de confiança, però ratifiquen el cas de la dona que es troba adormida per la ingesta voluntària d’alcohol o d’altres drogues
La franja nocturna de més risc és la nocturna de dies festius i gairebé la meitat d’atacs es produeixen a l’interior dels domicilis
Els Mossos d’Esquadra van activar un pla a principis d’estiu per contenir la violència sexual vinculada a l’oci nocturn. La portaveu del cos policial, Montse Escudé, ha recordat aquest dilluns en la presentació d’un balanç previ de la seva posada marxa, pocs dies abans del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que el van portar a terme perquè intuïen que existia un problema de seguretat per a les dones que surten de festa, tot i que no tenien dades que ho sustentessin. Part d’aquest pla, que inclou treballar a l’interior de les discoteques o crear itineraris segurs per tornar a casa de matinada, consisteix a radiografiar la nit per confirmar o desmentir aquesta intuïció. Les dades sembla que han confirmat el problema, tot i que amb conclusions que criden l’atenció.
De les denúncies que han presentat les dones agredides sexualment aquest any sobresurt un percentatge: el 60% dels agressors sexuals a Catalunya no pertanyen a l’entorn de les víctimes. Fins a la data, aloguns centres de referència de la violència sexual, com l’Hospital Clínic, el Govern i els cossos policials, havien posat el focus sobre els agressors coneguts, els que formen part de l’entorn de confiança de la víctima –la seva parella, exparella, amistats– com el principal problema de la xacra de la violència sexual. Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, present en la roda de premsa, ha insistit aquest dilluns en el mateix sentit: l’entorn conegut. Ho ha fet minuts abans que la policia catalana ho desmentís.
Les denúncies presentades des de gener apunten que la majoria de casos de violència sexual no la perpetren les parelles o exparelles, sinó homes –en un 95% dels casos– desconeguts. Escudé ha remarcat que això no significa que es tracti de violadors que assalten sorprenentment les seves víctimes –que encarnen un percentatge ínfim de les denúncies–, sinó que gairebé sempre es tracta d’homes i dones que acaben de conèixer-se. Sense una relació prèvia, s’han trobat en un entorn d’oci nocturn –una festa, una discoteca, un bar musical– i «s’han desplaçat» al domicili d’un d’ells. A l’interior d’aquesta casa és on s’acaba perpetrant l’agressió sexual. Són el que popularment es coneix com l’aventura d’una nit.
Per això el lloc en el qual ocorren gairebé la meitat dels atacs sexuals es correspon amb l’interior d’un domicili particular. Dins dels establiments d’oci nocturn, en canvi, només hi tenen lloc el 4% de les agressions, tot i que es desconeix quantes s’originen allà i s’acaben materialitzant als domicilis. Com tampoc se sap del cert quantes d’aquestes trobades han sigut promogudes per aplicacions de cites. El 22% dels atacs sexuals té lloc en la via pública i la resta, en altres llocs.
Per zones horàries, la majoria de denúncies es refereixen a atacs que s’han produït en les franges nocturnes de divendres o de dissabte o de les nits anteriors a dies festius.
Especialment preocupant ha resultat una altra dada: des de gener s’han denunciat a Catalunya 51 violacions grupals. Això no significa que hàgim de parlar de casos comparables a ‘La manada’ de Pamplona, ja que molts d’aquests abusos són menys greus i es corresponen amb «acorralaments» o «tocaments» que s’han fet en grup, ha remarcat Verge. Alguns d’aquests setges col·lectius sí que s’han produït dins de les discoteques. I, comparativament, els autors són també més joves de mitjana que en la major part de la violència sexual.
Un 25% més de denúncies
Notícies relacionadesMalgrat el pla contra la violència sexual, ha crescut des de l’estiu en un 25%. És a dir, s’han presentat un 25% més de denúncies per agressions sexuals o abusos sexuals. Aquest increment, però, no és necessàriament negatiu, perquè la violència sexual presentava una xifra oculta elevada i en canvi ara les dones confien més en el sistema i denuncien atacs que abans de callar, han remarcat la consellera Verge i la portaveu Escudé. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que el pla contra la violència sexual es manté i continuarà creixent.
La violència sexual «no és un fenomen puntual», sinó «el principal problema de seguretat», ha recordat Verge. «La societat ha normalitzat que les dones deixem de fer determinades coses, com deixar de córrer per determinades zones», ha denunciat. Elena, per la seva banda, ha remarcat que si la meitat de la societat no se sent «segura», tampoc és «lliure».
-
Ofert per
- Narcotràfic Un narco diu que la pressió policial es va relaxar després d’arribar els Mossos
- Collboni regularà el lloguer turístic en tres mesos
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres
- El cas Pegasus L’Audiència de Madrid ordena reobrir el cas de l’espionatge a Boye