Pioner al país

L’Hospital de Figueres, primer d’Espanya que recicla les burilles de tabac

  • La presència dels residus en el perímetre del centre sanitari era un problema des de feia anys

  • De moment, s’han instal·lat sis cendrers que s’ampliaran amb quatre més en una segona fase

foto 588552o-1

foto 588552o-1

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Hospital de Figueres (Girona) s’ha convertit en el primer d’Espanya a comptar amb un sistema de cendrers al seu exterior capaços de reciclar les burilles de tabac en una acció amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. A la iniciativa s’ha sumat el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la mateixa ciutat, que igualment està gestionat per la Fundació Salut Empordà (FSE).

Per portar-ne a terme el reciclatge, la FSE ha firmat un acord de col·laboració de tres anys amb l’empresa Keenat, l’única a Espanya que ofereix aquest tipus de solució per reduir l’impacte de les burilles en el medi ambient, segons ha detallat el seu portaveu, Adrien Garcia, durant la presentació del nou sistema de cendrers. Amb aquest mètode, aquests residus es converteixen en fonts d’energia o en altres materials.

De moment, s’han instal·lat sis d’aquests cendrers, cinc al centre sanitari i un al sociosanitari, que s’ampliaran amb quatre més en una segona fase.

Solució a un problema «de fa anys»

L’equip de neteja de la FSE s’encarrega de buidar-los per emmagatzemar de manera segura les burilles en un bidó a l’espera de la seva recollida periòdica per a posterior reciclatge.

La responsable de Medi Ambient de la FSE, Elena Bonet, ha explicat durant la presentació que «la presència de burilles en el perímetre de l’Hospital i Bernat Jaume és un problema des de fa anys».

Notícies relacionades

«Malgrat tenir cendrers, moltes persones les llancen a terra, amb la problemàtica que representa per a l’entorn: contaminació de l’aigua i embús dels embornals», ha afegit.

Adrien Garcia hi ha intervingut també per recordar que «les burilles de cigarros representen el 40% dels residus del Mediterrani».