Del tabac al sucre

1
Es llegeix en minuts
pigarcia35874457 barcelona 11 10 2016 sociedad bebidas con azucar tipo limona161019181214

pigarcia35874457 barcelona 11 10 2016 sociedad bebidas con azucar tipo limona161019181214 / ELISENDA PONS

El Govern i la CUP han introduït en la negociació dels pròxims pressupostos de la Generalitat la possibilitat de crear un nou impost a les begudes ensucrades. Es volen sumar així, teòricament, a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que reclama aquesta nova taxa per desincentivar el consum i per compensar la despesa sanitària derivada de les afeccions causades pels excessos en la ingesta d'aquest producte.

Notícies relacionades

Fins aquí res a dir. Catalunya afrontaria un debat que ja tenen o han tingut els Estats Units, la Gran Bretanya, Irlanda o Mèxic. Però l'actual moment polític català i els protagonistes de la jugada fan témer que estiguem davant una nova maniobra d'escapisme. Gravar les begudes ensucrades sembla simplement un camí intermedi entre les ànsies de la CUP d'augmentar els impostos i el rebuig d'aquest tipus de mesures per una part de Junts pel Sí. I la solució possiblement només serviria per quadrar els comptes sobre el paper, perquè és del tot previsible que el Tribunal Constitucional rebutgi aquest nou impost en nom de les competències de l'Estat i de la unitat de mercat.

Benvingut sigui, doncs, que Catalunya afronti el debat que demana l'OMS i que busqui reduir els excessos en aquest àmbit i compensar les despeses sanitàries que se'n deriven, com es va fer amb el tabac. Però intentem que aquest bon fi no sigui una simple cortina de fum per salvar una votació.