Campanya ‘Treu la llengua’

Òmnium apel·la a l’«orgull» per utilitzar «sense complexos» la llengua catalana

  • L’entitat convertirà els seus 500.000 socis en «activistes» en defensa de l’ús del català

Òmnium apel·la a l’«orgull» per utilitzar «sense complexos» la llengua catalana

ACN

2
Es llegeix en minuts

Impulsar el minvat ús social del català, especialment entre els joves. Aquest és l’objectiu de la campanya ‘Treu la llengua, compartim el català!’, que Òmnium Cultural ha presentat aquest dimecres. L’entitat que presideix Xavier Antich ha apel·lat a l’«orgull» dels ciutadans per utilitzar «desacomplexadament» la llengua catalana i ha instat els seus 500.000 socis a convertir-se en «activistes» en defensa de l’idioma. La campanya activarà més de 500 accions per conscienciar els catalans de la importància d’utilitzar el català.

«La nostra llengua és un instrument de cohesió social i autoestima col·lectiva», ha remarcat Antich, acompanyat per la vicepresidenta d’Òmnium, Mònica Terribas. «Volem que el català continuï generant vincles, igualtat social i comunitat», ha afegit. Ha insistit que el català és una «llengua ben viva» i amb un potencial de més de 10 milions de parlants i que continua sent referent en àmbits com la literatura, el cine o la música. «Alguns voldrien que el català desaparegués, però amb els més de 500.000 activistes per la llengua farem que el català torni a tenir bona salut en tots els sectors», ha assenyalat Terribas.

Conversa i tecnologia

El pla de mesures que Òmnium ha presentat, les quals quedaran recollides en un manual d’actuació, té diversos àmbits que van des de l’impuls de la llengua en les noves tecnologies digitals, a través del projecte Parla’m, fins a la creació d’espais presencials de conversa en català a diferents barris (Vincles). El projecte Vincles estava en fase pilot i ara la idea és ampliar els grups d’aprenentatge a 150 durant el 2023 i arribar a més de 1.200 alumnes i 300 tutors.

L’àmbit de les tecnologies mereix una atenció especial. En el marc del projecte Aina, es potencia el català en les aplicacions d’intel·ligència artificial. Aquí, Òmnium espera reunir més de 20.000 textos orals i escrits que ajudin a generar models de llengua per fer possible l’opció en català. El projecte La Fera incentiva la creació digital en català en plataformes com YouTube, Twitch, Instagram, TikTok o Spotify.

Notícies relacionades

En l’àmbit audiovisual, Òmnium planteja el programa de difusió de cine infantil europeu en català Cinexic, que en la seva passada edició va sumar 15.000 espectadors. Per a aquest 2023 ha reservat 62 sales de cine i espera doblar el nombre d’espectadors. A més, el Festival Límbic buscarà eliminar les barreres que puguin tenir els joves per accedir a la cultura en català.

Antich ha al·ludit també a la lluita per la sentència del 25% del castellà a les escoles. Ha assegurat que Òmnium continuarà combatent aquesta «imposició». «Les ingerències dels tribunals suposen una autèntica anomalia en l’àmbit europeu», ha recalcat Antich. Des d’Òmnium s’han implicat a denunciar l’aplicació del 25% de castellà en una aula de l’escola El Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme). «Pot semblar un cas petit, però volem que la defensa i el que acabi passant amb aquest judici generin jurisprudència», ha dit.