El català a les aules

Òmnium recorre davant el TSJC el 25% de castellà a l’escola de Canet

El tribunal ha imposat mesures cautelars perquè se segueixi amb el percentatge malgrat la nova llei catalana

Òmnium recorre davant el TSJC el 25% de castellà a l’escola de Canet

JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
EFE

Òmnium Cultural, en representació de les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Barcelona), ha presentat un recurs de reposició davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra les mesures cautelars que imposen, des d’aquest dilluns, el 25% de castellà a l’escola.

Segons el president de l’entitat, Xavier Antich, el TSJC «no està actuant com un tribunal objectiu, sinó com un activista en contra del català, i modifica el model lingüístic del país i contradiu les seves pròpies decisions i arguments».

Per això, Òmnium Cultural ha afirmat en una nota de premsa que «continua implicada en la defensa jurídica de les famílies de l’escola Turó del Drac i de l’escola catalana» en general després que el TSJC hagi imposat les mesures cautelars per continuar impartint el 25% de castellà abans que el Tribunal Constitucional hagi resolt la qüestió.

«El model educatiu no el decideixen els tribunals; som davant d’una intromissió intolerable i injustificada que no respon a motius pedagògics i que és impròpia de societats democràtiques», ha manifestat Antich.

En aquest sentit, l’entitat ha afirmat que el TSJC «està contradient la normativa vigent i la seva pròpia jurisprudència i que està vulnerant la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries, subscrita pel mateix Regne d’Espanya».

Notícies relacionades

Per això, Òmnium ha denunciat que el tribunal «no pot basar-se en el dret individual dels progenitors a escollir la llengua amb què un nen rep l’educació, perquè no existeix tal dret».

Òmnium també ha instat el Govern de la Generalitat a trobar de manera «urgent» la fórmula que permeti defensar «de manera efectiva» el model d’escola catalana i «fer front a les ingerències constants d’uns tribunals» que «ataquen directament un consens de país i una eina de cohesió per fracturar la societat».