Dades

El català, minoritari entre els joves a tots els districtes de Barcelona

  • A Sarrià - Sant Gervasi és on més el tenen com a primera llengua, el 44,9%, i a Nou Barris, on menys, només el 5,1%

El català, minoritari entre els joves a tots els districtes de Barcelona

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’ús del català cau a Barcelona, segons ha recalcat aquest dimecres l’ajuntament en funció de les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població del 2018, de la Generalitat, i és per això que el consistori ha anunciat un pla que es concretarà al desembre, en el context del Pacte Nacional per la Llengua. Les xifres són clares. Del total de la població barcelonina, un 26% no utilitza mai el català i el 27% el fa servir poc. Un 19% el parla bastant; un 17%, mitjanament, i un 11%, molt.

Entre els joves, les dades són rotundes: el castellà és majoritari entre aquest col·lectiu a tots els districtes. A Nou Barris és on menys es fa servir el català com a primera llengua: ho fa el 5,1%. A Sarrià - Sant Gervasi és on més: el català és primera llengua per a un 44,9% dels joves.

Percentatges

A Sant Martí, un 23,2% utilitza habitualment el català, i un 69,2%, el castellà; a Sant Andreu, els percentatges són del 23,6% i 68,2%; a Nou Barris és on hi ha el desequilibri més gran, el 5,1% dels joves fan servir habitualment el català, i el 86,1%, el castellà; a Horta-Guinardó la proporció és d’un 36,6% per al català i un 57,3% per al castellà; a Gràcia, 43,5% i 52,8%; a Sarrià - Sant Gervasi, 44,9% i 50,2%; a les Corts, 39,7% i 54,4%; a Sants-Montjuïc, 22,6% i 61,6%; a l’Eixample, 35,9% i 55,9%, i a Ciutat Vella, 15,9% i 60,3%.

«No es tracta de centrar-nos a llepar-nos les ferides, sinó en un pla d’acció per revertir la situació». Amb aquesta frase ha sintetitzat el tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, el que es proposa el consistori en relació amb la idea incentivar l’ús del català.

El pla s’ha de concretar en una mesura de govern que estigui preparada al desembre. Entre les actuacions previstes, que s’hauran de concretar en la mesura de govern al desembre, hi figura la celebració d’uns Jocs Florals Digitals que incloguin concursos de mems i el pla d’estimular l’ús del català a centres de secundària mitjançant ‘influencers’ amb contingut propi en les xarxes socials.

En l’àmbit de l’esport i el de la joventut, es preveu una campanya d’identificació de la ciutat amb el català i el foment del seu ús mitjançant vídeos d’Instagram, així com la formació lingüística d’entrenadors.

En cultura, s’incrementarà la projecció de cine en català a sales concertades amb l’Administració o es perseguiran acords amb festivals per incentivar la subtitulació i traducció al català. Es crearà el Dia de la Llengua a Barcelona i es recuperarà la toponímia popular de Barcelona.

‘Bon dia tingui’

Notícies relacionades

En el sector de l’empresa i el comerç, es donarà suport als comerciants per a l’ús del català i s’abordarà la campanya ‘Bon dia tingui’, que perseguirà fomentar l’ús del català a mercats i botigues. Es faran cursos de català a les empreses instal·lades a la ciutat i es posarà un petit vocabulari en català per a les guies i el material de benvinguda al turisme.

S’obrirà un programa perquè el personal mèdic que arriba a Barcelona aprengui català i s’intensificarà la formació lingüística al personal de l’ajuntament.