Abusos sexuals infantils

El pederasta dels Maristes ha d’ingressar a la presó aquest novembre

  • El tribunal ha citat Joaquín Benítez per al dilluns 14 de novembre i, a partir de llavors, tindrà 10 dies per anar a un centre penitenciari

icoy32803334 el profesor pederasta joaquin benitez de los maris160215193309

icoy32803334 el profesor pederasta joaquin benitez de los maris160215193309

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pederasta dels Maristes, Joaquín Benítez, ha d’ingressar a la presó abans del 24 de novembre. El tribunal de la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona que el va jutjar ha citat l’exdocent per al pròxim dia 14 per comunicar-li en persona que té un termini de 10 dies per entrar en un centre penitenciari de la seva elecció, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. En aquesta resolució, adverteix el penat que, en cas de no comparèixer, es dictaran les oportunes ordres de recerca i captura. En l’actualitat, l’exprofessor resideix en un poble de Girona. Fins ara, i malgrat la voluminosa pena, Benítez no ha trepitjat la presó. 

El Tribunal Suprem va confirmar el passat 7 d’octubre la condemna de 21 anys i nou mesos de presó imposada per l’Audiència de Barcelona l’abril del 2019 (després avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) contra l’exprofessor d’educació física de l’escola dels Maristes de Sants - les Corts de Barcelona per abusar sexualment de quatre alumnes quan eren menors d’edat. La decisió de l’alt tribunal de denegar el recurs de Benítez va originar que la sentència dictada per l’Audiència fos ferma i, per tant, era qüestió de dies que s’executés la resolució judicial i es decretés el seu ingrés a la presó per complir la condemna. També llavors van començar a córrer les penes d’inhabilitació.

De conformitat amb l’Estatut de les Víctimes, els quatre exalumnes poden sol·licitar que se’ls informi de l’estat de la causa. D’aquesta manera, com a víctimes tenen dret que se’ls notifiqui les resolucions que puguin ser del seu interès i, essencialment, les que puguin suposar un risc per a elles. La companyia asseguradora dels Maristes va dipositar els 120.000 euros fixats com a indemnització en la sentència.

Superioritat com a professor 

Benítez va abusar sexualment de quatre alumnes aprofitant-se de la seva superioritat com a professor, cosa que li va permetre «cometre el delicte amb més facilitat» entre el 2006 i el 2009. Aquest és un dels arguments que exposa la sentència de l’Audiència de Barcelona. Malgrat la petició de les acusacions particulars perquè entrés a presó per la voluminosa pena imposada, el tribunal ho va denegar, al considerar que fins a aquesta data sempre s’havia presentat quan era citat.

Notícies relacionades

A l’exdocent l’havien denunciat, a més, una vintena d’exalumnes, però només quatre d’aquestes demandes es referien a delictes que la llei encara no considerava prescrits. Els altres 16 professors maristes, la majoria germans religiosos, no van poder ser jutjats, perquè totes les denúncies de les seves respectives víctimes també havien prescrit. Tot i així, la condemna de Benítez és la més severa dictada fins a la data contra un docent per abusos sexuals.

Benítez va admetre haver abusat d’alumnes a l’escola de Sants - les Corts en seu judicial, però abans ho havia fet en dues entrevistes amb aquest diari. Al judici, a més, va declarar que havia actuat amb impunitat, perquè es va sentir «emparat» pels Maristes, institució a càrrec de l’escola. Una declaració ignorada per la justícia, que no va voler interessar-se per l’ocultació d’aquests delictes per part de l’orde, i que es va escudar de nou en el règim de prescripció. Benítez va ser l’únic al qual es va estendre una factura per pagar plats que havien trencat entre tots durant dècades.