Abusos sexuals

L’anomalia judicial del pederasta Benítez: 1.200 dies sense presó després de ser condemnat a 21 anys

  • L’exprofessor d’educació física Joaquim Benítez no va entrar en presó preventiva després de ser denunciat per una vintena d’exalumnes de l’escola dels Maristes a Sants-les Corts ni tampoc després de ser sentenciat l’abril del 2019 per abusar sexualment de quatre víctimes

L’exprofessor del col·legi Maristes de Sants-les Corts arriba a la Ciutat de la Justícia amb el cap tapat. / ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De vegades les xifres ajuden a veure les proporcions reals de les coses i, en conseqüència, a entendre-les millor. Amb el cas Maristes passa al contrari. La investigació periodística d’EL PERIÓDICO va acabar fent aflorar 51 denúncies policials contra 18 docents (12 germans religiosos, cinc professors seglars i un monitor de menjador) de les escoles de Sants-les Corts, la Immaculada i Anna Ravell (Barcelona), Champagnat (Badalona), Valldemia (Mataró) i Montserrat (Lleida) per fets esdevinguts entre el 1962 i el 2018. Aquest diari, a més, va localitzar més víctimes que no van presentar denúncia d’aquests centres i d’altres de Vic o Girona. En total, més d’un centenar d’afectats. Però ni els casos denunciats ni tampoc els publicats van tenir ressò en una justícia lligada de mans per un règim de prescripció dels delictes ja superat, que el mateix cas Maristes ha ajudat a reformular.  

Sobre aquesta injustícia de fons, l’únic professor marista que les víctimes han pogut perseguir legalment ha sigut Joaquim Benítez. Però més que suposar un alleujament per a les víctimes no consolades per la justícia, el cas de Benítez s’ha convertit en un fermall nefast. Convindria fer la vista enrere per recordar per què. Amb aquest docent seglar va començar a desenterrar-se el febrer de 2016 l’escàndol de pederàstia ocult en escoles religioses concertades per la Generalitat. Va passar quan Manuel Barbero, pare d’una víctima de Benítez, va obrir un compte de correus perquè exalumnes del centre de Sants-les Corts poguessin ajudar-lo a reunir nous testimonis que sustentessin la denúncia que havia presentat el seu fill. Allò va ser només el principi. 

De la vintena de persones que van acudir a comissaries dels Mossos d’Esquadra a ajustar comptes amb el seu antic professor d’educació física, el mateix que els havia tancat en un despatx sense finestres i n’havia abusat sexualment fent-los creure que els ajudava a guarir de lesions gràcies a uns coneixements espuris de fisioteràpia, només quatre demandes, entre les quals hi havia la del fill de Barbero, van passar el filtre de la prescripció. N’hi va haver prou per jutjar Benítez, que l’abril del 2019 va ser condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó per abusos sexuals.

Benítez va admetre haver abusat d’alumnes a l’escola de Sants-les Corts en seu judicial, però abans ho havia fet en dues entrevistes amb aquest diari. En el judici, a més, va declarar que va actuar amb impunitat perquè es va sentir «emparat» pels Maristes, institució a càrrec de l’escola. Una declaració ignorada per la justícia, que no va voler interessar-se per l’ocultació de tals delictes per part de l’ordre escudant-se de nou en el règim de prescripció. Benítez va ser l’únic a qui se li va estendre una factura per pagar plats que van trencar entre tots, durant dècades.

La condemna que va recaure sobre Benítez va ser per quatre delictes d’abusos sexuals. En el cas més greu, l’exprofessor va practicar una fel·lació a l’alumne, a qui, a més, va demanar que el penetrés. En els altres tres supòsits, el processat va fer una fel·lació a un nen i tocaments a dos més. Va quedar demostrat que sempre utilitzava el mateix patró: amb l’excusa de tractar alguna lesió o molèstia, convencia els estudiants perquè acudissin al seu despatx, els feia estirar a la llitera i n’abusava.

La condemna a Benítez va ser severa: 21 anys i 9 mesos de presó. A aquest diari no li consten condemnes més dures contra docents a Espanya per abusos sexuals. La pena no ha sigut el que ha convertit el procés contra aquest professor en un fermall nefast per al cas Maristes. El problema ha sigut que un pederasta denunciat per més de vint alumnes i que podria haver abusat d’un nombre desconegut però molt més elevat de víctimes no va complir ni un sol dia de presó preventiva malgrat que va confessar tals delictes. I que després de ser condemnat per l’Audiència de Barcelona va seguir en llibertat mentre es resolien els successius recursos que Benítez ha anat interposant fins a arribar al resolt ara pel Tribunal Suprem, que aquest dimecres ha ratificat per fi la pena al professor.

La fiscalia i les acusacions particulars van raonar que Benítez havia d’esperar entre reixes el curs d’aquelles apel·lacions perquè aquestes, en realitat, estaven d’acord amb una part de la condemna tot i que no amb la totalitat. Si el mateix reu, argumentaven en els seus textos, creia que havia de complir pena de presó –així ho manifestava també públicament el mateix Benítez– no hi havia cap motiu perquè seguís al carrer. Però l’Audiència de Barcelona no hi va estar d’acord.

Notícies relacionades

Un pederasta denunciat i confés ha seguit en llibertat més de 2.400 dies després de les denúncies i de la confessió. I un pederasta denunciat, confés i condemnat ha seguit en llibertat més de 1.200 dies després de la condemna. Xifres que no ajuden a comprendre el cas Maristes. O, potser, sí.

Benítez, després de la resolució del Suprem, entrarà a la presó en els pròxims dies.