Segons un estudi

El cafè podria tenir un efecte protector davant el càncer d’endometri

Un estudi ha combinat dades de més de 40.000 dones per arribar a aquesta conclusió

El cafè podria tenir un efecte protector davant el càncer d’endometri
1
Es llegeix en minuts
ACN

Un estudi epidemiològic ha conclòs que el cafè podria tenir un efecte protector davant el càncer d’endometri. En aquesta investigació, liderada per la investigadora de l’Institut Català d’Oncologia i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) Marta Crous-Bou i la Universitat de Havard, s’ha observat que les dones que beuen cafè tenen aproximadament un 10% menys de risc de tenir un càncer d’endometri. A més, s’ha pogut observar que aquesta disminució encara és més marcada en les dones que tenen sobrepès o obesitat, que és el principal factor de risc de tenir aquesta malaltia; en aquest grup és més evident l’efecte beneficiós del cafè i els seus compostos.

L’estudi s’ha fet combinant dades de dones d’arreu del món incloses en el consorci E2C2, Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium. En concret, s’han combinat les dades de més de 40.000 dones, algunes amb càncer d’endometri (12.000) i la resta lliures de malaltia, tenint en compte factors de risc com la obesitat, la diabetis, el consum de tabac o l’edat de la menopausa.

Ja se n’havia parlat

Notícies relacionades

Estudis previs ja havien apuntat aquesta associació, però fins ara no s’havia explorat mai en una cohort tan nombrosa i tenint en compte tants factors de risc. La investigadora principal ha apuntat, tanmateix, que els mecanismes biològics d’aquesta associació no es coneixen amb certesa, malgrat que els investigadors creuen que tenen a veure amb determinats components del cafè, com els polifenols o altres antioxidants. Aquests podrien ser capaços de reduir els nivells d’estrògens o insulina, dues hormones implicades en l’origen d’aquest tumor.

Els resultats podrien plantejar obrir les portes a fer assajos clínics amb suplements que continguin aquests compostos i poder fer petites intervencions en grups de pacients concrets amb més risc de patir la malaltia per observar l’evolució. Crous-Bou ha destacat la importància de confirmar l’efecte beneficiós dels compostos del cafè, ja que és una beguda molt consumida a tot arreu.