Crisi climàtica

El segon estiu arriba a Europa: ¿tindrem una castanyada tropical?

El segon estiu arriba a Europa: ¿tindrem una castanyada tropical?

Mònica Tudela

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja som a la recta final d’octubre, fa més d’un mes que va arribar oficialment la tardor, però les nits continuen sent tropicals i avui s’arribarà a màximes de fins a 30 ºC en un gruix de comarques catalanes, una absoluta anomalia per a aquestes dates de la qual ja hi ha un substantiu –estiuet– que al·ludeix a aquest llarg epíleg estival.

És més, aquest aparent estiu perpetu no només s’està vivint a Espanya. Tot Europa patirà en aquests últims dies del mes una onada de calor tardoral, l’anomenat segon estiu, amb temperatures anormalment càlides. En diversos països del continent, com França, Suïssa, Bèlgica, Alemanya, Àustria o Noruega, es registraran fins a 10 ºC més de l’habitual per a aquesta època de l’any.

La clau d’aquest últim repunt tèrmic es troba a l’entrada de «vents de component sud» que farà que l’aire càlid s’estengui pel continent i provoqui aquesta anomalia tèrmica.

Tots Sants

En aquest context, les previsions meteorològiques de cara al pont de Tots Sants apunten a un lleuger descens de les temperatures que, tot i així, deixarà valors més elevats de l’habitual per a principis del mes de novembre. En pocs dies els models de predicció a mitjà termini poden veure’s modificats, però tot apunta que l’estiuet acabarà durant el pont i que finalment la castanyada no se celebrarà finalment en un ambient tropical. De fet, les previsions assenyalen que aquella nit poden arribar alguns fronts no gaire actius, fet que es traduiria en la presència de més núvols i fins i tot en la possibilitat d’algunes pluges disperses i poc importants.

https://twitter.com/meteocat/status/1584982143096299521?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1584982143096299521%7Ctwgr%5E9c0e7cb3ab1e2c8a5b9287e2b228ec141e8816ee%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elperiodico.com%2Fes%2Fbarcelona%2F20221026%2Ftiempo-barcelona-puente-todos-los-santos-halloween-castanada-2022-77726258Tot i així, tot indica que aquest octubre extraordinàriament càlid arribarà a la seva fi més temperat, sí, però sense fred. Les nits tropicals quedaran enrere, mentre que al litoral la temperatura durant la nit de Halloween rondarà entre els 15 i 20 ºC, mentre que bona part de l’interior els valors se situaran entre els 10 i 15 ºC. Al Pirineu, la temperatura baixarà dels 10 ºC.

Des del maig

Notícies relacionades

A Barcelona, al llarg del mes d’octubre amb prou feines hi ha hagut dos dies amb temperatures normals per a l’època. En un mes que l’habitual serien màximes de 22 ºC, els valors estan escalant fins als 27 ºC. Més enllà d’això, els meteoròlegs apunten que les temperatures s’estan situant per sobre de la mitjana des del mes de maig passat.

A la rebotiga d’aquestes temperatures inusualment càlides es troba la crisi climàtica, que està canviant els patrons atmosfèrics i creant masses d’aire càlides fora de la seva temporada habitual. «Fa dècades que ‘dopem’ l’atmosfera amb la injecció de gasos amb efecte hivernacle. I com que l’equilibri climàtic està trencat, la calor augmenta», ha explicat a aquest diari el meteoròleg Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), sobre les causes de les altes temperatures d’aquest 2022.