Denúncia

Lloret de Mar s’ofèn per una cançó crítica amb la ciutat i li obre expedient

L’ajuntament pretén sancionar econòmicament el raper Samuel SLZR per la lletra del seu últim tema: «El sitio perfecto para robar. El alcalde roba, la poli roba, dime por qué tú no vas a robar»

Lloret de Mar s’ofèn per una cançó crítica amb la ciutat i li obre expedient

YouTube

3
Es llegeix en minuts

¿Llibertat d’expressió o atemptat contra l’honor? L’última cançó del raper Samuel SLZR, ‘Lloret de Mar’, no ha deixat cap dels habitants de la localitat selvatana indiferents.

L’artista, de Lloret, va estrenar una nova cançó el 7 d’octubre passat i en poc més de cinc dies ja té més de 23.000 visualitzacions. Pel seu títol i tenint en compte que és un tema de trap, podria semblar el relat d’una nit de rampell, res més allunyat de la realitat.

«Sean bienvenidos en Lloret de Mar, el sitio perfecto para robar. El alcalde roba, la poli roba, dime por qué tú no vas a robar», així comença el tema de SLZR que, entre d’altres, fa al·lusió al consum d’estupefaents per part del turisme que visita la ciutat a l’estiu o a l’abús de menors amb lletres esquinçadores i de vivències, qui sap si reals o fictícies, recollides del seu barri, el barri del Molí, a la perifèria del municipi: «Niños que venden sus bambas y niñas que venden sus cuerpos [...] Bienvenidos al pueblo donde la policía le quita los cinco eurillos a los chavales y no detienen a los pederastas ni a esa mierda».

Interpel·lats per aquests fets, des del segell han descartat fer declaracions sobre aquest tema. Ara bé, el seu representant ha emmarcat la cançó en la llibertat d’expressió i afirma, contundent: «Vaig fitxar Samuel SLZR perquè penso que és el nou Morad».

La reacció de l’ajuntament

L’Ajuntament de Lloret de Mar (la Selva) obrirà un expedient per una cançó que qualifiquen d’«ofensiva» amb la població. Segons confirma l’ajuntament, ho faran d’acord amb la llei 13/2002 de turisme de Catalunya que preveu sancions d’entre 3.000 i 60.000 euros per les activitats que produeixen «danys» als recursos turístics o que suposin un «daltabaix substancial» dels valors de la destinació.

L’ajuntament considera que la lletra és «ofensiva» i que malmet la imatge del destí turístic perquè vincula Lloret amb el vandalisme, la delinqüència i la corrupció. Per això, van posar el cas en mans dels serveis jurídics que, després d’avaluar-ne la lletra, han decidit obrir un expedient sancionador per infracció de la llei de turisme de Catalunya, que contempla sancions per causar «danys» a un recurs turístic. Segons confirmen fonts municipals, la Policia Local està redactant l’informe que servirà com a base per obrir l’expedient sancionador. A més, també sol·licitaran a les plataformes digitals on està penjada la cançó (per exemple el videoclip que es pot veure a Youtube) que la despengin.

Atacs a l’alcalde

L’alcalde del municipi, Jaume Dulsat, apunta que ha sigut inevitable veure el videoclip: «M’ha arribat per 150 vies perquè tothom m’ho ha fet arribar. Mai he parlat en la vida amb aquest noi i no el conec de res. Em sembla un vídeo fora de to, ofensiu, de mal gust i amb mentides manifestes. Es parla en termes pejoratius de la policia local i de mi mateix, per això prendrem les mesures que toquin».

Dulsat ha assegurat que han traslladat l’assumpte als serveis jurídics municipals i precisa que, al considerar-ho un greuge per a la marca de Lloret Turisme, s’empararan amb la llei de turisme. «Quan parles així d’un destí turístic, el greuge que causes a la marca és molt gran. Haurà de fer front al perjudici a la marca turística. Creiem que serà la manera més eficaç per respondre», ha exposat l’alcalde, que ha recordat que no és la primera vegada que s’imposa una sanció econòmica a un usuari per perjudicar la marca de Lloret Turisme. D’altra banda, des de l’administració local han denunciat el vídeo perquè el retirin de la plataforma social on l’han penjat.

Més vivenda social

Notícies relacionades

Al videoclip de la cançó es fa referència i apareix un bloc de pisos amb el número 14. Dulsat ha explicat que aquest bloc és propietat d’una entitat bancària i l’ajuntament hi està negociant per adquirir-lo i reconvertir-lo en vivenda social. «És un bloc on hi ha vuit pisos ocupats. En alguns dels casos creiem que són famílies sense recursos, però també sospitem que en altres casos s’hi practiquen activitats il·lícites».

Per l’alcalde, el vídeo respon també a la pressió policial que hi ha hagut en els últims mesos en aquest barri: «Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local han intensificat les actuacions. Hi ha hagut una pressió policial evident i crec que el vídeo és una demostració d’això», ha conclòs Dulsat.