La lluita contra la pandèmia

Detectada una nova variant òmicron en aigües residuals a Catalunya

  • Salut assegura que la BQ1, més transmissible però no més greu, no ha produït cap cas clínic

  • Cabezas defensa mantenir la mascareta al transport públic: «No costa tant»

Detectada una nova variant òmicron en aigües residuals a Catalunya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya ha detectat una nova variant d’òmicron en aigües residuals, segons ha explicat la secretària de Salut Pública de la conselleria, Carmen Cabezas, que ha remarcat que no n’hi ha cap cas clínic.

Aquesta nova variant és una variació sobre la BA.5 anomenada BQ1, que seria més transmissible però que no revestiria més gravetat. Malgrat ser present en aigües residuals, Cabezas ha apuntat que això no significa que hagi d’arribar als humans. De fet, ha insistit que no s’ha detectat cap cas de covid d’aquesta variant entre la població.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que es detecten variants de la covid en aigües residuals. El novembre passat, abans de la irrupció per primera vegada de la variant òmicron, ja es va registrar aquesta variant en aigües residuals. Anteriorment, investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) van detectar presència del coronavirus en mostres d’aigües residuals de Barcelona recollides el 12 de març del 2019, abans de l’inici de la pandèmia.

D’altra banda, Cabezas, en una entrevista a RAC-1, s’ha referit a l’obligatorietat de la mascareta en el transport públic. La secretària de Salut considera que la imminent arribada del fred «no és el moment idoni» per retirar la mascareta. Ha defensat que l’ús obligatori de la mascareta en entorns molt concrets (transport públic i entorns sanitaris) «tampoc costa tant».