ÍNDEX EUROPEU

Espanya, sisena en igualtat de gènere a la UE, ranqueja en ocupació i cures

Les dones avancen en l’accés a llocs de responsabilitat, però es registra un retrocés en l’àmbit laboral

Espanya, sisena en igualtat de gènere a la UE, ranqueja en ocupació i cures
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Espanya ocupa la sisena posició de la Unió Europea (UE) en igualtat entre dones i homes i ha avançat tímidament cap a la consecució d’aquest objectiu, si bé hi ha un retrocés en l’àmbit laboral i està encallada en qüestions de temps i cures.

L’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE, per les seves sigles en anglès) ha publicat aquest dilluns l’índex que avalua la igualtat entre dones i homes als 27 països de la UE i Espanya hi manté el tipus: continua en la sisena posició del rànquing amb una puntuació de 74,6 sobre 100, només per darrere de França (75,1), els Països Baixos (77,3), Dinamarca (77,8), Finlàndia (75,4) i Suècia (83,9).

Així, supera la mitjana de la UE, que se situa en 68,6, i avança 0,9 punts respecte a l’índex del 2019, quan va obtenir una puntuació de 73,7. Des del 2010, la nota espanyola ha pujat 8,2 punts.

L’EIGE, dependent de la Unió Europea, destaca que Espanya ha aconseguit èxits globals a l’hora de reduir les bretxes de gènere en gairebé totes les categories (poder, salut, coneixement i diners), però hi ha un retrocés en ocupació i cap avanç en els usos del temps de les dones.

La participació de les dones en el mercat laboral ha llastat la posició d’Espanya en igualtat a la feina: les grans diferències en la taxa d’ocupació a temps complet d’homes i dones i el nombre d’anys que passen uns i d’altres treballant ha fet que aquest país se situï al lloc 23è (el 2019 era al 21è) en aquesta categoria. Tampoc hi ajuden els indicadors de segregació i qualitat del treball, en què nla puntuació és de 68,2 sobre 100, ja que elles presenten pitjors perspectives de carrera professional, tenen menys capacitat per disposar d’una o dues hores lliures per encarregar-se d’assumptes personals o familiars i són majoria en els sectors educatiu, sanitari i social.

Una altra àrea en què el país no millora és la de l’ús del temps, on ens quedem en una puntuació de 64 sobre 100 i ocupem la meitat inferior de la taula, el lloc 14è sobre 27è.

S’explica per com elles cuiden més de menors, grans i persones discapacitades (un 40% davant un 28% d’homes), per com assumeixen les tasques domèstiques en un percentatge amplíssim (84% davant el 42% dels homes) i per un inferior accés a activitats esportives o culturals de forma assídua (39% de dones davant un 45% d’homes).

Tot i que es fan passos en la categoria dels diners, Espanya encara és per sota en la mitjana europea en un ús i accés igualitari: hi persisteix la bretxa salarial i més dones que homes estan en risc de pobresa.

Fortaleses: salut i poder

Notícies relacionades

Escenari diferent és el que s’entreveu en els àmbits de la salut i l’accés de les dones a les posicions de poder. La nostra millor nota és precisament en salut (91,7), on l’esperança femenina de vida se situa en els 85 anys davant els 80 dels homes i són moltes menys que ni fumen ni tenen problemes amb la beguda (79% davant el 69% entre els homes). Tanmateix, ells practiquen més esport i tenen un millor consum de fruites i verdures (47% davant el 38% femení).

El poder és l’indicador en què més progrés ha obtingut el país: suma 3,7 punts fins a la nota de 80,6. En aquest apartat, destaca l’àmbit polític amb un 87,4, seguit del social (79,1) i, en últim lloc, l’esfera econòmica (75,7). En les tres categories hi ha hagut avanços cap a la igualtat. L’EIGE incideix en el fet que aquests avanços són motors rellevants per al canvi.