Informe OCU
El que realment funciona i el que no contra els polls

La tornada a l’escola sol comportar la tornada dels polls als caps dels més petits de la casa i, per extensió, a moltes llars. Una enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela que un 59% de les famílies amb menors de 12 anys han patit la presència de polls en els últims tres anys.
Amb aquestes xifres, la qüestió de com eliminar-los és una pregunta que toca fer-se a molts espanyols. Trobar el mètode més eficaç per combatre’ls es converteix en clau si no volem que la seva presència es faci persistent en el nostre dia a dia.
Tanmateix, segons l’OCU, el 15% dels enquestats que han tingut polls a la seva llar utilitza mètodes amb una eficàcia limitada contra ells; i encara menor contra les llémenes.
Entre les formes més utilitzades per combatre’ls que, tanmateix, s’han mostrat ineficaces destaca la de ruixar el cap amb vinagre. Tampoc l’ús d’olis essencials i altres remeis més o menys naturals solen funcionar. Són pràctiques moltes vegades heretades, trucs casolans sense base científica i, el que és pitjor, sense resultats.
Els tractaments més habituals contra polls i llémenes són els xampús, locions i gels que funcionen com a insecticides i les silicones: s’utilitzen en un 64% de les llars com a mètode principal per eliminar-los. Segons l’evidència científica, els més eficaços són els insecticides a base de permetrina com a principi actiu, un tractament relativament ràpid, ja que són suficients entre 10 i 15 minuts; i barat: a partir de 6,70 € / 100 ml. En contra seu, que poden causar irritacions o reaccions al·lèrgiques, que no poden utilitzar-se en menors de dos anys i que es comencen a documentar resistències dels polls.
Les locions, esprais i gels de silicones amb dimeticona o ciclometicona, són també molt eficaços contra els polls, però no tant contra les llémenes, tot i que el resultat varia segons la marca. El tractament és si encara més ràpid: n’hi ha prou amb cinc minuts d’aplicació o fins i tot menys. Però el seu preu és significativament superior al d’un insecticida: 15,30 € / 100 ml de mitjana. Compte, algunes marques també limiten el seu ús a nens més grans de dos anys.
En general, aquests productes han pujat de preu respecte a l’any passat: un 4% de mitjana. A més, és possible trobar-los en forma de kit, de manera que el producte amb el principi actiu s’acompanya d’un xampú, d’una pinta per als polls i un gorro, cosa que en general resulta una mica més cars.
La tradicional llemenera és una altra opció a tenir en compte, però si serà el principal mètode que s’utilitzi (així ho declara el 17% dels enquestats), cal ser exhaustiu i dedicar-li temps. Les pintes elèctriques són cares (23 euros de mitjana) i tot i que són eficaces contra els polls, no ho són contra llémenes, ja que les seves pues solen ser massa curtes.
Notícies relacionades
Un altre tractament que recull l’enquesta és el que presten els centres especialitzats en l’eliminació de polls, habitual per a un 4% de les famílies afectades que van respondre a l’enquesta. Es tracta de mètodes d’aspiració o d’aplicació d’aire calent que solen combinar-se amb l’ús d’una llemenera. La seva eficàcia i el seu preu pot variar molt segons el centre.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Crim de la Guàrdia Urbana Una criminòloga sentencia la personalitat de Rosa Peral: «Seductora, manipuladora i mentidera»
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?