Sanitat pública

Can Ruti obre una consulta per a patologies derivades del sexe anal

La unitat, la primera que es crea a Espanya i dirigida a homes i dones, busca "trencar el tabú" davant una pràctica que pot provocar fissures, hemorroides i ITS com el papil·loma.

Can Ruti obre una consulta per a patologies derivades del sexe anal
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) ha creat la primera consulta de la sanitat pública d’Espanya destinada a tractar les patologies relacionades amb el sexe anal, com poden ser les hemorroides, les fissures, les infeccions de transmissió sexual (ITS) o el dolor. Tot i que gran part dels pacients són, de moment, homes gais, per aquesta consulta també passen dones i homes que tenen relacions heterosexuals. Un dels objectius és trencar el tabú que envolta el sexe anal.

Aquesta consulta monogràfica sobre Salut Anal i Sexual (SAS) va començar a funcionar a principis d’abril gràcies a l’impuls de la Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia General i Digestiva. De moment funciona amb una periodicitat quinzenal, a tall de prova pilot. Hi arriben pacients procedents de diferents especialitats (com Ginecologia, Dermatologia o Psiquiatria), així com de l’atenció primària. Tots ells procedeixen de l’àmbit territorial de l’Àrea Metropolitana Nord de Barcelona, tot i que els seus sanitaris aspiren a rebre pròximament pacients d’altres zones.

"Aquesta consulta és pionera en la sanitat pública. Ja hi havia consultes privades. Hi ha demanda, però no hi ha oferta, així que qui necessita aquesta atenció ha de pagar-la", explica a aquest diari Sandra Vela, especialista en Coloproctologia i en el cribratge de displàsia i càncer anal de la Fundació Lluita contra les Infeccions. Vela explica que les problemàtiques que tracta aquesta consulta són "freqüents" i han de ser tractades per un cirurgià especialitzat en proctologia.

Només centres per al VIH

A Catalunya hi ha centres especialitzats en el VIH que ja tracten també les patologies derivades del sexe anal. No obstant, només hi poden accedir les persones amb el VIH. Aquesta nova consulta de Can Ruti va més enllà, ja que està oberta tant a homes com a dones, tinguin a no VIH i siguin o no part del col·lectiu LGTBI. "El sexe anal, a més de dolor, pot causar hemorroides, fissures o ITS. I tu no pots tractar igual les hemorroides causades per restrenyiment que per sexe anal. En les hemorroides, per exemple, l’enfocament serà el tractament del trànsit intestinal. Però en el cas del sexe anal, no", explica aquesta proctòloga.

Les persones que practiquen sexe anal tenen més risc de contraure una ITS. I el virus del papil·loma humà (VPH), que és un tipus d’infecció de transmissió sexual, augmenta el risc de càncer anal i de càncer de coll uterí (això últim, en dones). En aquests dos mesos de funcionament de la consulta, el 80% dels pacients són homes. Però també hi han passat dones. I homes heterosexuals que tenen relacions heterosexuals.

"Atendre sense estigma"

"El sexe anal és un tabú entre parelles heterosexuals. Nosaltres veiem homes que tenen sexe anal mitjançant joguines amb les seves parelles heterosexuals", explica aquesta doctora. Malgrat l’evidència que el sexe anal ha sigut present al llarg de la història i ha sigut practicat per tots els gèneres i orientacions sexuals, existeix una creença social predominant que l’associa principalment a homes homosexuals i bisexuals, cosa que intensifica el tabú per a totes les persones, incloent homes i dones heterosexuals, assenyala l’hospital.

Notícies relacionades

Així, la creació d’aquesta consulta mèdica respon a la creixent demanda de persones que practiquen regularment el coit anal receptiu (CAR) i que pateixen patologies anals que afecten la seva qualitat de vida sexual i general. "Volem atendre sense tabús, malgrat que l’estigma que envolta aquesta pràctica pugui causar incomoditat", diu Vela.

"Les persones afectades per problemes derivats de practicar el sexe anal no tenen un professional especialitzat a qui acudir, ja que tota la literatura existent sobre aquest àmbit s’aborda des d’un punt de vista psicològic, i no proctològic", conclou l’especialista.