Radiografia de les presons catalanes

Revisió a la presó preventiva a Catalunya: innocents a la presó

icoy27777687 sant esteve sesrovires 05 11 2014 reportaje sobre 160425194558

icoy27777687 sant esteve sesrovires 05 11 2014 reportaje sobre 160425194558

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dues terceres parts (67%) dels presos preventius que esperen judici a les presons catalanes són estrangers. Són més dels que el fan en el conjunt d’Espanya (44%). El risc de fuga per la falta d’arrelament i la tipologia delictiva dels arrestats són els dos aspectes més utilitzats a Catalunya pels jutges per decretar aquesta mesura. En alguns casos, aquesta presó preventiva ha suposat que persones innocents hagin passat fins a un any a la presó.

Charles, sis mesos entre reixes i després absolt

El Charles, un ciutadà dels Estats Units de 33 anys, en feia alguns que vivia al carrer a Barcelona, quan el van detenir, l’octubre del 2019. En ple apogeu de les protestes per la sentència del procés, el Charles estava furgant en un contenidor, ficat de cos sencer, segons relata el seu advocat David Aranda. Llavors, la policia el va treure d’allà i se’l va emportar al calabós, amb l’acusació que estava calant foc al contenidor.

El jutjat de guàrdia el va posar en presó preventiva, argumentant falta d’arrelament, per no tenir família, ni feina, ni permís de residència. Allà es va quedar durant sis mesos, fins que el seu advocat va aconseguir treure’l després que s’anul·lés part de la instrucció.

Charles va tornar al carrer de Barcelona i allà es va quedar fins al judici, que es va celebrar un any després dels fets. Finalment, el novembre del 2021, va ser absolt. «La presó preventiva hauria de ser reservada per a casos greus: no hauria de ser una anticipació de la pena, ni una pena indeguda per a algú que acaba sent absolt», argumenta Aranda.

Un any a la presó i un veredicte d’innocència

Notícies relacionades

El Mohammed (nom fictici), un pakistanès de família humil resident a Barcelona, tenia uns 20 anys quan un amic li va demanar que l’acompanyés a Madrid per ajudar-lo en un tràmit de nacionalitat. Però a l’arribar a Barajas les coses es van torçar. L’amic li va dir que havien d’esperar una altra amiga que arribaria dues hores després, després d’haver-se enlairat del Pakistan i fet escala a Qatar. De sobte, en la confusió de l’aeroport, el Mohammed va perdre de vista l’amic. Quan es van parlar per telèfon, aquest li va dir que anés a la zona de taxis, on es trobarien els tres.

Però quan el Mohammed va arribar als taxis es va trobar la policia, que el va detenir. L’amiga portava tres quilos i mig d’heroïna a la seva maleta i l’amic es va volatilitzar i va fugir a Turquia. El Mohammed va estar en presó preventiva a Madrid durant un any. No va demanar el trasllat a Catalunya per vergonya. Finalment el van jutjar el gener del 2019. «Aquell mateix dia vam sol·licitar i aconseguir que sortís», recorda Xavier Muñoz Serrano, el seu advocat. Pocs dies després, el Mohammed va ser absolt, mentre la noia va ser condemnada i expulsada.