PLA PENITENCIARI

La Generalitat tancarà les presons de Wad Ras i Trinitat i n’obrirà dues a la Zona Franca

  • El Govern català descarta la construcció d’una presó per a preventius a Barcelona

  • Firmat un acord per finançar la descontaminació dels solars on aniran les noves instal·lacions

  • A la parcel·la que deixarà lliure el centre de la Trinitat Vella està previst que s’hi construeixi vivenda social

La Generalitat tancarà les presons de Wad Ras i Trinitat i n’obrirà dues a la Zona Franca
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat tancarà en els pròxims anys els centres penitenciaris de la Trinitat Vella, a Sant Andreu, on només queda un mòdul de règim obert, i la històrica de dones de Wad-Ras, la més antiga de Catalunya, i construirà dues noves presons en dos solars de la Zona Franca. Així ho ha anunciat aquest dimecres el president en funcions Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Ester Capella, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. El Govern català i l’Ajuntament de Barcelona firmaran en les pròximes setmanes un acord per al finançament dels treballs de descontaminació dels terrenys on s’ubicaran les presons, a l’haver-se trobat restes de plom. El consistori assumirà 8 milions d’euros i si se supera aquesta quantitat, la diferència anirà a càrrec de l’Administració autonòmica.

Els plans inicials per tancar les velles presons de Barcelona, que van començar a plasmar-se amb la clausura de la Model al juny del 2017, s’han modificat davant el descens en els últims anys de la població reclusa a Catalunya (des del 2017 ha baixat en 500 el nombre de reclusos). Per aquesta raó, la Generalitat ha descartat la idea per a la construcció d’una presó per a presos preventius (esperen judici) a la Zona Franca i considera que són suficients les instal·lacions que actualment compleixen aquesta funció al centre penitenciari de Brians, a Sant Esteve Sesrovires. En canvi, l’Executiu català continua amb les altres dues prioritats que llavors va posar a sobre de la taula: la demolició del centre de la Trinitat i el de Wad-Ras. Aquesta operació permetrà recuperar aquests solars per a equipament per als barris i vivendes socials.

D’aquí sis anys

Notícies relacionades

La Generalitat traslladarà l’antiga presó de Trinitat Vella, que es va inaugurar el 1964, a un solar de 6.500 metres quadrats delimitats per la cantonada del carrer A amb l’1 de la Zona Franca. La construcció de les noves instal·lacions per a presos en règim obert (només dormen al recinte) suposarà una inversió de 34 milions d’euros. La seva capacitat serà de 800 persones i la superfície construïda ascendirà a 13.000 metres quadrats. L’objectiu és que el centre de Trinitat Vella quedi buit el 2025. Allà l’Ajuntament de Barcelona construirà, segons ha anunciat Janet Sanz, fins a 410 vivendes socials, tot i que en una primera fase se’n faran 101. La Generalitat vendrà al consistori aquesta parcel·la per 6,67 milions d’euros.

En un altre solar de la Zona Franca, més gran, amb una superfície de 20.000 metres quadrats, s’instal·larà la nova presó de dones perquè desaparegui la de Wad-Ras. Serà al carrer E i tindrà una capacitat per a 600 interns, amb una superfície construïda de prop de 55.000 metres quadrats. La inversió ascendirà a 65 milions d’euros. En aquest centre aniran a parar les recluses que ara estan repartides entre la presó de Brians 1 i Wad-Ras. Precisament els terrenys de l’antiga presó serviran per finançar parcialment la construcció de les noves dependències, que està previst que s’estrenin el 2027.

Temes:

+Barcelona