Entrevista

Josep María Ramón Torrell: «Hi ha alternatives per administrar nicotina de manera més segura»

L’especialista està a favor de l’ús de cigarrets electrònics en casos puntuals, ja que «redueixen el risc» al no portar els productes que causen la majoria de les malalties

Josep María Ramón Torrell: «Hi ha alternatives per administrar nicotina de manera més segura»
3
Es llegeix en minuts

Pujades de preu, empaquetament neutre i ampliació dels espais lliures de fum són algunes de les mesures que es troben sobre la taula per intentar aconseguir reduir les taxes de tabaquisme a Espanya. Com abordar aquest hàbit, que és la causa de milers de diagnòstics de malalties, es va posar aquest divendres sobre la taula durant el I fòrum nacional estil de vida i salut que se celebra a Múrcia i on a la primera taula hi va haver el doctor Josep María Ramón Torrell, responsable de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Bellvitge (Barcelona).

Durant la seva intervenció va abordar els riscos del tabaquisme i es va preguntar on som el 2022. ¿Darrere de quantes malalties pot estar el consum de tabac?

El tabac és el principal factor de risc del càncer de coll, del càncer de cordes, el de pulmó i el vesicular... però també és la causa de casos de bronquitis, de malalties cardiovasculars. El tabac afecta principalment l’aparell circulatori, a l’aparell respiratori i està relacionat amb multitud de càncers.

¿Per què no s’han aconseguit frenar les seves conseqüències 15 anys després de l’entrada en vigor de la primera llei antitabac? ¿Continua faltant informació?

Hi ha prou informació. Tots sabem com de perjudicial pot arribar a ser el tabac, però als adolescents els agrada el risc i estan sotmesos a una gran pressió de grup. Per això, fins que no els fa mal no es plantegen deixar-ho. Portem diversos anys estancats en xifres del 22 al 25% de consum global i tot i que ho estem fent bé, no en baixem. Estem estancats. Per això hauríem d’ampliar les mesures que hi ha en l’actualitat, veient que es continuen incorporant nous joves i això és el més preocupant.

Es van fer passos amb missatges i imatges molt dures en els paquets. ¿És necessari anar un pas més enllà?

Cal donar informació sobre el risc que comporta, però el fumador és un addicte i tot i que sap que li fa mal, no pot deixar de consumir d’un dia per l’altre.

Amb la llei antitabac del 2011 es va aconseguir treure el fum dels espais d’ús col·lectiu. ¿Ha quedat obsoleta? ¿Creu que cal repensar-la?

La primera llei antitabac va ser del 2005 i es van introduir canvis el 2010, uns canvis que van començar a aplicar-se el 2011. Aquesta llei ens va ajudar molt a regular on es podia consumir tabac; per primera vegada el no fumador es va convertir en prioritari davant el que fumava. Però cal fer més passos perquè estem estancats.

¿Cap a quina direcció faria aquests passos?

Cal treballar en educació a les escoles, però també complicar l’accés al tabac, que no estigui a l’abast de tothom, i per tractar els fumadors cal entendre que són malalts. Es poden utilitzar productes que tot i que tinguin nicotina no porten la resta de substàncies que són les que causen les malalties.

¿És partidari de l’ús de cigarrets electrònics o tabac escalfat?

Avui dia existeixen tecnologies que permeten administrar nicotina per vies més segures que el tabac convencional, com són aquestes. La nicotina enganxa, però no mata. El risc és a la resta de substàncies que l’acompanyen. Per això, aquestes opcions ofereixen un avantatge perquè redueixen el risc, tot i que en medicina el risc zero no existeixi.

¿Ajuda el vapeig a deixar de fumar?

El vapeig o cigarret electrònic produeix fum, com el que es pot utilitzar en concerts o al teatre. Es tracta d’un fum molt poc tòxic, tot i que el més segur és no vapejar.

Un canvi que es planteja és prohibir fumar en vehicles particulars. ¿Pot ser una manera de protegir els nens del tabac?

En aquest cas encara no se sap fins on pot legislar el Govern en un espai privat. Però igual d’importants són altres mesures com aconseguir terrasses sense fum i augmentar el preu del tabac per evitar l’accés dels més joves.

Dirigeix vostè la Unitat de Tabaquisme del Bellvitge, ¿quin perfil de pacients hi passen?

En la unitat estem coordinats amb metges de família i altres especialistes, que ens deriven a fumadors amb un consum elevat o amb risc. Fem tractaments individuals durant un any, amb seguiments cada vegada més espaiats. Les taxes d’èxit estan entorn del 60%.

Notícies relacionades

¿Què passa amb l’altre 40%? ¿Per què és tan difícil deixar-ho?

Deixar el tabac és difícil perquè és una addicció. Per això utilitzem medicaments perquè el pacient no tingui síndrome d’abstinència i altres tècniques. El cigarret electrònic és l’última opció, quan hi ha un cas de reflex mà-boca, en què l’usuari necessita tenir una cosa subjecta. I tot i que funciona, l’utilitzem només amb el 5-6% dels casos.