Incendis forestals

El Govern central estén la declaració de zona catastròfica a 8 incendis de Zamora

El Consell de Ministres aprova diverses ajudes per compensar els danys personals i materials als afectats pels focs

El Govern central estén la declaració de zona catastròfica a 8 incendis de Zamora

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El Govern central ha estès la ja esperada declaració de l’incendi de Losacio com a «zona catastròfica» a set focs forestals més ocorreguts a la província de Zamora durant els mesos de juliol i agost.

El Consell de Ministres aprovava ahir la declaració com a«zones afectades greument per emergències de protecció civil» (ZAEPC) per a 119 incendis forestals de 15 comunitats autònomes, entre els quals s’inclouen els vuit incendis següents a la província de Zamora.

L’incendi a Figueruela de Arriba del 15 de juliol (1.176 hectàrees), que va obligar a evacuar la localitat de Riomanzanas.

L’incendi de Roelos de Sayago del 15 de juliol (818 hectàrees), que va deixar tots els ramaders d’aquest poble del sud de Zamora sense pastures.

Els incendis del 17 de juliol a Carbajales/Olmillos de Castro i de Losacio.

L’incendi del 18 de juliol a Almaraz de Duero, que va afectar 1.849 hectàrees, principalment de caràcter agrícola.

L’incendi del 24 de juliol a Vegalatrave/Losacino, que va afectar alguns dels mateixos pobles que l’incendi de Losacio de la setmana anterior i va cremar 1.586 hectàrees.

L’incendi del 26 de juliol entre Olmillos de Castro i Losacio.

L’incendi del 2 d’agost a  Asturianos,, que va obligar a tallar la circulació a l’autovia A-52 i finalment va afectar només unes 13 hectàrees.

El més greu de tots quant a pèrdues humanes, danys materials i nombre de persones evacuades és sens dubte l’incendi de Losacio, que va començar el 17 de juliol. Amb 31.473 hectàrees arrasades entre la serra de la Culebra i la vall del Tera és oficialment l’incendi de més extensió produït a Espanya des que hi ha els registres. Va provocar la mort de tres persones i una altra es manté ferida de gravetat, va destruir diverses cases i va perjudicar un gran nombre d’agricultors i ramaders.

L’incendi de la serra de la Culebra del 15 de juny és el segon de més extensió que hi ha hagut mai a Espanya –després del de Losacio– amb 25.277 hectàrees afectades.

Aquest foc ja va ser declarat «zona afectada per emergències de protecció civil» al Consell de Ministres del 27 de juny, després de la visita del president del Govern central a la zona afectada. En aquell Consell de Ministres es va incloure també en la declaració l’incendi d’Ayoó de Vidriales  del 17 de juny, provocat de manera intencionada quan els mitjans estaven intentant sufocar les flames a La Culebra. Per tant, són un total de 10 incendis els declarats zones catastròfiques a Zamora.

Algunes de les ajudes incloses en la declaració

Algunes de les ajudes incloses en la declaracióL’acord del Consell de Ministres d’ahir inclou ajudes directes, l’execució de les quals correspon al Ministeri de l’Interior, de 18.000 euros per mort o incapacitat absoluta i permanent; de 15.120 euros per la destrucció total de la vivenda habitual; per danys que afectin l’estructura de la vivenda habitual fins al 50% de la seva valoració tècnica, amb un límit de 10.320 euros; per danys que no afectin l’estructura de la vivenda habitual, el 50% de la seva valoració tècnica i amb un límit de 5.160 euros; per danys als elements domèstics de primera necessitat, un màxim de 2.580 euros; per danys en elements comuns d’una comunitat de propietaris, fins al 50% de la seva valoració tècnica pel Consorci de Compensació d’Assegurances i amb un límit de 9.224 euros; a les persones físiques o jurídiques que hagin realitzat prestacions personals i de béns, l’import total de les despeses; als establiments industrials, mercantils i de serveis –inclosos agraris i turístics– fins a 9.224 euros.

L’acord també preveu la possibilitat que s’aprovi una exempció de les taxes de Trànsit per a duplicats de permisos de circulació o conducció, així com per a baixes de vehicles sinistrats.

D’altra banda, el Consell de Ministres ha previst l’adopció d’altres mesures condicionades al que estableixin les ordres ministerials dictades per cadascun dels departaments. D’aquesta manera, els ministeris podran declarar determinades zones d’actuació especial, així com l’emergència de les obres necessàries per reparar els danys causats per qualsevol d’aquests sinistres en infraestructures de titularitat estatal.

El reial decret també preveu, però no concreta, la concessió d’ajudes per danys en produccions agrícoles, ramaderes, forestals i d’aqüicultura marina.

El Ministeri d’Hisenda també contempla l’exempció de l’IBI i la reducció de la quota de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) per als receptors de les ajudes. Com és habitual, les ajudes per danys personals estaran exemptes de tributar l’IRPF.

Notícies relacionades

Els ministeris de Treball i de Seguretat Social també podran desenvolupar mesures laborals i per a bonificacions i exempcions de quotes de la Seguretat Social.

Finalment, els ajuntaments dels municipis afectats rebran ajudes per un import de fins al 50% de les actuacions que executin per reparar infraestructures, instal·lacions i equipaments municipals.