Anunci a València

El Govern declararà demà zona catastròfica els territoris calcinats pels incendis

Pedro Sánchez anuncia en una visita a Begís que el Consell de Ministres aprovarà la mesura per «agilitar» l’arribada de les ajudes

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha visitat aquest matí una de les zones més afectades per l’incendi de Begís per conèixer l’abast dels danys provocades pel foc, estabilitzat aquest cap de setmana després d’arrasar més de 19.000 hectàrees.

Acompanyat pel president Ximo Puig, el ministre Grande-Marlaska i la delegada del Govern central al País Valencià, Pilar Bernabé, Sánchez ha fet primer un recorregut pel lloc de comandament avançat desplegat al parc de bombers de Xèrica.

Zona catastròfica

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat que aquest dimarts es declararà zona catastròfica l’àrea calcinada pel foc, tant en l’incendi de la província de Castelló, com en el de la Vall d’Ebo i tots els esdevinguts aquest estiu a Espanya. Davant la gravetat extrema dels dos incendis forestals, Sánchez ha remarcat que «ens enfrontem una emergència climàtica que exigeix extinció, però també completada amb prevenció».

El president de l’Executiu nacional ha reconegut la feina que els dispositius del País Valencià han fet per a l’extinció dels focs i s’ha mostrat consternat per «la imatge desoladora», ja que «és un viu exemple del cop psicològic que per als veïns i tot Espanya representa la pèrdua de béns i biodiversitat». Sánchez ha volgut donar les gràcies als servidors públics: forces armades, UME, Guàrdia Civil, bombers forestals, serveis municipals, Diputació, Creu Roja i Protecció Civil.

Notícies relacionades

Tot seguit Pedro Sánchez ha anunciat la declaració «demà» de zona catastròfica de l’àrea calcinada de l’incendi de Begís i de la Vall d’Ebo. El canvi climàtic ha provocat que aquest estiu sigui el més calorós des del 1961 i ha insistit que «la ciència ens diu que els que venen seran més càlids», així que per «enfrontar-nos a una emergència climàtica com aquesta s’exigeix extinció, però també completada amb prevenció».

El tren de l’incendi de Begís

El president també ha sigut preguntat sobre la investigació sobre el tren que va haver de fer marxa enrere a l’acostar-se a la zona de l’incendi i en què diverses persones van resultar ferides al mirar d’escapar. Sobre aquest assumpte, Sánchez ha recalcat que «està sent objecte d’investigació judicial i que el Govern central treballarà amb transparència i responsabilitat» i, a més, ha demanat que aquesta qüestió «no s’utilitzi políticament»