INVESTIGACIÓ POLICIAL

Dos assassins dins de Magentí

El detingut pel doble crim de Susqueda s'està comportant de manera molt diferent de quan va assassinar la seva dona i ho va confessar de ple

Aquest dimarts ha aprofitat un trasllat judicial a un escorcloll per cridar a la premsa: "¡No he fet res!"

jcarbo42333190 susqueda magenti180227171140

jcarbo42333190 susqueda magenti180227171140 / Jordi Ribot Punti ICONNA

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra continuen recollint proves a la població d'Anglès (la Selva) que permetin demostrar que Jordi Magentí és l'home que va assassinar el Marc i la Paula al pantà de Susqueda. Unes evidències que se sumaran a la informació obtinguda durant setmanes d'estret seguiment -i probablement també d'hores de converses telefòniques intervingudes- que l'intendent Toni Rodríguez ja va avançar que acreditaven "sense cap mena de dubte" la seva culpabilitat. Magentí, però, té una altra opinió, que s'ha encarregat de cridar a la legió de càmeres que aquest dimarts seguien atentes el registre del seu domicili: "Jo no he fet res! M’estan intentant posar un mort que no he fet!", ha exclamat. Que un pres reaccioni així no és freqüent. En el cas de Magentí, a més, és nou.

Dues reaccions gairebé oposades

El 4 de desembre de 1997 Magentí va assassinar la seva exdona, María Josefa García. Tot el que va passar aleshores contrasta amb el crim de Susqueda. Quan va disparar contra la seva dona, Magentí va actuar amb premeditació. Perquè va carregar l'escopeta de caça i va esperar assegut al cotxe durant mitja hora que arribés la víctima. Quan va aparèixer la Josefa, va sortir del vehicle i li va cridar: "Ho sento". Després, va obrir foc. Quatre trets. L'últim, quan ella ja era a terra, de cap per avall. Després de rematar-la, no va intentar amagar res. Tot al contrari. Va demanar als treballadors d'un taller pròxim -tal com recollia el diari 'El Punt'- que truquessin als Mossos. Va esperar pacientment l'arribada de la policia i, tres anys després, el 2000, va recordar impertorbable aquell succés davant del jurat de l'Audiència de Girona, que el va acabar condemnant a 15 anys de presó.

El Magentí detingut per matar els joves d'Arenys i de Cabrils es comporta ara com un home diferent. Aprofita qualsevol instant, per inoportú que sigui -com un trasllat a un escorcoll judicial- per vindicar la seva innocència davant la premsa. I a Susqueda, instants després de cometre -presumptament- el crim, tampoc va actuar com el 1997, quan va facilitar les coses als Mossos. El que va fer al pantà va ser complicar la tasca els investigadors tant com va poder, submergint els cadàvers de les dues víctimes i el seu Opel Zafira en punts diferents de l'embassament -cossos i vehicle van ser localitzats després de setmanes d'intensa recerca per part dels bussos-. També va amagar l'arma del crim. Durant els registres a Anglès, la comitiva judicial ha trobat una pistola que el laboratori de balística del complex Egara analitzarà. Però els policies no atorguen gaire rellevància a aquesta troballa. 

No ha sigut un cas fàcil de resoldre per als Mossos. Ho demostra el fet que, malgrat els dos arrestos -el de Magentí i el del seu fill, per tràfic de marihuana-, les indagacions segueixen sota secret de sumari. Els agents, a més, aprofitaran les 72 hores de detenció policial que preveu la llei i pare i fill no passaran a disposició judicial fins dijous. Durant aquests tres dies, els investigadors estan portant a terme inspeccions maratonianes de dos domicilis: el de la mare de Magentí (al carrer del Forat d’en Canyo) i el del seu oncle, Can Cuixa (al número 1 del carrer Nou). També escorcollen dos horts propietat seva. Són terrenys en què té un corral amb dues gallines, una plantació d'hortalisses i un petit estable buit on guarda eines per llaurar. 

Sense mòbil confessat 

Magentí va explicar en el judici del 2000 que va matar la Josefina perquè va descobrir que la dona intentava refer la seva vida amb un altre home després de divorciar-se d'ell. Segons va raonar, la Josefa tenia dret a enamorar-se una altra vegada però no a fer-ho "amb mentides". Per a les morts del Marc i la Paula no hi ha cap explicació. Ni tan sols una de tan cruel com la que va esgrimir davant el jurat de Girona. Magentí no coneixia la parella del Maresme. Segons alguns testimonis, que van relatar als Mossos que havien sentit trets el 24 d'agost a la tarda -quan se suposa que van ser assassinats els dos joves-, Magentí devia trobar-se el Marc i la Paula a prop d'un lloc conegut amb el nom de la Font del Borni, en una riba del pantà. ¿Què va passar perquè Magentí acabés disparant contra ells? ¿Per què va amagar els cossos afegint així un dolor injustificable a les famílies?

Notícies relacionades

Potser la resposta està en el fet que el Magentí del 1997, segons deia, estava tan deprimit que havia intentat suïcidar-se diverses vegades. El del 2018, en canvi, planejava fugir a Colòmbia amb la seva segona dona.

El treball dels Mossos ha de demostrar que el Magentí d'ara està mentint. Perquè, en realitat, no ha odiat mai les mentides. A la seva dona la va matar, com tants altres, perquè pensava que era seva.