Acusat en llibertat

L’alcaldessa de Figueres, sobre el violador de menors: «No entenem per què està en llibertat»

  • Agnès Lladó, alcaldessa i regidora de Feminismes de Figueres, ataca l’Audiència de Girona: «La justícia no ens escolta i necessitem que ens protegeixi»

L’alcaldessa de Figueres, sobre el violador de menors: «No entenem per què està en llibertat»

Conxi Molons

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La notícia que el presumpte violador en sèrie de nenes de Figueres havia tornat a sortir lliure de la presó per tercera vegada en un any ha sacsejat la capital de l’Alt Empordà. L’alcaldessa, Agnès Lladó, no dona crèdit. «No entenem per què aquesta persona pot estar en llibertat, els Mossos estan convençuts que tornarà a cometre els mateixos delictes», es lamenta a EL PERIÓDICO. Com ella, diverses associacions de veïns es mostren estupefactes. Algunes, com la de Marca de l’Ham, remarquen la «sensació d’inseguretat» en què, diuen, està sumida la ciutat. D’altres prefereixen no fer alarmisme, però sí que imploren que es privi de llibertat aquest individu, en vista que podria tornar a incórrer en un delicte.

«És difícil entendre per què la justícia encara no ens escolta», diu en una comunicació amb aquest diari Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres i responsable de l’àrea de Feminismes de la localitat. Dispara també contra els jutges de l’Audiència de Girona que han deixat en llibertat, per tercera vegada, un home acusat d’agredir sexualment nenes de 13 i 14 anys. «Els fets són clars, les dones no estem segures al carrer, necessitem que la justícia ens protegeixi», implora.

La protecció de les víctimes passa per no deixar-lo lliure

L’alcaldessa condemna les agressions sexuals comeses per aquest individu. «I reivindico, ara més que mai, una protecció integral a les víctimes d’agressions sexuals, que passa per evitar la llibertat dels seus agressors», afegeix. Fonts municipals confirmen que algunes de les nenes d’aquest cas ja estan sent ateses pel Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de l’Alt Empordà, ubicat a Figueres, un servei de la Generalitat que assisteix les dones i nenes víctimes de violència masclista.

L’estupor dels policies i familiars de les víctimes també s’ha estès a la resta de veïns. «Aquest cas ens demostra que no hi ha justícia. Però et dic una cosa, si aquest home s’atreveix a trepitjar el barri, no surt viu», diu sense embuts a aquest diari José Manuel Garrido, president de l’associació de veïns del barri Marca de l’Ham. «Si els jutges i les nenes diuen que ho ha fet, i ho ha anat repetint diverses vegades, no és normal que segueixi lliure per aquí com si res hagués passat», s’indigna Garrido. «¿Què hem de fer? ¿Esperar que ho torni a fer? ¿Que cada vegada es trobi més fort i impune?», lamenta Garrido, temorós per moltes famílies amb menors d’aquesta edat.

Inseguretat i assetjament

«Estem molt preocupats per l’estat en què s’està trobant la ciutat, hi ha molta inseguretat», segueix Garrido. Diu que una veïna del barri va patir assetjament al carrer la setmana passada, per part d’un home que va acabar fugint. «Això és una constant», es queixa. Cada dijous i divendres, a les sis de la tarda, aquesta associació de veïns es concentra a la rambla de Figueres per reclamar més seguretat. «Ho fem contra l’assetjament que pateixen les dones, contra l’existència de pisos okupes i narcopisos a qui l’ajuntament no vol expulsar, i ara reivindicarem també per aquest cas, no pot ser que un violador en sèrie segueixi lliure campant per Figueres», insisteix Garrido.

Notícies relacionades

Unes crítiques que el president de la federació d’associacions de veïns de Figueres rebaixa. «El cas d’aquest noi que està agredint les nenes ens sembla gravíssim i no entenem per què segueix lliure i no el tanquen», lamenta el president de l’ens, Miquel Torrent. Es mostra «preocupat» per la qüestió, com ho estan altres associacions de veïns després de llegir la notícia d’EL PERIÓDICO. Tanmateix, afirma que a la ciutat no es viu una situació d’alarma social ni d’inseguretat. «S’ha de saber distingir entre una cosa i l’altra, i si ara ens posem a generar més alarma de la que hi ha... són les dones les que el patiran, la por de sortir al carrer i deixar de fer coses que els venen de gust», segueix Torrent.

El sospitós, A. A. V., un home de 24 anys i nacionalitat hondurenya, fa vida normal a Figueres després que tres jutges de la ciutat l’hagin tancat de forma preventiva a la presó en tres ocasions aquest any. Els Mossos l’assenyalen com a presumpte autor de quatre violacions amb penetració a nenes de 13 i 14 anys de la localitat, tot i que assumeixen que hi podria haver 15 víctimes més que no l’han volgut denunciar. Després de l’última denúncia, el juliol d’aquest any, una jutge de Figueres va decretar el seu ingrés a la presó, tement que tornés a assetjar i agredir sexualment menors d’edat. El 8 d’agost l’Audiència de Girona el va tornar a deixar en llibertat.