violència sexual

Una jutge va avisar del risc que el violador de Figueres, ara lliure, tornés a actuar

Els jutges de l’audiència de Girona el van deixar lliure el 8 d’agost per no tenir un informe mèdic de la violació i no comptar amb el testimoni de la víctima

  • La magistrada que va ordenar presó provisional a A. A. V. per violar una menor de 13 anys al juliol va témer que tornés a delinquir, s’escapés, tornés a atacar la víctima i ocultés proves

Una jutge va avisar del risc que el violador de Figueres, ara lliure, tornés a actuar

David Aparicio

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El risc de tornar a cometre nous il·lícits penals ha quedat més que constatat, ja que ni l’existència de tots els processos penals pendents ni les dues entrades a la presó han persuadit l’investigat de tornar a dur a terme, presumptament, fets de la mateixa naturalesa». Aquesta és una de les frases de més contundència que la magistrada del Jutjat número 8 de Figueres va utilitzar per enviar a la presó el presumpte violador en sèrie de Figueres a què ja han denunciat quatre nenes entre 13 i 14 anys i que ara està en llibertat amb càrrecs. La jutge ve a dir que calia tancar-lo per evitar que tornés a violar, com ja havia passat en dos casos anteriors. En la interlocutòria a què ha tingut accés aquest diari, la titular del jutjat també alerta d’altres riscos: que el presumpte violador s’escapi, que destrueixi proves o que ataqui les víctimes que l’han denunciat per acovardir-les. El 8 d’agost, l’Audiència de Girona el va deixar en llibertat amb una ordre d’allunyament de 200 metres de la víctima.

A. A. V., el presumpte violador en sèrie de nenes a Girona, va ser detingut pels Mossos el 21 de juliol. Una menor de 13 anys l’acaba d’acusar per haver-la violat el 9 de juliol, després que ella li insistís que no volia que la penetrés. Ja havia sigut empresonat dues vegades més, arran de fins a tres denúncies de nenes de 13 i 14 anys presentades a comissaria. Segons la llei de llibertat sexual i el codi penal, les menors de 16 anys no estan capacitades per consentir una relació sexual a causa de la seva curta edat, l’elevada vulnerabilitat i l’alta capacitat per ser influïdes. És un delicte que pot comportar fins a 12 anys de presó. El dia 22 de juliol, A. A. V. va declarar davant la jutge com a investigat per un delicte d’abusos sexuals amb penetració a una adolescent de 13 anys.

Casos que coincideixen

Segons aporta la interlocutòria, en possessió d’EL PERIÓDICO, l’acusat només va respondre a les preguntes de la seva advocada: va reconèixer la nena i que ella va estar a casa seva el dia en què la menor va explicar que havia estat violada. La jutge també va accedir a la declaració policial que la nena va fer a comissaria, a què atribueix «credibilitat indiciària». Primer, perquè la policia reconeix l’investigat com a autor, i segon, perquè hi ha imatges en vídeo del portal d’ell el dia que va passar l’agressió en què es veu la víctima sortir i entrar a les mateixes hores que explica en la seva declaració davant els Mossos. La jutge també té en compte «la resta de procediments judicials pendents de l’investigat». En concret quatre violacions a nenes de 13 i 14 anys que investiguen tres jutjats de Figueres, i que es remunten al juliol del 2021. «El ‘modus operandi’ i les edats de les víctimes coincideixen en la seva totalitat amb el que ha relatat la menor», segueix la jutge. Per tot això, la magistrada afirma que veu indicis de «culpabilitat» en A. A. V.

És per això que considera que està «més que constatat» el risc de reiteració delictiva, és a dir, que torni a atacar nenes. Una cosa que també temen els Mossos i les famílies. La magistrada compta fins a quatre diligències judicials obertes contra ell per abusos sexuals a menors i cita les dues vegades que els jutges el van enviar a la presó de manera provisional pel mateix motiu. L’afirmació de «més que constatat» la justifica assegurant que res l’ha «persuadit» de continuar atacant nenes. La titular del Jutjat número 8 de Figueres també destaca el risc de fuga del presumpte violador. «Malgrat haver sigut detingut en ocasions anteriors per fets anàlegs no s’ha escapat del país», fa constar la magistrada, tot i que assumeix que «com més gravetat de la pena que se li pugui imposar (si tenim en compte l’acumulació de diverses penes que puguin prosperar) més gran és el risc de fuga».

La jutge també tem que A. A. V. torni a atacar la víctima, una por que ara persegueix la nena. «Recordem que la víctima és una menor de 13 anys d’edat, de manera que és una persona vulnerable, fàcilment influenciable i amb qui l’investigat ha mantingut contacte durant un període de temps prolongat». També considera probable que el presumpte violador de nenes aprofiti el temps de llibertat per ocultar o destruir proves. «La menor ha narrat que l’obligava a esborrar totes les converses telefòniques que mantenien, de manera que no en té cap», recorda la jutge.

Indicis de pes

Tanmateix, els tres magistrats de la sala de vacances de l’Audiència Provincial de Girona van girar del tot la truita sobre aquest cas. El 8 d’agost van deixar lliure el presumpte violador, amb dues mesures cautelars: té prohibit comunicar-se amb la víctima que l’ha denunciat i no pot acostar-se a més de 200 metres d’ella. Una decisió que ni la nena ni la família, ni tan sols els Mossos d’Esquadra, aconsegueixen entendre. El tribunal que ho va acordar (format per Víctor Correas, Manuel Marcello i Daniel Varona) va raonar que «no hi havia indicis de pes suficient» tenint en compte «una mesura cautelar tan costosa», com és la pèrdua de la llibertat. Demanen «diligències d’investigació i judicials amb una càrrega incriminatòria rellevant». En concret, la declaració judicial de la menor i un informe mèdic que n’acrediti la violació.

Notícies relacionades

Sobre la declaració judicial, el tribunal diu que «era necessari que el jutge d’instrucció hagués inspeccionat judicialment la menor». És a dir, demanen que hagués declarat davant la jutge, en comptes d’utilitzar la declaració que la nena va fer als Mossos. La jutge d’instrucció explica que no la va cridar a declarar perquè volia «evitar més revictimització» i perquè necessitava «l’equip tècnic» encarregat d’interrogar els menors de 14 anys víctimes de delictes sexuals. No estaven disponibles aquell dia, diu la jutge. «Era necessari», rebat l’audiència.

Sobre la petició de l’informe mèdic de la violació, fonts policials es queden estupefactes. «L’informe mèdic és absurd», expliquen. La nena va ser manipulada per tenir les relacions sexuals, però no hi va haver agressivitat contra ella. «No hi haurà mai lesions ni res per l’estil. I no podem recollir mostres de fluids si és de fa dies i ja s’ha rentat la roba. Per això no hi ha informe, perquè no aportarà res», segueixen les mateixes fonts.