Canvi en el Codi Penal

El moviment del PP per retardar la llei ‘només si és sí’ impedeix tipificar la submissió química d’agressió

  • La ministra de Justícia assegura que la simple punxada suposa en si mateix un delicte de lesions

  • Els populars demanen incloure la lluita contra aquesta pràctica en el Pacte d’Estat de violència de gènere

El moviment del PP per retardar la llei ‘només si és sí’ impedeix tipificar la submissió química d’agressió

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La llei de garantia de llibertat sexual, coneguda com la llei ‘només sí és sí’, hauria de portar aprovada dues setmanes. Tanmateix, una martingala del PP ha retardat la seva posada en marxa fins, com a mínim, al setembre, quan el Congrés dels Diputats ratifiqui, una vegada més, la norma. El moviment dels conservadors impedeix que es tipifiqui com a agressió sexual la submissió química a través de punxades. Així ho va denunciar aquest dimecres la ministra de Justícia, Pilar Llop, al considerar d’«extrema gravetat» la irresponsabilitat dels populars.

La modificació d’una única lletra del projecte de llei de més de 50 pàgines va impedir que el text tirés endavant fa tot just dues setmanes. El PP va recolzar una esmena de Junts que tan sols en substituïa una ‘a’ per una ‘o’ amb la intenció de corregir una lleu falta gramatical. D’«avortaments i esterilitzacions forçoses» de la redacció inicial es passava a «avortaments i esterilitzacions forçosos». El sí dels conservadors a aquesta esmena i, per tant, la seva inclusió en el text, obliga que el projecte de llei torni al Congrés per ser aprovat novament.

El canvi en la llei

«En aquests casos que hi ha submissió química i es cometi un delicte contra la llibertat sexual sobre ella, ara mateix, és un abús sexual», ha lamentat Llop en una entrevista concedida a TVE. En concret, la llei ‘només sí és sí’ impulsada pel Ministeri d’Igualtat incloïa una modificació del Codi Penal per eliminar la distinció entre abús i agressió. La legislació actual considera abús aquells actes «sense violència o intimidació i sense que mitjançant consentiment» amb els quals s’atemptin contra la llibertat sexual d’una persona i engloba en aquest apartat aquells que es realitzin «anul·lant la voluntat de la víctima mitjançant l’ús de fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància natural o química».

Notícies relacionades

En la nova norma es detalla en la seva exposició de motius que una de les «mesures més rellevants» és l’eliminació de la «distinció entre agressió i abús sexual». Més concretament, es recalca la introducció expressa de submissió química com a «forma de comissió de l’agressió sexual». En aquest sentit, Llop ha denunciat la «gravetat» que la llei no entrés en vigor fa unes setmanes pel canvi d’una simple lletra. A més, ha remarcat que la simple punxada resulta «un fet greu de violència contra la dona» i que en si mateix podria considerar-se un delicte de lesions.

Un protocol

Llop ha recordat que el mes de març passat el seu ministeri va presentar un protocol d’actuació davant els delictes sexuals amb submissió química. Tanmateix, el PP critica que no hi ha unes pautes d’actuació clares sobre com actuar quan una dona denuncia ser víctima de submissió química. La coordinadora de polítiques socials dels conservadors, Marta González, ha demanat, a més, que s’inclogui en la renovació del Pacte d’Estat contra la violència de gènere la submissió química.