Submissió química

Les expertes apunten l’èxtasi líquid com la substància injectada en les punxades

Personal mèdic adverteix que en les urgències dels hospitals fa un any que atenen casos d’aquest tipus i assenyalen les agressions sexuals com el motiu principal dels atacs

Les expertes apunten l’èxtasi líquid com la substància injectada en les punxades

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

«Noves substàncies fan necessaris nous protocols per actuar contra agressions com la submissió química a través de punxades». Així ho afirma Eva Ibeas Martínez, metge de família a la Unitat de Salut Sexual i Reproductiva de l’Alfàs del Pi i la Nucia, que detalla que «tot apunta que la substància que s’injecta amb les punxades a noies en espais d’oci i festivals és èxtasi líquid». Almenys, aquesta ha sigut la substància que han trobat al cos d’una menor a Gijón després de rebre la punxada, una de les úniques que, efectivament, sí que va donar positiu en drogues després de denunciar l’agressió.

L’especialista explica que a les urgències hospitalàries és on més casos s’estan rebent «de persones que afirmen haver sigut víctimes d’una punxada en context d’oci nocturn» i, tot i que sembli una agressió nova, «fa mesos que ho veiem, fins i tot l’estiu passat.» Ibeas denunciava que encara no hi havia cap protocol concret, per això aplicaven el d’accident biològic i agressions sexuals, «ja que en la majoria de casos l’objectiu de la punxada és agredir sexualment la víctima», assegura.

Amb tot, en aquestes setmanes no hi ha hagut cap violació vinculada a les punxades. Quan una persona arriba a consulta se li examina el lloc de la punció per veure la reacció local, se li fan analítiques i es determina el risc de malalties. ¿Quins trets tenen en comú les persones que van a urgències? «Són noies joves, menors de trenta anys que venen de contextos despreocupats

Més de 50 «efímeres»

Respecte a la substància que suposadament s’inocula al punxar la persona «no sabem quina és. No hi ha un tipus de drogues, segons el Ministeri de Sanitat n’hi ha descrites més de cinquanta que s’eliminen ràpid de l’organisme, motiu pel qual crea més dificultat per detectar-la». Per això ella aposta per crear un nou protocol que reculli noves substàncies que «no tenim registrades i, per tant, no identifiquem», diu la metge. A la pregunta de quines indicacions ha de seguir una persona si es troba en aquesta situació, Ibeas Martínez diu que «no s’ha de separar de l’entorn més pròxim i comunicar els símptomes.

Si estàs en un local o un festival, informar el gerent o l’encarregat de seguretat per prevenir nous casos i anar ràpidament a l’hospital», explica, ja que detalla que al cap de quatre hores les restes poden haver desaparegut de l’organisme de la persona afectada. ¿Quin és el motiu de la punxada?, segons diu l’especialista, n’hi pot haver uns quants.

«L’objectiu és la submissió de la teva consciència per doblegar-la i aconseguir l’objectiu que es pretén. Pot ser robar o qualsevol altre. El que hem vist, sobretot en dones joves, és que es desperten en un lloc amb dolor genital o sagnat vaginal i no saben si n’han abusat o no. Aquests són els casos que més ens trobem», assegura la metge. «Notes una punxada però al final no saps què és, no hi dones importància però després això et fa marejar-te o tenir altres efectes». És, precisament, «a l’examinar-les després de despertar-se quan ens adonem de la punxada». Ibeas insisteix que «la majoria de punxades que veiem estan associades a agressions sexuals».

«Ja ho estem veient»

Notícies relacionades

Respecte al protocol específic, la metge de família apunta que «és absolutament necessària una guia d’acció concreta». Fins ara, als hospitals s’actuava amb diferents protocols, per això les persones que hi anaven podien «rebre un tractament diferent depenent del lloc on es dirigien».

Malgrat tot, assegura Eva Ibeas, metge de família a la Unitat de Salut Sexual i Reproductiva de l’Alfàs del Pi i la Nucia, que «és fonamental que independentment de l’hospital s’actuï amb homogeneïtat i que Sanitat s’avanci. Tot i que encara no tinguin cap cas confirmat amb intoxicació química al País Valencià, nosaltres ja ho estem veient com a professionals», sentencia l’especialista a aquest diari.